banner198

Keşfedilmemiş Güzellikleriyle Çankırı sizi bekliyor

Yaranlar Diyarı Çankırı, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

Keşfedilmemiş Güzellikleriyle Çankırı sizi bekliyor
banner145

Yaranlar Diyarı Çankırı, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

Düşman ayağı değmeyen ve Milli Mücadele döneminde cepheye mermi taşıyarak Kurtuluş Savaşını kazanmamızda büyük katkı sağlayan Çankırı, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kalbi Başkent Ankara'ya yakınlığıyla bilinen Çankırı’da turizm denince ilk akla gelen yerlerin başında ise Tuz Mağarası ve Ilgaz Dağı geliyor.

 

 

 

ÇANKIRI'DA TUZ MAĞARASI'NI KEŞFEDİN

Turistlik gezi için Çankırı'ya gelenlerin en az 2 gününü bu kente ayırması gerekir. İçerisinde devasa galerilerin bulunduğu Tuz Mağarası, rahatlatan havasıyla da ziyaretçilerini büyüler.

Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıktaki 5 bin yılık geçmişe sahip Tuz Mağarası'nın astım, nefes darlığı, alerji ve cilt hastalıklarının tedavisinde de etkili olduğu biliniyor. Mağara özellikle sağlık turizmine kazandırılmayı bekliyor. Mağaradaki galerilerde bulunan tuzdan yapılmış heykellerin de görülmesi gerekir.

Kentte ahilik geleneğinin bir parçası olarak sürdürülen ''Yaren geceleri''yse gerek sosyal gerekse kültürel olarak Çankırı'nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Özellikle kış aylarında cumartesi akşamları yapılan yaren gecelerinde erkekler sazlı sözlü eğlenmenin yanında sorunları ve çözüm önerilerini de görüşürler.


TAŞ MESCİT'E UĞRAMADAN GİTMEYİN

Çankırı'ya gelenler Taş Mescit'i de ziyaret etmeden kentten ayrılmamalı. Selçuklu döneminden kalma en önemli yapı olan ve iki ayrı binadan oluşan eserin şifahane kısmı, Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1. Alaaddin Keykubat zamanında, Çankırı Atabeyi Cemaleddin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırılmış.

Yapının plastik sanatlar bakımından önemi ise, üzerinde gövdeleri birbirine dolanan iki yılan motifini barındırması. Bu figürlerin biri tıp, diğeri ise eczacılık sembolü olarak kullanılıyor.

Şehir merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Çankırı Kalesi de görülmeden geçilmemesi gereken yerlerden. Şehrin kuzeyinde küçük bir tepe üzerine kurulan kale, Romalılar, Bizanslılar, Danişmentliler, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde kullanılmış. Kale içinde Roma Dönemi'nden kalma kaya mezarı, Çankırı'yı alan Emir Karatekin'in türbesi bulunuyor. Geçmiş yıllarda ağaçlandırılan kale, ziyaretgah ve mesire yeri olarak kullanılıyor.

Sahip olduğu fosil eserlerin zenginliğiyle dikkati çeken Türkiye'nin ilk ve tek ''Fosil müzesi'' unvanına sahip Çankırı Müzesi tarih meraklılarının gözde mekânlarından biri olma yolunda ilerliyor.



İl merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Ilgaz Dağı kış aylarında kayak severlerin gözde mekanları arasında. Bu yıl Ilgaz Dağı'na yapılan yeni yatırımlarla Ilgaz dağı kış turizminden daha fazla pay almayı bekliyor.

Çankırı'ya gelip de Çavundur Kaplıcaları'nı görmeden gidilmemeli. Şehir merkezine 60 kilometre uzaklıktaki kaplıcaların karaciğer, safrakesesi ve safra yolları fonksiyonlarını düzelttiği belirtiliyor.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER