banner198

Vali Uzun 15 gün izin yaptı biz de 15 gün tavan yaptık!

Çankırı Postası üzerindeki sözlü talimatla yaptırılan sansür Valinin izin yaptığı sürece ortalarda gözükmedi! Ancak Vali köyüne dönünce sansür kaldığı yerden devam etmeye başladı!

Vali Uzun 15 gün izin yaptı biz de 15 gün tavan yaptık!
banner145

Çek elini haber sayfamdan!

 

Vedat Beki

 

Yıl 1993… 100.5 frekansından yayın yapmakta olan Keçiören FM radyosunun yüzde 49 hissesini aldım ama yönetim benim idaremde! Haftanın iki günü Cuma ve Cumartesi akşamları yaklaşık üç saatlik bir program yapıyorum.

 

Bu arada radyo yönetimini üstlenmeden önce istasyonda ağırlıklı olarak “arabesk” müzik çalıyordu. Ben tercihimi ağırlıklı Türkçe Pop’tan yana kullandım!

 

Doğaldır ki belirli bir süre “arabesk” dinleyicisinin de gadrine uğradım! Benzetmek gibi olmasın ama tıpkı farklı bir gazetecilik sergilediğim Çankırı’da bazı grupların şahsıma ve yaptığım haberlere gösterdiği tepkiler de burada çok benzeş!

 

Zamanla dinleyicilerimle aramda oluşan bağ nedeniyle ara sıra da olsa canlı bağlantılarda “benimle ilgili” olumlu-olumsuz tepkiler alıyordum!

 

Hatta bazı dinleyicilerim, radyo binasının dışında farklı bir adreste bulunan gazete büromuzu ziyaret ederek benimle de tanışma seansları düzenliyorlardı!

 

Uzatmayayım, henüz liseyi yeni bitirmiş bir dinleyicim evde sürekli bizim frekansı dinliyormuş! Ama kendisinden büyük olan abisi onun bu “Keçiören FM” sevgisine balta vurmak amacıyla hemen hemen bulduğu her fırsatta radyonun düğmesini kapatmak suretiyle dinleyicimin bizimle olan irtibatını sonlandırıyormuş!

 

Ziyaretime gelen ve ismini şu an hatırlayamadığım dinleyicim başından geçenleri traji-komik bir şekilde aktardıktan sonra “Abi, senden bir ricam var! Benim çektiğim bu sıkıntıyı programında dile getirirsen çok mutlu olacağım! Bakalım benzer şikayetler sana gelecek mi?” şeklinde bir talepte bulununca, hem dinleyicimin isteğini yerine getirmek hem de gerçekten benzer uygulamalarla karşılaşacak mıyım sorusuna cevap bulmak için o hafta sonu yaptığım ilk programa aldığım bu notumla çıktım!

 

Program başladı… Bir saat dolmamıştı ki, önümdeki not aklıma geldi ve yapacağım anonstan önce “Hey sen! Çek elini o düğmeden!” şeklinde bir cümle sarfettim!

 

Ve akabinde de yapmam gereken anonsla mikrofonumu kapattım!

 

O akşam program bitti! Ben evime gittim. Sabah mesaiye başlamak için gazetenin bürosuna gittiğimde kapıda dinleyicimin heyecanla beni beklediğini gördüm!

 

Ama bu kez gözleri ışıl ışıldı! Elinde de kocaman bir tepsi içinde börek-çörek bulunuyordu! Ben şaşırmıştım! Ama şaşkınlığımı da bir an önce atmak zorundaydım!

 

Dinleyicim heyecanla akşam olanları anlatıyordu!

 

-Vedat Abi sen muhteşemsin! Akşam var ya, bizim evde resmen büyük bir şok yaşandı!

 

-Hayırdır, dememle birlikte ne olduğunu da anlamaya çalışıyordum, ama tahmin etmem mümkün değildi!

 

-Abi, akşam yine her zaman olduğu gibi senin programı dinliyordum! Abim de odanın içinde yine bana bildik tavır koyuyordu! Bu radyoyu dinlemekten sıkılmadın mı? Değiştir şunu, falan derken, kendisi oturduğu yerden kalktı radyoya uzandı ve tam eli kapatma düğmesindeyken radyodan gelen ‘Hey sen! Çek elini o düğmeden!’ şeklindeki sesin abimi resmen taş kestirdi! Eli kapatma düğmesindeyken duyduğu sesle irkilen abim, ne olduğunu anlayamadan olduğu yere yığıldı kaldı!

 

Dinleyicimin bu sözleri ile taş kesilme sırası herhalde bana gelmişti! Beklemediğim düzeyde gelişen olaylar beni de şaşkınlığa uğratmıştı!

