banner198

Ömer Çendek 'ten Teşekkür

Damızlık SığırYetiştiricileri Birliği Başkanı Ömer Çendek Birliğin kalkınmasında öncü olan Kamu Kurum ve kuruluşlara teşekkür etti

Ömer Çendek 'ten Teşekkür
banner145

2012 teklif çağrı döneminde Avrupa Birliği Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce Sunulan Çankırı Ziraat Odası ve Çankırı Damızlık SığırYetiştiricileri Birliğinde yerel  ortak olarak yer aldığı ‘’ Çayır-Mera’ların Bakım ve Yönetiminin Geliştirilmesi’’ isimli ve 2012-1-TR1-LEO03-38250 numaralı projenin 17/11/2012 -02/12/2012 tarihleri arasında Almanya’da yapmış olduğumuz eğitim programına Ziraat Odası ve Birliğimiz tarafından 14 üye üretici katılmıştır.

Hayvancılıkta Simental ırkının ağırlıkta olduğu Avrupa Devletlerinden biri olan Almanya’da suni tohumlama yöntemiyle %92,5 oranında saf ırk hayvan elde edilmektedir. Nüfusun %7 oranı büyükbaş hayvancılık yapılmış olsada her bir işletmede teknolojiye uygun modern hayvancılık yapıldığı görülmüştür. Katılımcı arkadaşlarımızın mevcut hayvan sayılarının çok olmasından dolayı gidilen işletmelerdeki hayvanlarının mevcutlarının az olması, hayvan sayısı bakımından bazı arkadaşlarımızı memnun etmemiştir. Projemiz dahilinde olan Almanya Çayır ve Mera konusunda çok toprağa sahip olan bir Avrupa ülkesi olmadığını beyan etmişlerdir. Avrupa Birliği dahilindeki Hollanda ve Avusturya’nın çayır ve mera konusunda zengin bir Avrupa devleti olduklarını beyan etmişlerdir. Projemiz dahilinde olmayan hayvan borsasına gittiğimizde simental 350 adet buzağının fiyatı ihale usulüyle belirlenerek satıldığı görülmüştür. Bu satışın fiyatına işletme sahibi hiçbir müdahalede bulunmadan geride dinleyici ve izleyici olarak ihalenin akışını seyretmiştir. Almanya ve Avusturya ‘nın hayvan genleri konusunda ortaklaşa yapmış oldukları proje çalışmalarını gördük. Suni tohumlamalar sonucunda elde edilen saf erkek havyaların spermaları hayvan ırkı saflaştırılmalarında kullanılmak üzere 225 bin Euro ‘ya satılmaktadır. Oysaki Türkiye Cumhuriyetimiz çayır, ova ve meralarıyla çok zengin tabiata sahip verimli bir ülkedir. Her koşulda hayvancılığın yapılabileceği gelecek vadeden bir ülke olarak görmekteyiz. İlimiz hayvancılığının en kaliteli şekilde verimli hale getirmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 2012/3106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 2012 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere ilişkin karara istinaden hazırlanan 2012/49 sayılı Hayvancılık Desteklemeleri hakkında uygulama esasları tebliği 15 haziran 2012 tarih ve 28324 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Hayvancılık desteklemeleri ile ilgili esasları belirleyen bu tebliğe göre ilimizde suni tohumlamaya daha ağırlık verilmektedir.

Birliğimizin kalkınmasında öncü olan Çankırı Valiliğine, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne Sivil Toplum Örgüt Yönetim Kurulu Başkanlarına desteklerinden dolayı Birliğimiz adına teşekkür ederiz.

Yönetim Kurulu Başkanı

Ömer ÇENDEK
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER