banner198

Tahsin Nahit Uygurun özel fotoğrafları gün yüzüne çıktı...

Tahsin Nahit Uygur’un özel arşivinde yer alan 55 adet fotoğrafı ilk kez gün yüzüne çıktı.

Tahsin Nahit Uygurun özel fotoğrafları gün yüzüne çıktı...
banner145

Tahsin Nahit Uygur’un özel arşivinde yer alan 55 adet fotoğraf ilk kez gün yüzüne çıktı.

Tam adı Mehmet Tahsin Nahit Uygur… Şair, yazar, gazeteci ve (1954-1957) arası Çankırı mebusu…

Çankırı’nın geçmiş tarihinde önemli izler taşıyan “Çankırı Halk Edebiyatı” kitabının müellifi Çankırı Türk Ocağının ilk kurucusu, Tahsin Nahit Uygur’un özel arşivinde yer alan 55 adet fotoğraf 100. Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Galerisinde sergileniyor.

Tahsin Nahit Uygur’un 82 yaşındaki kızı Ayşe’nin arşivinden çıkartılan, Çankırı İl Halk Kütüphane Müdürlüğünün büyük katkılarıyla hazırlanan fotoğraf sergisi 46. Kütüphane haftası etkinlikleri çerçevesinde açıldı.

Bir dönemi aydınlatan önemli ipuçlarının yer aldığı fotoğraf sergisinde Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarına da tanıklık edeceğiniz gibi dönemin giyim kuşam ve Çankırı Kent Kültürünü de bir nebze olsun görme imkanı bulacaksınız.

Tahsin Nahit Uygur’un, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, eski Cumhurbaşkanları İsmet İnönü ve Celal Bayar’la birlikte çekilmiş fotoğrafları ile 1950 yılında DP’den mebus adayı olduğu dönemdeki halka hitap ederken çekilmiş görüntüleri de sergilenen fotoğraflar arasında yer alıyor.

Sergiyi gezerken rastladığımız Araştırmacı-Yazar Fikri Demirok onu Çankırı’nın tarihine önemli izler bırakan bir yazar olarak tanımlıyor. Günümüze kadar ulaşan ve eski Çankırı Milletvekili Hakkı Duran’ın emekleriyle bastırılan “Çankırı Halk Edebiyatı” adlı kitabının Çankırı geçmiş tarihi hakkında önemli konuları aydınlattığını söyleyen Fikri Demirok, Tahsin Nahit Uygur bizimle Tabakhane mahallesinde evimizin karşısındaki evde otururmuş. Ben kendisini tanımadım ama rahmetli babam Tahsin Nahit bey’in 1950’deki seçim çalışmalarında köy gezilerinde yanında bulunmuş şeklinde aktarıyor. Çankırı’nın kendisine büyük şükran borcu olduğunu ifade eden Demirok hoca ” Maalesef onun gibi değerlerimize gereken önemi göstermiyoruz. Şimdi ki gençlerimizden kaçı onu tanıyor? " diye sormadan edemiyor.

Çankırı gündelik hayatından izler taşıyan ve birbirinden değişik 55 adet siyah beyaz fotoğraftan oluşan sergi yedi gün boyunca gezilebilecek.

Tahsin Nahit Uygur kimdir?

(24 Nisan 1899- 21 Temmuz 1992)       

M. Tahsin Nahit, 24 Nisan 1899 tarihinde Çankırı’nın Tabakhane Mahallesi’nde dünyaya geldi. Babası Çankırı Kütüphane memuru İsmail Vehbi Bey ve annesi ev kadını Hacer Hanım’dır.

Çankırı’da Ertuğrul ilk mektebini (1906-1909), Çankırı Rüştiyesi’ni (1909-1912), Çankırı İdadisi’ni (1912-1916) ve müsabaka imtihanı ile girdiği İstanbul Mülkiye Baytar Mekteb-i Âlisi’ni (1916-1920) bitirdi. Birinci Cihan Harbi’nden sonra İstanbul’da miting tertip etmek için Miting Komitesi adı altında toplanan yüksek tahsil gençleri arasında Tahsin Nahit de yerini almıştı. Mitingden sonra İnebolu-Kastamonu yoluyla Çankırı’ya geldi ve Millî Mücadele’ye Çankırı Veterinerliği (16.5.1920-29.6.1925) memuriyetiyle katılmış oldu.

MEMURİYETLERİ

Meslekî hayatına, iki sene sadece matbuatla meşgul olduktan sonra, Kastamonu Merkez Veterinerliği Pendik Bakteriyoloji Enstitüsü Asistanlığı, Kastamonu Belediye Veterinerliği, Kastamonu Vilayeti Veteriner Müdürlüğü ve Bursa Vilayeti Veteriner İşleri Müdürlüğü ile devam eden Tahsin Nahit, bu son vazifesinden sonra Ziraat Vekaleti’nin merkez teşkilatında çalıştı(1.4.1936-14.5.1954). Fen Müşavirliği, Veteriner İşleri Umum Müdürlüğü Şube Müdürlüğü, Mütehassıs Müşavirlik, Vekalet Başmüfettişliği, Vekalet Teftiş Heyeti Reis Muavinliği ve bilahare Reisliği gibi vazifelerde bulundu ve bu meyanda Veteriner İşleri Umum Müdürlük ve Müsteşarlık vekaletinde bulundu.

ÇANKIRI MEBUSU

14 Nisan 1954’te Demokrat Parti’den 10. Devre Çankırı Mebusu olarak Meclis’e girdi. Bu seçimlerde CHP’nin mebus namzedi(adayı) ve dostu olan Ahmet Talat Onay her gittiği yerde DP namzedi olan Tahsin Nahit’in medhini yapmış; genç dostunun Çankırı’ya daha çok hizmet edebileceğini söylemişti. 1954-1957 devresinde Meclis’te Bütçe Komisyonunda, DP Meclis Grubu Haysiyet Divanı azalığında ve Bursa-Bilecik vilayet DP müfettişliği gibi vazifelerde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER