banner198

Tarım İl Müdürlüğü 2002 yılında uyarmasına karşın!

Çankırı merkez başta olmak üzere yıllardır hızla kuruyan çam ağaçları ile ilgili alınması gereken önlemler bugünlerde alınıyor ve bu işin adı da hizmet oluyor!

Tarım İl Müdürlüğü 2002 yılında uyarmasına karşın!
banner145

Çankırı Belediyesi birkaç gün önce gazete bürolarına “Çankırı Kalesinde Kabuk altı böceklerine karşı böcek kapanı tuzağı” başlıklı bir haber geçti!

 

Bülten masamıza ulaştığında hafif bir tebessüm geçirmedik dersek yalan olur! Çünkü Belediye Basın Bürosunun gönderdiği bülten konusu uzun bir süredir Çankırı kamuoyunda (bizim haber sitesi de dahil) bazı internet sitelerinde tartışılmış ve okuyucuya konu hakkında bilgiler verilmişti.

 

Tarım İl Müdürlüğünce yapılan geçmişe dönük çalışmalar da verilen haberlerde yer almıştı! Önümüzdeki belediye basın bültenini, Tarım İl Müdürlüğünün Çankırı Belediyesini bilgilendirme belgesini bulana kadar bekletme kararı almış ve gelecek olan belgeye göre haberi okuyucu ile paylaşmayı hedeflemiştik!

 

Ve beklediğimiz belge masamıza geldi! Tarım İl Müdürlüğünün 7/08./2002 tarihli konu ile ilgili raporun tamamını aşağıda sizlere sunuyoruz.

 

İsterseniz gelin 7/08/2002 tarihli Tarım İl Müdürlüğü raporuna parça parça bir göz atalım:

 

1. Bölüm

 

 

 

 

 Belediye Başkanlığı 4.7.2002 tarihinde müracaat etmiş! Kale mevkiinde bulunan çam ağaçlarında yaşanan kurumaya işaret ederek önlem alınması konusunda uyarmış! Güzel..

 

Çankırı İl Tarım Müdürlüğü gereken çalışmaları yapmış ve Belediyeyi konu ile ilgili olarak bilgilendirmiş!

 

2. Bölüm

 

 

 

 

 Ne diyor belge! “12.07.2002 ve 25.07.2002 tarihlerinde kimyasal mücadele yaptırılmıştır. Ayrıca kimyasal mücadeleye önümüzdeki yıllarda da devam edilmesi gerektiği, ilaçlama zamanları ve kullanılacak ilaçlar Belediye Başkanlığı yetkililerine bildirilmiştir” diyor!

 

DAHA DA ÖTESİ…

Çankırı merkez ve civarında 2002 yılından bu yana on binlere varan özellikle de çam ağaçlarında kurumalar oldu. Özellikle Belediye basın bülteninde ağaçlardaki kurumaların yeni ortaya çıkmış gibi olayı küçümseyen ve alaycı bir tavırla “önlem aldık” vb. açıklamada bulunması ciddiyetle bağdaşmamakta.

 

Öte yandan ağaçlardaki kurumalar sadece Kale bölgesinde değil, Çankırı Merkezinde yer alan başta Kenbağ mesire yeri, Deveyolu boyunca devam eden alan ile, Şehitlik ve Hıdırlık mevkisinde gözle görülür şekilde halen devam etmektedir.

 

VE TÜYLER ÜRPERTEN İFADE!

Ve yıl 2009! Ağustos ayının ikinci yarısına geçtiğimiz günlerde Belediye Basın Bürosu konu ile ilgili yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaşıyor! Belediye bültenindeki tüyler ürperten cümleyi isterseniz birlikte okuyalım!

 

"2–3 haftalık bir uygulama olmasına rağmen yetkililer 20.000’in üzerinde böceği yakalayarak laboratuarlara gönderdiklerini bildirdiler."

 

Ne olmuş? 2-3 haftalık bir uygulama sonucunda sadece Kale bölgesinde 20 binin üzerinde böcek yakalanmış!

 

Şimdi sıkı  durun! Acaba boşa geçen bu 7 yılda başta Kale civarı olmak üzere, Kenbağı, Deveyolu boyu, Şehitlik ve Hıdırlık mevkiinde ne kadar böcek yakalanamamıştır! Varın bunu da siz hesaplayın!

 

Şimdi gelin Çankırı Belediyesi Basın Bürosunun konu ile ilgili 20 Ağustos 2009 tarihli basın bültenini hep birlikte okuyalım.

 

ÇANKIRI KALESİNDE KABUK ALTI BÖCEKLERİNE KARŞI
FEROFOM (Böcek Kapanı) TUZAĞI

 

Önlem alınmadığı zaman hızla yayılma kapasitesine sahip İPS-SEXDENDATUZ’lara (Kabuk Altı Böceklerine) karşı toplayıcı özelliğine sahip olan FEROFOMLAR, Çankırı Kalesindeki özellikle Çam ağaçlarını korumak amacıyla Park ve Bahçeler Müdürlüğü,  Orman İşletme Müdürlüğü ve Orman Fakültesi tarafından uygulamaya konuldu.

 

2007 ve 2008 yıllarında ülkemizde ve Dünyada meydana gelen küresel ısınma neticesinde, yeterli yağışların olmadığı ve yüksek sıcaklardan dolayı, taban sularında aşırı düşüşler meydana gelmiştir.

  

Su seviyelerinin düşmesi İlimiz genelinde ve yüksek rakımlı alanlarında bulunan ağaçlarda, özelliklede Çam ağaçlarında kurumalara yol açmıştır. Bu nedenle kabuk altı böcekleri ağaçlara aşırı şekilde zarar vermeye başlamıştır.

   

Daha önceden Orman İşletme Müdürlüğünün ormanlarımızdaki sağlıklı ağaçları kurtarmak için uyguladığı bu yöntem, Park Bahçeler Müdürlüğünün talebi üzerine, Orman Fakültesi ve Orman İşletme Müdürlüğü ile ortaklaşa harekete geçilerek, Çankırı Kalesindeki sağlıklı ağaçları kurtarmak amacıyla 6 adet Böcek kapanı (FEROFOM) yerleştirilmiştir.

2–3 haftalık bir uygulama olmasına rağmen yetkililer 20.000’in üzerinde böceği yakalayarak laboratuarlara gönderdiklerini bildirdiler.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER