banner198

Kentsel sorumluluğumuzu sürdürmeye devam ediyoruz.

Çankırı’nın en önemli sivil mimari örneklerinin bulunduğu Büyük Köprü Sokak, son günlerde ziyarete gelenleri beklenmedik bir manzarayla karşılıyor.

Kentsel sorumluluğumuzu sürdürmeye devam ediyoruz.
banner145

İlimize gelen turistlere tarihi Çankırı evlerinin tanıtıldığı en önemli mekânların başında Büyük Köprü Sokak geliyor.

Çankırı’nın en önemli sivil mimari örneklerinin bulunduğu Büyük Köprü Sokak, son günlerde ziyarete gelenleri beklenmedik bir manzarayla karşılıyor.

Beyaz badanalı ve birbirine sıralı evleriyle ziyaretçilerin ilgisini çeken bu evlerden biri yıkılmış durumda. Tarihi sokağın görselliğini tamamen yok eden bu durum karşısında yoldan gelip geçen vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Yıkılan evle ilgili Çankırı Postası’nın yaptığı araştırma sonrası elde ettiği bilgi ise şöyle.

İçi oturulamayacak halde olan ev, Yusuf Nuhoğlu adlı vatandaşa ait.  Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün onayladığı proje kapsamında, 125 ve 143. parsellerde bulunan iki katlı ahşap ev geçtiğimiz haftalarda yıkılarak yeniden yapılmaya başlanmış. Sokak cephe korumasına uygun şekilde yapılması planlanan ev, betonarme iki katlı olarak inşa edilecek.

Sokakta "kültür varlığı" olarak tescil edilmiş tek ev ise yine Yusuf Nuhoğlu’na ait Sarıkadı Konağı.

Bölgenin son hali, Çankırı’nın en önemli kültür varlığının başında gelen tarihi sokak yok olma tehlikesi mi yaşıyor? Sorusunu beraberinde getiriyor.

Tarihi evler birer harabeye dönüyor!

Çankırı’nın en önemli tanıtım materyali olarak kullanılan Köprü sokakta ki gelişmeler bununla sınırlı değil.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 2005 yılında Çankırı ziyareti öncesi, Çankırı Belediyesi’nin sokakta başlattığı “Sokak sağlıklılaştırma projesi” kapsamında bölgede bulunan tarihi Çankırı evlerinin dış cepheleri apar topar elden geçirilmiş ve badanalanmıştı. O günden sonra hiçbir onarım ve kontrolün yapılmadığı evler birbiri ardına harabeye dönüyor.

Bölgeye son gittiğimizde sokakta bulunan birçok evi oturulmaz halde bulduk. Metruk halde bulunan evlerin tavan bölümünde bulunan saçaklıklardaki doğramalar sarkmış,  camları tamamen kırılmış, kapı tahtalarıysa kırılarak sökülmüş. Bir evin açık kapısından içeri girdiğimiz de ise bizi evde boş içki şişeleri karşılıyor. Geceleri balici ya da sarhoşların mesken tuttuğu anlaşılan bu yapıların ısınma amaçlı yakılacak bir ateş sonrası kül olması kaçınılmaz…

TRT’de bant kopunca ekranda Köprü Sokak!

Son olarak sizlere köprü sokakla ilgili ilginç bir bilgi daha sunalım. Ülkemizin tek kanallı yıllarında TRT1 yayınları teknik arızalar yüzünden sıklıkla kesilir ve kesilen yayının yerine ekranlara Köprü Sokak resminin geldiğini biliyor muydunuz?

Çankırı Postası Uyarıyor!

Çankırı Postası her zaman olduğu gibi kentsel sorumluluğunu yerine getiriyor ve buradan yetkilileri uyarıyor. Eğer bu evlerde gerekli bakım, onarım ve koruma önlemleri alınmazsa tarihi sokaktan geriye fotoğraf kareleri kalır.

Ve lafa gelince “Çankırı turizmle kalkınır” diyen beyler! Kültürümüze bu şekilde sahip çıkarak tarihi kent olunmaz!

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER