banner198

Tadı aynı mıdır bilinmez ama Çemenci baba-oğul gerçeği!

Onlarla İmarette karşılaştım. Baba oğul oturmuşlar tezgâhlarının başına plastik kaplar içine hazırladıkları çemenleri iki liradan satışa sunuyorlardı.

Tadı aynı mıdır bilinmez ama Çemenci baba-oğul gerçeği!
banner145

Onlarla İmaret'te karşılaştım. Baba-oğul oturmuşlar tezgâhlarının başına plastik kaplar içine hazırladıkları çemenleri iki liradan satarken müşteri bekliyorlardı..

Çankırı Postası yazarlarından İbrahim Zencirci’nin Çansaati sitesinde yazdığı “Çemenci Hacer Teyze”yi okuduktan sonra onlarla sohbet etmeden oradan geçemezdim.

Evin reisi baba Adem Saraç’a çemencilik babasından yadigâr kalmış bir meslek. Saraç ailesi yedi ay önce Çubuk’tan Çankırı’ya göç etmiş. Tek geçim kaynakları ise özel bir formülle hazırladıkları ev yapımı çemenler. Çemenden bahsetmişken Çemenci Hacer teyzeyi anmadan geçemeyeceğim. Hacer teyzeyi tanıyan Adem Saraç; “Hacer teyze ile babam aynı yerden malzeme alıyorlardı. Ben de malzemelerimi hala aynı yerden alıyorum” diyor. Yaptığımız ayaküstü sohbete kulak misafiri olan meraklı vatandaşlar Çemenci Hacer Teyzenin ismini duyunca sohbetimize ortak oluyorlar. Hacer teyzenin hazırladığı çemenin tadından bahsederken, o zamanki çemen kokusunun şimdiki çemenlerde olmadığından dem vuruyorlar. Bu söze itiraz eden Çubuklu Adem "Kokusuz çemen olmaz” diyerek çemen yapmanın çok önemli püf noktaları olduğundan bahsediyor. ”On beş çeşit baharatla yaptığım çemenleri babamdan öğrendiğim formülüyle yapmaktayım. Ama bu işin sırrı söylemem” demeyi de ihmal etmiyor.  

Ne yalan söyleyeyim ağızda uzun süre gitmeyen kokusu sebebiyle çocukluğumdan beri tatmadığım; ama başta mide rahatsızlıkları ve hazım bozukluğuna iyi gelen çemenin faydaları saymakla bitmiyor. O an bu lezzeti uzun zamandır tatmadığım için kendi kendime hayıflandım. Özellikle kış aylarında tüketilen ve sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan çemenin Türk mutfağının unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerinde biri olduğunu hatırlamış olalım.

İki kuruş ekmek parasını adete taştan çıkartan Çemenci Adem Saraç’a hayırlı işler dilerken, kendisi ve oğlunun fotoğrafıma yansıyan mutluluk karesi belki ev ihtiyaçlarını, belki de çocuğunun okul masraflarını alnının teriyle kazanmış olmanın bir ifadesiydi.

Ercan Şeker / Çankırı Postası

Fotoğraf 1: Çemenci Hacer www.cansaati.org 'dan alınmıştır.

Fotoğraf 2: Adem Saraç ve oğlu (Çankırı Postası Özel)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER