Kategoriler

Çankırı Postası

Yonca Tarlasına Giren 20 Büyükbaş Hayvan Zehirlendi

Çankırı’ya bağlı Orta İlçesinde 20 büyükbaş hayvan zehirlendi.

Çankırı'nın Orta ilçesi Hüyük köyünde fazla yonca yiyerek şişen 9 büyükbaş hayvan telef olmak üzereyken kesildi.

Orta ilçesi Hüyük köyünde, sabah saatlerinde 250 büyükbaş hayvan köy çobanı Ahmet Taşkıran tarafından otlatmaya çıkarıldı. Yonca tarlasına giren sürünün aç karna yonca yemeleri nedeniyle bir süre sonra 20 hayvan rahatsızlandı. Ani şişme üzerine nefes alamayan hayvanların yere yığıldığını gören Çobanın hayvanların zehirlendiğini fark etmesiyle birlikte köye haber verdi. Hayvan sahipleri rahatsızlanan hayvanların başına geldi. Köylüler hayvanlara ilk müdahalelerini yaparak ölmek üzere olduğu anlaşın 9 hayvan çoban ve köylüler tarafından telef olmadan kesildi.

İlçede özel veteriner kliniği bulunan Veteriner Hekim Rıdvan Helvacıoğlu’da hayvanların midesini deriye yakın sol taraftan delerek hayvanların şişkinliğini almaya çalıştı. Müdahaleler sonucunda 11 hayvan kurtarıldı.

Çankırı Postası Haber Merkezimi konuşan Hüyük köyü Muhtarı Hüseyin Çiçek, “Her yıl birkaç hayvan yonca şişmesinde ölüyordu. Bu yaşıma kadar ilk defa bu kadar çok sayıda hayvanın zehirlendiğine şahit oldum. Köyden birkaç kişi giderek hayvanların karnından delik açarak kurtarmaya çalıştık. Buna rağmen 9 hayvan telef olmasın diye kestik.” dedi.

Kesilen hayvanları satmayı düşünmediklerini aktaran muhtar Küçük, eti kendi evlerinde tüketeceklerini ifade etti. Muhtar Çiçek köylerinin hayvancılıktan geçim sağladığını ve fazla sayıda hayvanın bu şekilde kesilmesinin ekonomik anlamda üreticileri sıkıntıya düşürebileceğini ifade etti.

Uzamanlar yonca zehirlenmelerinden korunmak için yüksek riskli meralarda, riskin yüksek olduğu zamanlarda (Mevsim geçişleri, kışın ve sonbaharın sabah erken saatleri vb.) otlatma yapmaktan kaçınılmasının, daha önce bu tarz problemler yaşanmış meralarda veya yüksek yonca içerikli otlaklarda, ineklere uzun süreli otlatma yaptırılmamasının koruyucu olarak büyük öneme sahip olduğunu bildirdi.

Yonca zehirlenmesi nedir?

Yonca Zehirlenmesi, Geviş getiren (ruminant) hayvanlarda belli yonca türlerinin tüketimi sonucu görülen ve çeşitli klinik belirtilerle ortaya çıkan zehirlenmedir. Bunlar arasında işkembe şişkinliği, fotodermatitis, ürolitiyasiz, süreğen bakır zehirlenmesi ve östrojenizm yer alır.

Yorumlar

Gurci kiz 9 Ay Önce

Ben gurcistanliyim ve bizim koyde bu durumda ineklere kilak kesiyorlardi ufacik ve yarim saat sonra haivan kendine geliyordu.

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
170 Kez Görüntülendi.
Çankırı Belediyesi Yeni Mezarlık Alanında yer tahsisine başladı!
ASAYİŞ
419 Kez Görüntülendi.
Kastamonu merkezli operasyonda 24 şüpheli adliyeye sevk edildi!
HAYAT
681 Kez Görüntülendi.
Şabanözü'nde dolu yağışı etkili oldu!
KÜLTÜR SANAT
235 Kez Görüntülendi.
Çankırı güzellikleri ressamların tuvallerine yansıdı!
ASAYİŞ
1031 Kez Görüntülendi.
Kastamonu merkezli operasyonda Çankırı’da 4 kamu personeli gözaltına alındı!
GÜNDEM
362 Kez Görüntülendi.
Kurşunlu Belediyesine T.C. tabelası takıldı!
GÜNDEM
345 Kez Görüntülendi.
Bademlik camii minaresinde kontrollü yıkım başladı!
HAYAT
19 Kez Görüntülendi.
Kartoteks Dolabı
GÜNDEM
268 Kez Görüntülendi.
Çöl tozları Çankırı’ya ulaştı!
GÜNDEM
1456 Kez Görüntülendi.
Çankırı Devlet Hastanesinde hastaların mahrem bilgileri çalındığı iddia ediliyor!