banner198

TMO Kızılırmak ve Atkaracalarda şube açsın!

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli yazılı bir basın açıklaması yaparak TMO Kızılırmak ve Atkaracalar’da şube açarak hizmet vermeli dedi.

TMO Kızılırmak ve Atkaracalarda şube açsın!
banner145

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli yazılı bir basın açıklaması yaparak TMO Kızılırmak ve Atkaracalar’da şube açarak hizmet vermeli derken, Hamzalı ve Koyunbaba barajlarının da tamamlanmasını istedi.

 

Başkan Nejat Gamzeli’nin yazılı basın açıklaması şöyle:

 

Geçen iki yılda kuraklık ve girdi maliyetlerinin yüksekliği gibi nedenlerle mağdur olan çiftçilerimiz üretimin biraz daha iyi olduğu bu yıl, ürettikleri hububattan alın teri ve emeklerinin karşılığını almayı beklemiştir.

 

Ancak, diğer ziraat odalarımızdan alınan bilgiler, hasadın devam ettiği yerlerde verimin beklenen düzeyde gerçekleşmeğini göstermektedir.

 

Daha önce TZO Birliğimizin de açıkladığı gibi 2008/2009 ürünü buğday maliyeti 61 krş/kg olarak belirlenmiştir.

 

Belirlenen bu maliyet, daha önceki iyimser rekolte ve verimlere göre yapılmıştır.

 

Bu durumda buğdayda bugün elde edilen verim beklentilerin gerisinde kalmıştır. Bununla birlikte fiyatların da düşmesi çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Açıklanan 50 kr/kg buğday fiyatı maliyetin çok altında kalmıştır.

 

Hükümetimiz tarafından açıklanan TMO alım fiyatı 50 kr/kg fiyat, geçen yıl 56 kr/kg olan piyasa fiyatlarının çok altında kalmıştır. Açıklanan fiyatın piyasalara yansıma ortalaması 41,4 kr/kg olmuştur. Piyasa fiyatları geçen yılın %26 gerisine düşmüştür.

 

- Çiftçinin aleyhine gelişen şu piyasa koşullarında Bakanlığın, fiyatı ve primi yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir.

 

Bu fiyat alım sırasında en düşük kalite buğdayın fiyatı kabul edilerek, kalite kriterleri yükseldikçe fiyat belli oranda yükseltilmelidir.

 

- Müdahale fiyatı ve prim miktarı artırılarak, üreticilerimize ürünlerini asgari olarak Birliğimizce belirlenen maliyetin üstünde satma imkanı sağlanmalıdır.

 

Ziraat Odası olarak talebimiz;

           

-TMO’nun alımları bir ay vade ile yapması, borçlu ve acil nakde ihtiyacı olan çiftçiyi piyasaya itmektedir. TMO’nun ödemeleri peşin yapması bu piyasa koşullarında oldukça önemlidir. TMO, ödemelerle ilgili düzenlemeleri piyasanın dengelenmesi için yeniden gözden geçirerek ödeme vadesini kısaltması gerekmektedir. Kısacası hızlı ve peşin alım yapmalıdır.

           

-TMO’nun alım yapımında km’lerce uzun kuyruklar oluşmaktadır. Oluşan bu kuyrukların azaltılması için, TMO’nun diğer Kızılırmak ve Atkaracalar ilçelerimize de şubeler açarak hizmet vermesini talep etmekteyiz. Diğer ilçelerimize de şubeler açılması ve alım yapmasıyla birlikte uzun kuyruklar ortadan kalkmış olacaktır.

 

Özellikle ilimiz çiftçisi ürününü başka pazar edecek alternatif olmadığından daha güç durumda olduğunu altını çizmek gerekmektedir.

 

Tarımsal üretim faaliyetinde bulunan üreticilerimiz bugün pek çok sorunla karşı karşıyadır. Bu sorunlardan bir diğeri ise elektrik borçlarıdır. 2008 yılında yapılan zamlarla, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin birim fiyatı 2007 yılına göre %50 artmıştır. 2007-2008 yıllarında yaşanan kuraklığın yol açtığı zarar ve elektriğe yapılan zamlar sebebiyle üreticilerimiz elektrik borçlarını ödeyemez hale gelmiştir. Üreticilerimizin faaliyetlerini yürütebilmesi ve borçlarını ödeyebilmesi bakımından Bağ-Kur borçlarında olduğu gibi faiz affı yapılmak suretiyle elektrik borçları uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılmalıdır.

 

Tarım Bakanımız ve ilimiz milletvekillerimize de sözlü ve yazılı olarak beyanlarımızda sık sık dile getirdiğimiz üzere;

 

Çiftçisi sorunlarının yoğun olduğu ilimizde en büyük sorunlarımızdan bir tanesi sulamadır. Diğer bölgelerde sulama yapılan tarım arazilerinde yılda birçok ürün alınabilirken ilimizde ise iki yılda bir ürün alınabilmektedir. Yanı başımızda Kızılırmak gibi bir akarsuyumuz varken bizim çiftçimiz su sıkıntısı çekmektedir. İlimiz çiftçisi için, projeler yapılan ve yıllardır gerçekleştirilemeyen Koyunbaba ve Hamzalı Sulama Projeleri bir an önce hayata geçirilmesi kaçınılmaz olmuştur.

 

Umuyoruz ki devlet büyüklerimiz, isteklerimize gerekli düzenlemeleri yaparak taleplerimizi de en kısa süre de faaliyete geçirmesi dileğiyle, saygılar sunuyorum.”

 

Fotoğraflar: Çankırı Postası (Özel)

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER