banner198

Korgun'da cenazede dağıtılan yemeğe Müftü'den tepki!

Mezarlıkta yemek ikramına müftüden sert ayar geldi. Pideler dağıtılmadan geri götürüldü.

Korgun'da cenazede dağıtılan yemeğe Müftü'den tepki!
banner145
Son yıllarda Müslümanların cenaze teşyi ve taziye törenlerini adeta bir virüs gibi sararak cenaze sahiplerinin cenazeye katılanlara yemek ikramında bulunması moda haline geldi.  İslam geleneğinde yeri olmayan bu hurafeye sonunda bir din adamından tarihi çıkış geldi.


Korgun'da 12 Nisan 2017 Çarşamba günü kanser hastalığı nedeni ile vefat eden 3 çocuk annesi 63 yaşındaki Z.K. ikindi namazı sonrasında Korgun'da toprağa verildi. Merhume K.'nın  toprağa verilmesi sırasında duaya geçmeden önce bir konuşma yapan Korgun Müftüsü Eyüp Aydın, kasalarla pidelerinin geldiğini görünce, İslam da yeri olmayan bu hurafeye adete ateş püskürdü. Aydın, cenaze sahibinin yemek verme gibi bir yükümlülüğünün olmadığını,  mezarlıkta yemek yada pide verilmesinin mekruh olduğunu vurguladı. Cemaate cenaze evine yemek götürmeleri tavsiyesinde bulunan Aydın, kendisinin de bugüne kadar bu yemekleri yemediğini söyledi.

 

Müftü Aydın'ın uyarısı sonrasında cenaze teşyine katılanlara ikram edilmek üzere mezarlığa getirilen  pideler dağıtılmadan geri götürüldü.

 

- Fakir ne yapsın?-

Ayrıca cenaze definlerinde yemek ikramının olmazsa olmaza dönüşmesi ve küçük Anadolu şehirlerinde ayıp karşılanır hale gelmesi toplumda sosyal bir yaranın açılmasına da yol açıyor. Fakir bir aileden çıkan cenaze sonrasında mezarda yemek ikramını şartmış gibi gören ve ikramda bulunamayan aileler, bunun ezikliğini yaşayarak bir kez daha yaralanıyor, acılarının üzerine bir acı daha ekleniyor. Daha fazla rencide olmuş oluyorlar.


Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararı şu şekilde: Hz. Peygamber, ölünün kendi ailesinin yemek hazırlayıp gelenlere ikram etmesini hoş karşılamamıştır. Ölen kişinin mirasçıları fakir iseler veya aralarında buluğ çağına erişmemiş çocuk var ise, geriye bıraktığı maldan yemek yapılarak cenazeye gelenlere verilmesi helal değildir. Buna karşılık Peygamberimiz, komşu ve akrabalarının ölü sahiplerine yemek getirmelerini tavsiye etmiştir (İbn Mace, Cenaiz, 59). denilmekte.

 

-Yemeğe değil, duaya ihtiyacımız var -

Öte yandan yarın kendi cenazeleri için de hem duâ edecek dil ve gönül lâzım, hem teşyi edecek el lâzım. Hem kendilerine de sevap lâzım. Dolayısıyla hiç kimse cenazeyi teşyi veya taziye için cenaze sahibini yemek yapmakla yükümlü kılamaz. Eğer çok aç ise, kendisi her halde yiyecek bir şeyler bulmalıdır. Bunun için zaten üzgün bulunan cenaze sahibini ilâveten üzmesine gerek yoktur.


Cenaze sahibi eğer ölenin hayrı için yemek hazırlayıp yedirmeyi düşünmüşse, şunu unutmasın ki, bid’atle sevap kazanılmaz. Ölen namına hayır yapmak istiyorsa, bu güzeldir. Ama etrafta hayır yapacak, yedirecek veya giydirecek öyle fakir vardır ki, belki onlar bu kalabalıkta verilen yemekten bile istifade edemiyorlardır! Dolayısıyla ölen kişi namına bir hayır yapılacaksa, definden sonra gerçek bir fukara bulunur ve sadaka verilir. Veya bir hayır ve hizmet kurumuna ölen kişi namına tasadduk yapılır.


Netice olarak teşyi ve taziye esnasında sünnet olan, cenaze sahiplerini yemek külfetine sokmak değil, bilâkis cenaze sahipleri için yemek hazırlayıp getirmektir.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2017, 01:15
YORUM EKLE
YORUMLAR
Zekeriya Yukarıkır
Zekeriya Yukarıkır - 7 yıl Önce

Hay ağzına sağlık hocam. Darısı Çankırı merkezdede uygulanmalı. Bunu hocalarımız cenaze namazında herkese duyurmalı. Yada mezarlıkta yapılarak bu yanlışlığa bir son verilmeli.

naciye uzel
naciye uzel - 7 yıl Önce

Benim müftülerden ricam kendi personellerinede bir söz geçirmeleri. Gittikleri cenaze evinden para almamalarını tembihlemesi Hoca olmaya gönül veren para karşılığında Kur'an okumaz maaşları yeterli gelmiyorsa hocalığı bıraksınlar bu yanlışıda umarım düzeltirler.Ayrıca Korgun Müftüsü Eyüp Aydın hocamızada teşkür eder tüm müftülerimizi bu konularda duyarlı olmalarını diliyorum.

Buğday Pazarı Mahalle Muhtarı
Buğday Pazarı Mahalle Muhtarı - 7 yıl Önce

Sayın Müftüm çok doğru bir konuya değinmiş. Tebrik ederim. Aynı açıklamayı Çankırı Müftüsündende bekliyoruz.

M.ali
M.ali - 7 yıl Önce

Bende mezarlıkta idim eyyup hocamız görevini yaptı.çokta açıklayıcı oldu.herkese örnek olur inşaAllah.bazı yorum yapanlara katılmak mümkün değil.

Menderes akbayir
Menderes akbayir - 7 yıl Önce

Bunu dinayet başkanı cuma rütbesine konu etsin türkiye genelinde

Bekirmustafaoglu@hotmail.com
[email protected] - 7 yıl Önce

Çankırı Müftülüğünü bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Korgun Müftüsü Eyüp Aydın Hocamıza da ayrıca bizi aydınlattığı için teşekkür ediyoruz.

Turgut altundağ
Turgut altundağ - 7 yıl Önce

Helal olsun sana hocam çok doğru bi konuyu dile getirmiş derhal bu konunun yayılması lazım millet kıymalı için adeta sıraya giriyor tam bi kepazelik bence

Nese gunay
Nese gunay - 7 yıl Önce

Allah razı olsun o acıda birde pide ayran mezarlıkta sanki ahirete göç değilde gelin almaya gidiliyor gibi gırtlak meskul olunuyor öldünüz açınızdan inşAllah çankırı müftüsü duymuştur bunu kutluyorum ben bu muftuyu


SIRADAKİ HABER