banner198

Tarihi caminin siluetine vurulan darbe!

Son günlerde Kurşunlu Cömertler mahallesinde bulunan tarihi Pazar Yeri Caminin önünden geçenler alışık olmadıkları bir manzarayla karşılaşıyor.

Tarihi caminin siluetine vurulan darbe!
banner145

Son günlerde Kurşunlu Cömertler mahallesinde bulunan tarihi Pazar Yeri Cami’nin (Camii Kebir) önünden geçenler alışık olmadıkları bir manzarayla karşılaşıyor.

Anadolu’nun Selçuklu egemenliği altına girmesinden sonra yapıldığı tahmin edilen ve yapım yılı tam olarak bilinmemekle birlikte tarihi cami 1944 yılında yaşanan 7,2 büyüklüğündeki Gerede-Çerkeş depreminde büyük ölçüde hasar görmüş.  Daha sonra o dönemde taş ustalığının merkezi konumundaki Kurşunlu’nun usta taşçılarının maharetli ellerinde şekil bulan yapı aslı bozulmadan günümüze kadar ulaştı. Kurşunlu taş işçiliğinin en önemli örneklerinden birisi haline gelmiş bu nadide eseri gündemimize taşıyansa işgüzarların bilinçsizce yaptığı eklemeler.

Haber servisimizin yerinde gidip gördüğü manzara pes dedirtecek cinsten. Yapımına halen devam edilen eklemelerde caminin giriş kapısının bulunduğu taş duvarlar delinerek demir korkuluklar monte edilmiş, üzeri saçlarla kaplanmış ve cami duvarı ile avlu duvarı arasına beton set çekilerek yapının görünümü aslından uzaklaştırılmış. Yapılan iş estetik acıdan caminin mimari dokusunu tamamen değiştirmiş vaziyetteydi.

Caminin başına gelenler bununlada sınırlı kalmamış. Geçmiş yıllarda camiinin içinde bulunan taş duvarları parlatmak amaçlı yapılan  vernikleme sonrası duvarlar yıllar geçtikçe kararmaya başlamış.

 Vatandaşlar tepkili!

Çevrede oturan ve adının açıklanmasını istemeyen bazı vatandaşlar duruma tepki gösterirken; “Birileri kafasına göre hareket ederek geçmişten miras kalan kültür varlığımızı anlaşılmaz bir şekilde tahrip ediyor. Camide cuma ve bayram namazları dışında bir saf dahi cemaat olmuyor. Buna rağmen cami giriş kısmındaki avluda genişletme çalışması başlatıldı. Buradaki taşlar hiltilerle delinerek tahrip edildi. Burayı bu hale getirenler önce gelip böyle bir işçilik yapsınlar ondan sonra duvarları delsinler. Bu kadar harcama ve masrafa ne gerek vardı anlamış değiliz” şeklinde konuştular.

Bu anlayış değişmeli!

İlimizde sanki çok sayıda tarihi eser varmış gibi parmakla sayılamayacak kadar az olan eserlerden birisini bu hale getirmek için çok mu çaba sarf ediliyor onu merak etmiyor değiliz!..

“Ben yaptım oldu” anlayışının egemen olduğu ülkemizde ata yadigârı tarihi bir esere yapılan bu saygısızlık kim ya da kimler tarafından, hangi proje tadilatı ve izinler alınarak gerçekleştiriliyor. Gerçi gerekli izinlerin alınıp alınmadığı ise bir muamma!

Taşınmaz kültür varlıkları arsında yer alan ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nce tescil edilen yapıda tescille ilgili herhangi bir plaka bulunmaması da ayrı bir konu. Pazar Yeri Cami’nin yıllardır alışılagelmiş siluetine vurulan bu darbe sonrası bu konuda yetkili kurumun vereceği cevap merak konusu.

Çankırı Postası Özel

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER