banner198

Süt sığırcılığını geliştirme seferberliği!

Çankırıda Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi kapsamında Süt ve Damızlık Sığır Üreticiler Birliği üyeleri bir araya geldi

Süt sığırcılığını geliştirme seferberliği!
banner145

Çankırı’da ‘Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi’ kapsamında Süt ve Damızlık Sığır Üreticiler Birliği üyeleri bir araya geldi.

İl Tarım müdürlüğünün yeni tamamlanan konferans salonunda gerçekleşen toplantıda ‘Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi’ kapsamında verilecek krediyle ilgili birlik başkanı Ömer Çendek başkanlığında toplanan heyet salonda bulunan üreticilere konu hakkında bilgi verdi.

Verecekleri krediyle ilgili konuşan Ziraat Bankası Ankara 2. Bölge Tarımsal Bankacılık Bölüm müdürü Ahmet Serkan Kahya her üreticinin şartlarına göre kefil ya da gayrimenkul ipoteği isteyebileceklerini belirtti.  Kredi verilebilmesi için bazı kriterlerin olduğunu söyleyen Kahya, ahır, makine ve ekipman gibi üretim alanlarının istenen şartlara uyması gerektiğini ve şimdiden krediden yararlanmak isteyen üreticilerin gerekli koşulları sağlamaya başlaması tavsiyesinde bulundu.

Çankırı Ziraat Bankası Şube müdürü Ömer Diri, ”kredide öncelikle sizlerin üretim kapasitesi, üretim yapma bilgi ve becerinize bakacağız. Kaç yıldır bu işi yapıyor? Bu işten anlıyor mu?  Kapasiteyi geliştirdiğinde ahırı buna müsait mi? Onları kontrol ettikten sonra ödeme gücü yerinde olan sağlam iki kefil istiyoruz. Bize söylenen teknik şartlar var. Bir kere teknik ve iklim şartlarını sağladıktan sonra bu krediyi vereceğiz. Bu kriterleri isterken sizin daha iyi şartlarda üretim yapmanızı istiyoruz” diye konuştu.

Salonda bulunan bir vatandaşın sertifikalı hayvanlar çok pahalı oluyor bu yüzden sertifikasız hayvan alalım şeklindeki önerisine, Bitki Koruma Şube müdürü Ahmet Başataç konuya açılık getirdi ve Tarım Bakanlığının konuyla ilgili ihale şartnamesinden bahsetti.  Başataç “Biz bu çalışmaların hiçbirinde sertifikayı göz ardı edemeyiz. Dünyanın hiç bir yerinde böyle değil. Damızlık Sığır Birlikleri Avrupa ve Amerika’da yüz yıldır çalışan organizasyonlar.  Biz on beş yıldır çalışıyoruz ama Damızlık Sığır Birliği sertifikasız hayvan alamaz!  Aklımızdan bile geçirmemiz lazım. Geçtiğimiz günlerde bazı televizyon kanallarında yayınlandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ekipleri bir iki markette domates biberin dahi sertifikasını sordu. Sütte fiyat artmış olabilir ama bugün büyük firmaların hepsi aldıkları ürünlerde sertifika istiyorlar. Bize de yarın sütümüzü satarken soracaklar ‘Sertifikası var mı?’ diye. Bugün Türkiye’de sertifikalı hayvan bulamadığımızdan yakınıyoruz. Yarın sertifikalı gebe düvelerimizden doğan buzağıları da rahatlıkla pazarlayabileceğiz. Ben bunu özellikle belirtmek istiyorum!” dedi.

Süt Sığırcılığını geliştirme seferberliğini başlatıyoruz…

Konuyla ilgili Çankırı Postası’na konuşan birlik başkanı Ömer Çendek “Nüfusumuzun %66 tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. İlimizin yüz ölçümü 749 km karedir. Sulanabilir arazimiz ise 45 ila 50 bin hektar arasıdır. Bunun için ilimizde hayvancılık olmazsa olmazlardan birisidir. Projenin Türkiye’de ki ilk uygulamasını Ankara birliğimiz yaptı. Orada Ziraat Bankası’nın kriterlerine uyan her üyeye 10 ‘ar baş hayvan dağıttı. Bizde Ankara’dan sonra Türkiye’de bu uygulamanın ikincisini ilimizde başlatmak istiyoruz. Ben bu projenin Çankırı üreticisi için yakalanmış büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. İlimizi göç veren illerin başında gelmektedir. Nüfus oranımızın artmasının tarım ve ekonominin kalkınmasından geçtiğini belirtmek istiyorum. Yapılacak kredilendirmeyle süt üreticiliğinin yüksek seviyelere ulaşacağını düşünüyorum. Biz birlik olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Yakın zamanda yapılacak kredilendirmeyle ilgili ilçelerimizde de bilgilendirme toplantısı düzenleyeceğiz. Çankırı da süt sığırcılığını geliştirme seferberliğini başlatıyoruz “diye konuştu.

Proje gerçekleştiğinde üreticinin işletme kapasitesi hayvan kapasitesini onbeş ve üzerine çıkarması sağlanırken, Projeden yararlanan birlik üyelerine üniversite tarafından eğitim desteği de verilecek.

Ziraat Bankası ve birlik arasında imzalanacak protokolle birlikte krediden yararlanan birlik üyelerine yedi yıl vadeli iki yıl faiz ödemeli ve son beş yılı taksit ödemeli kredi verilecek.

Protokolün imzalanmasının ardından projeden Çankırı Ziraat Bankası sorumluluğunda devam edecek. İlçelerdeki Ziraat Bankası şubelerinden işlem yapılabilecek.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER