banner198

Sahip olduğumuz tarihi korumalı ve bilmeliyiz

Yunanistan da Osmanlı Mimarisi ve Mübadele isimli konferans gerçekleştirildi.

Sahip olduğumuz tarihi korumalı ve bilmeliyiz
banner145

Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından organize edilen “Yunanistan’da Osmanlı Mimarisi ve Mübadele” konferansı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Neval Konuk’un konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Suna Çevik yaptı. Çevik konuşmasında Neval Konuk’a teşekkür etti.

 

Fotoğraflar ile desteklediği sunumunda Neval Konuk Balkanların 14. yüzyıldan itibaren yoğun şekilde iskan edilmeye başlandığını söyleyerek mübadele ile Türkiye’ye gelenlerin aslında mübadil değil 600 yıl sonra anavatanlarına dönen Türkler olduğunu söyleyerek şöyle devam etti; “ Bugün birinci nesil olarak 110-120 civarında mübadil hala yaşamaktadır. Bu insanlarla yapılan görüşmelerden anlıyoruz ki yerleştirildikleri yerlerde olumlu karşılanmamışlardır. “Gavur” ve “Bitli muhacir” sıfatlarıyla tanımlanmışlardır”

 

Mübadele sonrası Yunanistan topraklarında kalan cami, hamam gibi Osmanlı eserlerinin günümüzde çoğunlukla ev olarak kullanıldığını, bir kısmının kiliseye çevrildiğini bir kısmının ise bakımsızlık yüzünden kullanılamaz hale geldiği belirten Konuk, bugün gerek mübadele gerekse de mübadillerin geride bıraktığı eserler üzerine Türkiye’de çok az çalışmanın yapıldığını söyledi.

 

Konferansın sonunda konuşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Neval Konuk’a teşekkür ederek, “Tarihsiz milletler talihsiz milletlerdir. Sahip olduğumuz tarih korumalı ve bilmeliyiz” dedi.

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER