banner306
banner198

TBMM Hizmet Ödülleri Çankırıda sahiplerini buldu!

On beş gündür Çankırı sokaklarında tartışılan konu ile ilgili olarak tarihe iz düşmemek herhalde yanlış olurdu! Baronların düğününe ben de katılayım dedim!

TBMM Hizmet Ödülleri Çankırıda sahiplerini buldu!
banner145

Vedat Beki

 

TBMM 2009 yılı Üstün Hizmet Ödülleri önceki gün yapılan törenle dağıtıldı. 27 Haziran günü açıklanan ve Başkanlığını Mehmet Başbuğ’un yaptığı Yaren Kültürünü Yaşatma Derneğinin de içinde bulunduğu “ödül alanlar listesi” açıklandığı gün Çankırı’ya adeta “bomba” düşmüştü”

 

O günden bu yana geçen süre içerisinde Çankırı’da günün konusu ödülü alan dernek ve yönetim kurulu üyelerinin “başarılı icraatleri” (!) gündemden hiç mi hiç düşmedi!

 

Özellikle son iki hafta içerisinde toplam 5 günümü geçirdiğim Çankırı’da kiminle karşılaşsam, kime selam versem bu konu ile ilgili olarak “Neden yazmıyorsun?” şeklinde telkinlerle yoğun olarak karşılaştım! Ve kişisel yanıtım da “Fazla aceleye gerek yok! Çankırılı bu olayı kendi içerisinde bir tartışsın, bunun sonucunda ortaya çıkan somut ifadeleri kaleme almak daha verimli olur” şeklinde görüş belirttim.

 

Ve önceki gün TBMM’de Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın huzurunda gerçekleşen tören ile ülke genelinde 62 kişi ve 6 sivil toplum örgütü ödüllerini aldılar.

 

Ve tabii ki ödül töreni için başta Çankırı Vali Yardımcısı olmak üzere cümbür cemaat TBMM yollarına düşüldü! Ödülü almak için Çankırı’dan gelenlerin sayısı az olacak ki, ekibe Ankara’dan da önemli sayıda katılımlar oldu.

 

Çankırı’dan bir sivil toplum örgütüne verilen “tartışmalı ödül” bu kadar taraftar topluyor ise, örneğin aynı salonda Zonguldak’tan 4 isim ödül aldı! Herhalde salonun yarısının Zonguldaklı olması gerekirdi diye de ister istemez düşünmeden edemiyorum!

 

Bu durumu kimler nasıl izah eder bilemiyorum ancak yaşananları anlatan tescilli deyim “görmemişin …. “ bizim kültürümüzde zımba gibi yerini korumakta!

 

Maalesef üzülerek söyleyeyim ki yazılanlara bakıldığında Meclis çatısı altında yaşanan durum teşbihte hata olmazsa aynen böyleymiş!

 

Sevgili dostlar, biraz dik durulsa! Biraz kasvetli olunsa! “Neden Çankırı’ya bir ödül var? Çankırı’da bu ödülü hak edenlerin sayısı bu kadarcık mı?” diye bir soruyu aklınıza getirseniz zarar mı edersiniz?

 

Ancak bu soruyu sormak için öncelikli olarak “güven duygusu”nun yerleşmiş olması gerekir! Bu güven duygusunu da sokakta aramaya gerek yok! Dört tane günlük gazete yayımlanan Çankırı’da bir Allah’ın kulu ya haber olarak ya da yorum olarak çıkıp da bu soruyu sorma cesareti neden göstermez?

 

İkinci soruyu da bununla birlikte soralım: Ödülü alan sivil toplum kuruluşu hangi hizmeti yerine getirdi de bu ödüle layık görüldü?

 

Çankırı’da ödül verilecek kişi ya da kişiler bulunamadı da “baronlara” mı ödül verilmesi uygun görüldü?

 

MİLLETVEKİLİ BUKAN:
İKİNCİ ÖDÜLE DESTEK BULAMADIM!

Bu satırları kaleme alırken TBMM Kültür Sanat Komisyonu Üyesi ve Çankırı Milletvekili Ahmet Bukan’la telefonla bir görüşme gerçekleştirdim. Sayın milletvekiline “İzmir’den ödül alan 2 ismin teklifinde imzanız mevcut! TBMM 62 isme ödül verdi! Zonguldak’tan 4 isim 4 ödül aldı! Çankırı’dan böyle bir isim mi çıkaramadınız da ödül için Yaren Kültürünü Yaşatma Derneğini önerdiniz?” diye sorumu sordum! Aldığım yanıt şöyle:

 

“Doğrudur! İzmir’de iki isim üzerinde verilen tekliflerde benim de imzam vardır! Çankırı için sayın Nurettin Akman’ın da önerisi doğrultusunda işadamımız Selahattin Düzbasan için ben de öneride bulundum! Ancak 8 kişilik kurulda yapılan oylamada Çankırı için ikinci ödüle yeterli sayı bulunamadı! Selahattin Düzbasan’ın Çankırı’ya yapmış olduğu hizmetler ortada. Gönlüm arzu eder ki, önümüzdeki yıl Çankırı’dan ödül alanların sayısında artış sağlayalım!”

