banner198

Milli Hakimiyet

Tanzimattan Cumhuriyete Milli Hakimiyet adlı Konferans 100. Yıl Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Milli Hakimiyet
banner145

Çankırı Karatekin Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen ve konuşmacı olarak Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyfi Yıldırım katıldığı "Tanzimat'tan Cumhuriyete Milli Hakimiyet" Konferansı 100. Yıl Kültür Merkezi’nde yapıldı.

 

Milli Hakimiyet Haftası münasebetiyle düzenlenen konferansta Yıldırım öncelikle Milli Hakimiyet kavramının unsurlarından bahsederek hakimiyetin içeridse ve dışarıda olmak üzere iki yönü bulunduğunu söyledi. Milli Hakimiyet kavramının Türkiye’deki ve Avrupa’daki tarihsel gelişim sürecini anlatan Doç. Dr. Seyfi Yıldırım, Tanzimat’ın iki temel açıdan Milli Hakimiyete giden yolu açtığını; birincisinin çeşitli milletlerden oluşan unsurların tek millet haline getirilmesi, ikincisinin de toplum değil bireyin dikkate alınması ve reaya yerine vatandaş kavramının ortaya çıkmaya başlaması olduğunu ifade etti.

 

Yıldırım, Milli Hakimiyet kavramının Türkiye’de ilk kez yazılı olarak 20 Ocak 1921 tarihli Teşkilat-ı Esasi kanununda yer aldığını belirtti.

 

 

Konferansın sonunda Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gençoğlu tarafından Doç. Dr. Seyfi Yıldırım’a tuz lambası hediye edildi.

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER