banner198

Sağlık Müdürlüğünün Parlayan Yıldızı ÇANKIRI UMKE !

Çankırı UMKE gönüllü sağlık personellerinin katılımıyla oluşmuş bir birim.

Sağlık Müdürlüğünün Parlayan Yıldızı ÇANKIRI UMKE !
banner145

Türkiye son yıllarda sağlık sektöründe yaşanan yeniliklere biraz şaşırarak birazda hayret ederek bakıyor. Nede olsa yılların değiştiremediği sağlık hizmetinin geldiği nokta,  tuhaflıflıklara alışmış bir toplum için kolayca sindirilecek gibi değil. Hükümetin en iyi yaptığı işlerin başında sağlıkta gerçekleşen reformlar geliyor. UMKE bu çalışmalardan sadece biri.

Birçoğumuz onları Bayramören Yamaç Paraşütü sırasında üzerlerindeki elbiseleri ve özel donanımlarıyla yaralanan yamaç paraşütü sporcusuna yaptıkları kurtarma operasyonuyla tanıdı.

Bayramören’de gerçekleştirilen Paragliding World Cup ön ayağı ve Türkiye Şampiyonası 2. Ayağı yarışmasının üçüncü gününde üzücü bir kaza meydana geldi. Akseki köyü, Aluç mahallesindeki Güney kalkış pistinden havalanan pilot Murat Aksoy’un, Kurşunlu’ya bağlı Dumanlı dağı, Arapoğlan tepesine sert bir şekilde iniş yapması sırasında yaralanması sonrası, yaralı paraşütçüye UMKE ekiplerince ilk müdahale yapılmış, yaralı yaklaşık bir kilometre mesafe sedyede taşınarak Kurşunlu 112 ekiplerine teslim edilmişti.

Kısa adı UMKE olan kuruluşun tam açılımı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi”.  Birimin temel amacı doğal afetlere ilk müdahale için kurulmuş olması. Kırmızı kodlu hastalara ilk müdahaleyi güvenli bir şekilde gerçekleştirmek ve 112 ekiplerini teslim etmek olarak adlandırılabilir.

Aslında dört yıl önce kurulan ve son yıllarda önemli bir atılım gerçekleştiren Çankırı UMKE gönüllü sağlık personellerinin katılımıyla oluşmuş bir birim.

Şu anda Çankırı UMKE de 44 personel görev yapıyor. UMKE’de her birim dört kişilik timlerden oluşuyor. Ulusal standartlarca belirlenmiş malzemeler kullanan ekipler 24 saat hizmet verebilecek kapasiteye sahip. Bir ambulansta bulunabilecek her türlü ekipmanın bulunduğu özel medikal çantası, suda batmayan dik durabilen ve hastanın ters dönse dahi düşmeyeceği özel Spinboard sedye ile yaralılara ilk müdahalede bulunuyor.

Her bir ekip üyesinin ekipmanlarını evlerinde bulundurmak ve acil kodlu sinyal aldığında en kısa sürede toplanma bölgesine giderek en kısa sürede olay yerine hareket etmeleri gerekiyor. Doğal afetler için eğitim ve kamplara önem veren ekip Türkiye ve dünyanın her yerinde olabilecek afetlere hazır olduklarını belirtiyor.

UMKE ekipleri “Türkiye de artık karga tulumba yaralı kurtarma devri sona erecek” diyor.

Çankırı Postası olarak UMKE ekiplerini ziyaret ettiğimiz Sülüklü Çadır Kampında UMKE Birim Sorumlusu Mamut Gökçay ve arkadaşlarıyla keyifli bir akşam sohbeti ve ikram ettikleri çayla birlikte sağlık sektöründe yaşanan bu gelişmelerle mutlu oluyoruz.  

Haber- Foto: Çankır Postası (Özel)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER