banner198

TBMM nin tarihi oturumunda gündeme gelen isim...

Başbakan Erdoğan, Cuma günü TBMM de yapılan tarihi oturumda Çankırıdan Müştak Torbo dedi ve kamuoyunda merak duygusu uyandırdı...

TBMM nin tarihi oturumunda gündeme gelen isim...
banner145

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü TBMM’de yapılan ve birçok TV kanalından aynı anda canlı olarak yayımlanan “tarihi oturumda” yaptığı konuşmanın bir bölümünde “Çankırı’dan Müştak Torbo…” demişti…

 

 Bu cümlelerle birlikte “Kimdir bu Müştak Torbo?” diye ister istemez merak duygusu içerisine girdik ve Başbakan Erdoğan’ın da konuşmasında belirttiği gibi ilk mecliste görevlendirildiğini bilmekle birlikte “hayat hikayesi” peşine düştük..

İsterseniz önce Cuma gününe gidelim ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Müştak Torba” ile ilgili konuşmasının o bölümünü sizlere sunalım:

 

“1920'de ilk Meclis'te Ankara Mebusu Mustafa Kemal, Afyonkarahisar'dan Ömer Lütfi Ergoşa, Ardahan'dan Filibeli Hilmi, Balıkesir'den Abdulgafur Efendi, Bilecik'ten Mostarlı Boşnak Ahmet Lakşe, Bitlis'ten Derviş Sepunç, Burdur'dan Mehmet Akif, Çankırı'dan Müştak Torbo, Diyarbakır'dan Abdülhamit Hamdi, Manisa'dan Çerkes Reşit, Dersim'den Diyap Ağa var. Kurtuluş Savaşı'na başkumandanlık yapan, Türkiye Cumhuriyetini inşa eden ruh ve irade, Türkiye'nin tüm unsurlarını işte bu Meclis'te cem etmiştir. Atatürk'ün en büyük başarılarından biri, her türlü farklılığı önce TBMM çatısı altında, ardından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı paydasında birleştirmek, millet olma bilincini güçlendirmek olmuştur.”

Başbakan Erdoğan aynen böyle söylemişti. Biz de TBMM’nin 1. Dönem Çankırı milletvekillerine baktığımızda; Behçet Kutlu, Hacı Tevfik Durlanık, Neşet Akkor, Sait Üçok, Tahir Aşık Musuloğlu, Ziya Esen İsfendiyaroğlu ile birlikte Müştak Torbo ismine rastladık.

MÜŞTAK TORBO KİMDİR?

1882 yılında Erzurum’da doğdu. Harp okulu mezunudur. 23 Nisan 1920’de TBMM’ne 1. dönem Çankırı milletvekili olarak girmiş ve bu görevinden 18 ay sonra 21 Ekim 1920’de istifa etmiştir. Müştak Torbo 26 Nisan 1930’da vefat etmiştir.

Başbakan Erdoğan’ın sözünü ettiği “Çankırı’dan Müştak Torbo…” ile ilgili elde ettiğimiz bilgiler bunlar.

 

Başbakan Erdoğan’ın böylesi tarihi bir konuşma metnini hazırlayanlar acaba, böylesine önemli bir konuşmanın içerisine “Çankırı’dan Müştak Torbo…” kelimelerini neden koydu dersiniz?

 

Müştak Torbo ile ilgili elinde bilgisi olanların [email protected] adresine mesaj atmalarını rica ediyoruz.

 

Fotoğraf 1: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 13 Kasım 2009 günü TBMM'de açılım paketi ile ilgili konuşmasını yaparken.

Fotoğraf 2: Müştak Torbo (Hakkı Duran arşivi)

YORUM EKLE
YORUMLAR
Güral Tarba
Güral Tarba - 4 yıl Önce

Soyisim Torbo değil Tarba'dır.

Tolga tarba
Tolga tarba - 2 yıl Önce

Babamin dedesi tpm bilgileri ogrenmek isterseniz 05303456484 numaran

SIRADAKİ HABER