 

Onun ötesinde “Yaren Kültürünü Yaşatma Derneğinin almış olduğu ödülün temel gerekçesi nedir?” şeklindeki soruma milletvekili Bukan, “Orta Asya’dan bu yana süren milli geleneğimizin ve kültürümüzün yaşatılmasında bugüne kadar yapmış olduğu hizmetler ve Çankırı’da bu dalda kurulan ilk sivil toplum örgütü olmasıdır” şeklinde bir yanıt okuyucuyu ve Çankırı kamuoyunu hangi ölçüde tatmin eder onu da şimdilik kaydıyla “yorumsuz” geçerek sizlere bırakıyorum!

 

TBMM ÖDÜL VERMESE DE,

BENİM ÖDÜLÜM

SELAHATTİN DÜZBASAN’A!

Sayın TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın ödül töreninde ortaya koyduğu kriterleri göz önüne aldığımda Çankırı için yaptığı karşılıksız hizmetlerle işadamı Selahattin Düzbasan bu ödülü fazlasıyla hak etmiştir ve kendisine verilemeyen ödülün gerçek sahibi yine kendisidir!

 

Bugün Çankırı Karatekin Üniversitesinin şu saat itibariyle verdiği hizmetlerin sağlıklı olarak yürütülmesinde ana faktörlerden bir tanesi olan şehir merkezindeki ana bina işadamı Selahattin Düzbasan sayesinde mevcut durumuna kavuşmuştur!

 

Sayın Bukan’ın verdiği bilgiler doğrultusunda “komisyonda yeterli desteği bulamadık” cümlesinin geçerliliğine saygı duymakla birlikte, Çankırı’ya verilecek ödülün adresinin “tek” olsa bile bu hakkın Selahattin Düzbasan lehine kullanılması bence şayet hala benliğimizde var olduğunu iddia edenlerin “hakkaniyet” ölçüleri içerisinde tercihlerini bu yönde kullanmaları gerekirdi diye düşünüyorum!

 

Sayın milletvekili Bukan’ın benim yaptığım görüşmenin dışında yerel basına yansıyan “Yaran Kültürünü Yaşatma Derneğinin TBMM 2009 Yılı Üstün Hizmet Ödülü alması Çankırı’da bir başlangıç oldu. Önümüzdeki yıl da Ahi Yaran Meclisi Kültür ve Dayanışma Derneğini teklif edeceğim. İnşallah önümüzdeki yıl da o arkadaşlarımızı burada onore ederiz. Önemli olan A kişi, B kişi değil, bu organizasyonlarda Çankırı isminin duyulmasıdır. TBMM’nin de bir ödül vermesi çok önemli bir şey. Bu bizim Çankırı’mızın gururudur. Bu bizim bütün derneklerimizin almış olduğu ödüldür” şeklindeki açıklamasını da açık söylemek gerekirse biraz “günü kurtarma” politikasının bir parçası olarak görmekteyim!

 

“Çankırı isminin duyulmasıdır” (!) Tabii ki Çankırı kazanı içerisinde arlısıyla-arsızıyla, tembeliyle-çalışkanıyla, çalanıyla-namusuyla yaşayanı da karıştırdığınızda hiçbir ard niyet ve beklenti içerisine girmeden karşılıksız olarak yardım eden “isim” ya da “isimler” ne yazık ki aynı kazan içerisinde değerlendirilerek hiç de hak etmedikleri bir muameleyle karşı karşıya kalmaktadırlar! Bu durumdan da en çok işini dürüst ve çıkarsız yapanlar ile Çankırı'nın menfaatlerini kendi menfaatleri üzerinde tutanlar zarar görmektedir!

 

SON SÖZ: Zonguldak milletvekilleri kendi şehirlerinden 4 başarılı isim çıkarırken, Çankırı’nın sadece ve sadece “Baron”larını sahneye davet etmiş olması ve bunun onurunu ve gururunu yaşaması herhalde “bazıları” için “toy” olsa gerek!

 

Ben de bu “toy”a biraz uzaktan, Kütahya’nın Simav ilçesinden katılayım ve aylar öncesinden yarım kalmış kadehlerle dolu masadan sesleneyim!

 

Şerefe… Çin çin!

 

Fotoğraf 1: TBMM'de gerçekleşen ödül töreninden bir görüntü.

Fotoğraf 2: MHP Çankırı Milletvekili Ahmet Bukan.

Fotoğraf 3: Nevzat Ayaz ve Selahattin Düzbasan birlikte...

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304