banner198

O gün Çankırılılar meydanda toplanmıştı! Bugün eşkıyanın heykeli dikiliyor...

O gün halk meydanda toplanmıştı! Bugün eşkıyanın heykeli dikiliyor.

 O gün Çankırılılar  meydanda toplanmıştı! Bugün eşkıyanın heykeli dikiliyor...
banner145
 Çankırılılar 93 yıl önce bugün Yunan işgaline karşı sürdürülen Kurtuluş savaşına olan desteğini eski hükümet meydanında toplanıp and içerek göstermişti.

 

Çankırı Müdafaayı Hukuk Teşkilatı tarafından organize edilen gösteride eski Hükümet meydanında toplanan kalabalıklar Çankırı Sancak-ı Şerifi altında and içerek Milli Mücadeleye katılırlar.

 

Eski hükümet meydanında toplanan Çankırılıların kurtuluş savaşı andı ise şöyle:

“Sancak-ı Şerif altında toplanan biz Çankırılılar Yunanlıların ırz ve namusa alçakça saldırılarını kınıyoruz. Bu uğurda gereken fedakârlığın yapılmasında canımızı vermekten çekinmeyeceğiz. Kudurmuş düşmanın saldırılarına karşı savunma yapan, yakında bütün topraklarımızı kurtaracak olan ordu başkomutan ve erlerine selam olsun.”

 

Çankırı Müdafayı Hukuk Teşkilatı Kurtuluş savaşında Çankırılılarca kurulan bir sivil toplum hareketidir. Milli Mücadelenin Çankırı'daki örgütlü gücü olan Çankırı Müdafaayı Hukuk Teşkilatı yönetimi şu isimlerden kuruludur:

Reis: Balcizade Müftü Ata Efendi Azalar: Şeyhzade Hilmi efendi (Encümen-i Liva Azası), Palancızade Hacı Şükrü Efendi (Meclis-i İdare Azası), Dumluzade İsmail Efendi, Fevzizade Abdullah Efendi, Dolmacızade Celal Fendi (Belediye Reisi) Katip ve Veznedar: Saraçzade Hasan Efendi.



O gün halk meydanda toplanmıştı. Bugün eşkıyanın heykeli dikiliyor!

Bundan tam 93 yıl önce yaşanan toplumsal bir halk hareketini gündeme getirmemizin en önemli nedeni ise geçtiğimiz hafta Diyarbakır Lice’de sözde PKK şehitliğine 1984 yılında Eruh’ta ilk PKK saldırısını yapan eşkıyanın heykelinin dikilmiş olması.

Aslında ne demek istediğimizi Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın”  diyen vatan şairi Mehmet Akif Ersoy çok güzel özetliyor. Bugün tüm Müslüman ülkelerde yaşanan sıkıntıları ve acıları görmemize rağmen, ülkemizde oynanan oyunlara duyarsızlaşan ve kendi menfaati uğruna ses çıkartmayan bir toplumun sonunun da felakete uğramak olacağını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

 

Çankırılıların o gün ki büyük toplumsal katılımı 26 Ağustos 1921 tarihli Hakimiyeti Milli Gazetesi’nde Mustafa Adil Bey tarafından haberleştirilerek neşredilir.




Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2014, 06:12
YORUM EKLE
YORUMLAR
Yüksel TEKE
Yüksel TEKE - 10 yıl Önce

Ne tesadüf ki! Bir hafta önce İmralı’ya giden Bdp’li Milletvekilleri, bebek katilinin demeçlerini basına aktarıyor. Aynen şu şekilde bebek katilinin demeci. Mahsum Korkmazı saygıyla anıyorum. Aradan bir hafta geçiyor bu hainin heykeli dikiliyor, yazıklar olsun buna ses çıkarmayanlara da, yazıklar olsun pkk terör örgütünün ne kadarı acımasız olduğunu çok iyi bildikleri halde onlara çanak tutanlara.1917 kırıntıları bunlar, Mahsum korkmaz Asala örgütünde de görev almış bir hain. Tarihe bakın ara

galip
galip - 10 yıl Önce

şehitlerimizin kemikleri sızlıyor.bu konuda hükümet ne yapıyor?

murat özel
murat özel - 10 yıl Önce

Şerefsizce yaşamaktansa.şereflice ölmek yegdir.şehitlerimizin kemikleri sızlıyordur.pkk it ine bu kadar taviz verenleri kınıyorum saygılarımla

Davanın Adamı.
Davanın Adamı. - 10 yıl Önce

Şehitlerimiz Bunun hesabını birgün buna göz yumanlardan soracaktır. Ruhları şad mekanları cennet olsun.

SIRADAKİ HABER