 

Ancak çabuk toparlandım ve hep birlikte dün gece yaşanılan olaya gülmeye başladık!

 

Sonrasında ne mi olmuş? “Sansürcü abi” kardeşine dönmüş ve “Bu adam radyoda yayın yaparken beni nasıl gördü?” demiş ve uzun süre olayın etkisinden kurtulamamış!

 

Yaşanan bu olayı aynı günün akşamı radyoda dinleyicilerimle paylaşmıştım! Bir hayli de benzer telefonlar geldi! Ve o günden sonra dinleyicim abisinin baskısından kurtularak kendi odasında bizim frekansı rahat rahat dinleme fırsatını elde etti!

 

SÖZLÜ TALİMATLA
HABER SAYFAMIZA "SANSÜR" UYGULANIYOR!

Şimdi gelelim bu günlerde yaşadıklarımıza...

Son 15 gündür
www.cankiripostasi.com adresine girenlerin yani bizim dilimizde “tıklayanların” sayısı yaklaşık yüzde 50 oranında artış gösterdi!

 

Pazartesi günü Vali Şemsettin Uzun izinden döndü ve normal mesaisine başladı! Bu mesainin başlaması ile birlikte bizim haber sayfalarımızı ziyaret edenlerin sayısı yine eski konumuna dönüş yaptı!

 

Bugüne kadar özellikle kamuya ait kurum ve kuruluşlarda www.cankiripostasi.com adresinin filitreli (yani girilemez) bir adres olduğunu biliyordum. Ancak elimde böyle bir yasağın uygulanması yönünde “belge” yoktu! Ve bu belge henüz bugün şu saatte yine elimde yok!

 

Ancak, yaşadığımız bu süreç www.cankiripostasi.com sayfası için Valiliğe bağlı kurum ve kuruluşlarda “sözlü” bir talimatın olduğunu ve bu talimatın “Vali Uzun’un Çankırı’da bulunduğu sürece” titizlikle uygulandığını gösteriyor!

 

Somut olarak yaşadığımız bu durumun tespiti konusunda gerekli yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı ve hangi kurum ve kuruluşlarda haber sayfalarımıza uygulanan yasakların tespitini yaptıracağımızın bilinmesini isterim.

 

Bizim “haber yapma” okuyucunun “haber alma” özgürlüğünü kısıtlayan Çankırı Valisi Şemsettin Uzun ile ilgili olarak en kısa sürede Cumhuriyet Savcılığına müracaatta bulunacağım. Bununla birlikte konuyu başta İçişleri Bakanı olmak üzere Başbakan ve Cumhurbaşkanına kadar da taşıyacağım. Bundan kimsenin şüphesi olmasın!

 

Bu ülkede her meslek yasalar çerçevesinde korunmaya alınmıştır! Bunu bu şehri yönettiğini iddia eden Vali de biliyor, bu ülkedeki Cumhuriyet Savcıları da!

 

Doğaldır ki “T.C. vatandaşı” olarak ben de kendi yasal haklarımızın ne olduğunu biliyorum! Ve Anayasanın verdiği bu haklar çerçevesinde "kişisel haklarımı(zı)" sonuna kadar kullanacağım.

 

Okuyucuya çağrı: Haber sitemize uygulanan "talimatlı sansür" ile ilgili olarak bilgisi olanların e-mail:[email protected] adresine ellerindeki bilgi ve belgeleri göndermesini özellikle rica ediyorum! Gelen e-mailler kesinlikle gizli tutulacaktır. Gösterdiğiniz ilgiye şimdiden teşekkür ederim.

 

Bir sözüm de “uzun saçlı etekli”ye!

Benim Çankırı’da nerede yattığımı nerede yemek yediğimi “vali soruyor” diye sağı solu arayarak kendince iş yaptığını mı düşünüyorsun? Ve bunu üstelik “izin kullanırken” yapıyorsun! Bu yetkiyi nereden ve kimden aldığını hep beraber öğreneceğiz. Benim gsm telefonum özel telefonunda mevcut! Kontörün mü yok yoksa cesaretin mi? Ne dersin? Bu arada yarın akşam da sorgulama yaptığın adresteyim! Hesabı kim mi ödeyecek? Okuyucu! İtirazın mı var? Duyamadım!

 

HARİKASINIZ...

Yapmış olduğum "çağrıya" yanıt veren ve şu saatlerde bana telefonla ulaşan okuyucularıma çok teşekkür ediyorum. Verdiğiniz bilgilerin haber sitemize  tahminlerinizin üzerinde katkı sağlayacağı aşikar. Her birinizi ayrı ayrı kucaklıyor, göstermiş olduğunuz "dik duruşa" saygılarımı sunuyorum. (V.B.)

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER