banner198

Sülükle gelen yaz harçlığı!

Okulların tatile girmesi ve hava sıcaklığının hissedilir derece artmasıyla birlikte şehir merkezi de adeta boşalmış durumda.

Sülükle gelen yaz harçlığı!
banner145

Okulların tatile girmesi ve hava sıcaklığının hissedilir derece artmasıyla birlikte şehir merkezi de adeta boşalmış durumda.

Bununla birlikte tatil imkanı bulamayan çocuklar da yaz aylarını aile bütçesine katkı ve kendi harçlıklarını çıkarmak için ilginç kazanç yöntemleri bulmaktalar. Bu ilginçlikler içerisine Tatlı Çay’da sülük avlayarak pazarda satış yapan çocukları da dahil edebiliriz!

Abdullah ve Ahmet birçok yaşıtları ülkemizin sahillerinde tatil yaparlarken, onlar Tatlı Çayda sülük avlayarak zamanlarını değerlendiriyorlar.

Gerek harçlıklarını kendileri kazanmak gerekse aile bütçelerine katkı amacıyla sülük avladıklarını belirten bu iki küçük kardeşimiz, para kazanmanın inceliklerini şimdiden öğrenme yolunda emin adımlarla ilerliyorlar.

Ülkemizde üniversiteden mezun olanların dahi mesleklerini sürdürebilecek iş olanaklarının kısıtlı olduğunu düşünürsek genç yaşta edinecekleri bu tecrübeleri onlara ileride ticari birer dahi yapacağını ve hayat deneyimlerini artıracağını söylemek mümkün.

Tatlı Çayda gün boyu sülük avına çıkan Abdullah ve Ahmet “Abi ne yapalım? Okullar tatil oldu, karnelerimizi aldık ve yıl boyu üzerimizde biriken stresi burada sülük toplayarak atmaya çalışıyoruz. Topladığımız sülükleri de pazarda tanesi 50 kuruştan satıyoruz. Talep fazla. Özellikle yaşlı teyze ve amcalar bu sülükleri alıyorlar. Günde yaklaşık 25-30 sülük topluyoruz. Satıştan elde ettiğimiz paraların bir kısmını kendimize harçlık yaparken büyük bir bölümünü de annemize veriyoruz.” dediler.

 

Sülük deyip geçmeyin

 

Asırlardır tedavi amacıyla kullanılan sülük tedavisi ile ilgili ilk kaynaklar MÖ. 15. yüzyılda yaşamış Babilli hekimlere kadar gitmektedir. Yine MÖ. 3. yüzyılda Mısır hekimlerinin vazgeçilmez tedavi yöntemleri arasında yer aldığı bilinmektedir. Yakın zamanda modern tıbbın ilgisini de çekmeye başarmış. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tıp araştırmacılarının, sülüklerle yeniden araştırma yapmaya başladıklarını hayretle görüyoruz. Ayrıca MÖ. 2. yüzyılda Ege kıyılarında yaşamış olan hekim Nikandros, MS. 1. yüzyılda Yunan hekim Pliniy ve MS. 2. yüzyılda yaşamış olan Galen sülük tedavisi uygulamışlardır. İbn-i Sina'nın kitaplarında da sülük tedavisi yerini almıştır.

 

Tıbbi sülük üretim çitlikleri kurmuşlar

Ne var ki, 20. yüzyılda doğadan elini çeken insanlık sülük tedavisini unutmuştur.

Ta ki bundan bir kaç  yıl önce Amerikalı araştırmacı Roy Sawyer sülüklerin potansiyel tedavi edici etkilerini ortaya koyup dünyanın ilk modern sülük üretim çiftliğini (Biopharm - İngiltere) kurana dek...

Bugün sülük tedavisi biyolojik etkileri açısından "benzeri olmayan" bir tedavi yöntemi olarak nitelendirilmektedir. Almanya'da 300'ü aşkın Hirudoterapi Kliniği vardır.

Sadece Avrupa yılda 100 milyon sülük kullanmaktadır. Amerika'da sülük tedavisi uygulayan hekimlerin kurduğu derneğin 1000'den fazla üyesi vardır ve 2004'te Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) sülük tedavisini akredite etmiş ve Avrupa'daki gibi eczanelerde satılmasına izin vermiştir.

Peki gözleri ve işitme organları olmayan bu canlıları bu kadar değerli bir tedavi aracı haline getiren nedir? Sülükler, kan emerken vücuda kendi ürettikleri salgıyı verirler.

Bu salgı şu ana kadar izole edilebildiği kadarıyla 100'e yakın biyoaktif madde içermektedir. Bu maddelerin bir kısmı kanın pıhtılaşmasını engellerken bir kısmı oluşmuş pıhtıları eritmekte, birkaçı ağrı kesici özellikler sergilemekte, bir bölümü de kan basıncını dengelemektedir. Ayrıca sülük tedavisinin antidepresan, antibakteriyel, antioksidan etkinliği de yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur.

Bu özellikleri itibariyle sülük tedavisi; varis, hemoroit, derin ven trombonu ve periferik arter tıkanıklıkları gibi damarsal sorunlarda, artroz ve arterit gibi iskelet sistemi hastalıklarında, egzama, sedef hastalığı başta olmak üzere birçok cilt hastalığında, glokom ve retinal arter tıkanıklığı gibi tedavisi neredeyse imkansız göz hastalıklarında başarıyla kullanılmaktadır.

 

Profesör Doktor Sülük!

Hasta ve yara şekilleri ne olursa olsun Sülükler doğal iç güdüleri ve vücutlarında barındırdıkları enzimleri birleştirerek uyguladıkları tedavilerde aklınıza gelebilecek bir çok vakada başarılı sonuçlar elde etmektedirler. Sülük tedavisinin faydalı olduğu bazı alanlar ... Mikro cerrahide ve plastik cerrahide Tedavi edilecek bölgede küçük bir ısırıkla işe koyulan bu küçük omurgasız hayvan kanı emerken salgıladığı enzimler sayesinde vücudun kan dolaşımını sağlar. Mikro cerrahide ve plastik cerrahide kullanımı yaygınlaşan bu hayvanlar özellikle mikro cerrahi uzmanlarınca "MADEN" olarak tasvir edilirler.

 

İngilizler sülüğe: CANLI ECZANE adını takmışlardır… Hastanın yaşına, kilosuna ve hastalığın çeşidine göre uygulanılacak sülük sayısı ve kaç seans kullanılacağı değişmektedir.

Örneğin :
18 - 25 yaş arası 1 seansta 8 - 14 adet arası Tıbbi Sülük kullanılabilmektedir.
25 yaş ve üstü 65 - 90 kg. arasında 1 seansta 14 - 20 adet arası Tıbbi Sülük kullanılabilmektedir.

 

Rus bayanlarının güzellik formülü...Tıbbi sülük tedavisi.
Rus güzellik uzmanlarının sıklıkla uyguladıkları yöntemlerden biride ameliyatsız kozmetik diye bilinen doğal tedavi ile güzelleşmede sülükleri kullanmalarıdır. Çok eski ve hızla yarar gösteren bu yöntem uzun yılların tecrübeleriyle ortaya çıkmıştır.

Sülükler yüz bölgesesinde tetikleyici noktalara konulduğunda gençleştirici ve canlandırıcı etkiler gösterir. Tiroid bezinin eş zamanlı çalşmasını hızlandırır ve kronik yaraların ve rahatsızlıkların (sinüs iltihabları, siyah noktalar, bademcik iltihapları, kulak iltihapları, deri iltihapları, deri üzerindeki lekeler ve kırışıklıkları) hızla iyileşmesini sağlar, beyindeki kan akışını hızlandırır, horlama tedavilarinde, ve sigaranın ciltdeki etkilerinin tedavilerinde kullanılır.

Sülüklerin ısırdığı zaman bıraktıkları yara izlerinden korkulmamalıdır, yaralar 7 ila 10 gün arasında kaybolur. Sülüğün gençleştirme etkisi ve insan derisindeki kan akışının hızlanması 4 - 6 hafta arasında gerçekleşir.

 

Kalp ve damar hastalıklarına sülük tedavisi[2]
Kan emen tıbbi sülüklerin Rusya'da yine her derde deva olmaya başladığı bildirildi.

İngiliz The Independent gazetesinin haberine göre, bir zamanlar kırsal kesimde halkın umudu olan sülükler, yüksek tansiyondan kalp hastalıklarına, yorgunluktan kırışıklara kadar günümüzün hastalıklarını da iyileştiriyor.

Rus bilim adamı Gennady ‘Yeltsin'in bıçak altına yatması zaman ve para kaybıydı. Ayda üç kez 25 sülük yapıştırılması ve bu tedaviye 6 ay devam edilmesi halinde hiç bir şikayeti kalmazdı. Geçmiş deneyimler gösteriyor ki sülükler kalp ve damar hastalıklarına birebir gelir' diyor.

Sülük doyduğunda kendiliğinden ısırdığı yüzeyi bırakır. Yaklaşık olarak 20 ila 45 dakika arasındadır. Nadiren 60 ila 120 dakikayı bulduğu da olmuştur.

Varis tedavisinde hirudoterapi yani sülük tedavisi gerçekten işe yaramaktadır. Ağrıların 3 ila 6 seans arasında azalma olduğu ve geçtiği 12 seans ve üzerinde damarların kendisini toparlağı görsellik açısından iyileşme görülmüştür.

Rus bilim adamları, sülüğün romatizma ve diğer eklem iltihabı hastalıklarının ağrılarını azalttığını açıkladı.[1]

Alman Bild der Wissenschaft dergisinde yayımlanan habere göre, Rusya'daki Kazan Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapan bilim adamları, 100 hasta üzerinde deney yaptılar.

Sülüklerle tedavi edilen hastaların çoğunun eklem ve kas ağrılarının azaldığını belirten bilim adamları, birçok hastanın tedaviden sonra eklemlerini daha rahat hareket ettirebildiğini söylediler.

Sülüklerin, bu tür hastalıklara neden iyi geldiğini araştırmaya başlayan bilim adamları, bu hayvanların, yapıştıkları yeri emerken ağrı kesici ve kan inceltici özelliği olan maddeler salgıladığını kaydettiler.

Tıbbi sülük tedavisi hangi hastalıklar için kullanılmaktadır.
Sülük tedavisi, atardamar ve toplardamar tıkanıklıkları başta olmak üzere birçok dolaşım sistemi hastalığında, İktidarsızlık, cinsel güç artırıcı etki (Afrodizyak), üreme organı rahatsızlıkları ve Kısırlık ,varis, iltihaplı ve iltihapsız eklem romatizmalarında, epilepsi çeşitlerinde, yumuşak doku romatizmalarında, felç, kısmi felç, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarında, hemoroid’de, göz tansiyonu (glokom) ve buna bağlı görme kayıplarında, migrende ve her türlü baş ağrısı, yüksek tansiyon, troid’e bağlı şişmanlık, astım ve bronşial hastalıklar, yanık vakaları, iyileşmeyen yaralar ve ameliyat izleri, kangren, Meniere hastalığında ve bazı işitme kayıplarında başarıyla kullanılmaktadır. Ayrıca Ortopedi ve Rekonstrüktif Cerrahi kapsamında, gangren gelişmekte olan kopuk organ tamirlerinde de tüm dünyada yaygın biçimde kullanılmaktadır. Son olarak sülüğün güçlü antioksidan etkisi nedeniyle Koruyucu (Preventif) Tıpta da kullanımından bahsetmek gerekir ki; yılda bir defa yapılan Sülük Tedavisi, o yıl içinde enfeksiyonlar başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etki göstermektedir.

Uzmanlar uyarıyor

Pazar yerlerinde ve benzeri yerlerde ne olduğu bilmediğiniz sülükler Enfeksiyon kapma riskini de beraberinde getiriyor. Ancak ülkemizde herhangi bir steril sülük temin edilecek merkezin  oluşmaması ve steril sülüklerin 2,5 tl’ye varan fiyat farkı bu geleneksel yönetimin devam etmesini sağlıyor.  Sterilize edilmeden, kişilerin bu sülükleri dikkatsizce kullanmaları bilinen ve bilinmeyen enfeksiyonlar kapma ihtimali açısından büyük risk taşıyor.

Rusyada 100 hasta üzerinde yapılan araştırmada dış yüzeyi sterilize edilmeden kullanın Tıbbi Sülük tedavisinde 100 hasta üzerinde 79 hastada enfeksiyon görülmiştür.
 

Sterilize edilmeden kullanılmasında % 79 enfeksiyon kapma ihtimaliniz bulunmaktadır.

 

Kaynak [1]: Alman Bild der Wissenschaft dergisi
Kaynak [2]: The Independent gazetesi

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER