banner198

Çankırı'da ilk lastik üretildi!

Çankırı’da Türk-Japon ortaklığı ile kurulan Sumitomo Rubber AKO Lastik firması, ilk deneme lastik üretimini gerçekleştirdi.

Çankırı'da ilk lastik üretildi!
banner145

Çankırı’da Türk-Japon ortaklığı ile kurulan Sumitomo Rubber AKO Lastik firması, ilk deneme lastik üretimini gerçekleştirdi.

 

Yakınkent Organize Sanayi Bölgesinde fabrikada gerçekleştirilen deneme üretimine  Vali Vahdettin Özcan, Milletvekili Hüseyin Filiz, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Sumitomo Rubber Industries Onursal Başkanı Pitfuji Mino, AKO San. ve Tic. A.Ş. CEO'su Norifumi Fujimoto, Abdulkadir Özcan Otomotiv Lastik San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan ve işçiler katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan şirketin Onursal Başkanı Pitfuji Mino, fabrikanın tam kapasite üretime Temmuz ayında başlayacağı müjdesini verdi. yıl sonuna kadar fabrikanın günlük 4 bin lastik üretecek kapasiteye ulaşacağını belirten Mino "Buradaki Fabrika, Sumitomo Rubber Grubunun Avrupa’ya yönelik lastiklerinin ihracat üssü olarak bundan sonra önemli bir görevi yerine getirecektir. Bu yılsonuna kadar günde 4 bin lastik, 2019 yılına kadar ise günde 30 bin lastiğe ulaşana kadar gelişimimizi sürdüreceğiz. Bunun %80’i Avrupa’da satılacaktır." dedi

 

 Mutluluğunu dile getiren Vali Vahdetti Özcan, "Bu fabrikanın, bu zaman süre içerisinde, bu çapta bir gelişme sağlayabileceğini düşünemiyordum. Ama bir mucize gerçekleşti. Bir taraftan alt yapı devam ederken bir taraftan fabrika kuruldu ve bugün ilk deneme lastiğini üretiyoruz. Biz Türkiye ekonomisine de katkıda bulunacağız. Çankırı’nın önü açılmıştır. Çankırı’yı kimse tutamaz. Çankırılı olmak bir ayrıcalıktır. Tekrar şükranlarımı arz ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun diyorum.” diye konuştu. 

 

Konuşmaların ardından katılımcılar Çankırı'da ilk deneme üretimi yapılan lastiğin  üzerine  imza atıldı. 

Şu anda 300 kişinin çalıştığı fabrika, tam kapasite ile üretime geçtiinde 2000 kişiye istihdam sağlayacak.


Çankırı'yı ötekileştiren tören!

Öte yandan Lastik fabrikasının inşaatına başlanması sırasında temel atma töreni düzenlenmesine  geleneklerinde bu tarz adetler olmadığını gerekçe göstererek  istemeyen Japon yetkililer gazetelere haber olmuştu. Gerçekleştirilen deneme üretiminde ise düzenlenen törenin küçük katılımlı bir şekilde yapılması dikkat çekti.  Siyaset, bürokrasi ve sanayiyle ilgili meslek kuruluşlarının dahi davet edilmediği tören Çankırı'yı bölen ötekileştiren tören olarak kayıtlara geçti. Törene başta Çankırı Milletvekili İdris Şahin olmak üzere, ÇKÜ Rektörü Prof Dr Ali İbrahim Savaş,  Ak Parti İl Başkanı Celal Kaman, İl Genel Meclis Başkanı Ruhi Şeker,  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten ve Çankırı protokolü çağrılmayarak ayrımcılık yapıldı. Nezaketi ile tanınan Japonların böylesine önemli bir törenle ilgili ayrım yapmayacağı düşünüldüğünde, programla ilgili hazırlıkların kimler tarafından ve hangi protokol usullerine göre yapıldığı cevap bekleyen sorular arasında yer almakta.

 

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2015, 16:40
YORUM EKLE
YORUMLAR
hala neyin peşindesiniz?
hala neyin peşindesiniz? - 9 yıl Önce

çankırıya yatırım gelmiş milyon dolarlık binlerceye kişiye istihdam gelmiş hala protokol peşinde ortalığı karıştırmak peşindesiniz gün birlik gübü çankırı için çankırılılar için. yanlış yaptınız. ayıptır. bir çankırılı olarak şu haberin bitiş şeklinden utandım.

Ali Taş
Ali Taş - 9 yıl Önce

bu önemli yatırımın ilimize kazandırılmasında emeği geçenleri kutluyorum. sayın filizi özellikle kutlarım. hizmet çıtasını çok yukarılara çıkarttığı için. inşallah bundan sonra seçilecek vekillerimiz bu çıtayı daha yukarılara yükseltir.en siyaset iş üretmektir, gereksiz tartışmalar zarardır ziyandır.

Ali Taş
Ali Taş - 9 yıl Önce

fotoğraf karelerinde sayın idris şahinde yer alabilseydi sevinç ve gururun katsayısı daha da artabilirdi

Kimototo
Kimototo - 9 yıl Önce

Sayın vekile soruyorum ,yakın kent organize kurulmadan evvel arsa ve tarlası olan köylülerden hiçbir problem çıkartmadan verdiğiniz taktirde her evden 1 kişi fabrikada çalıştırılacak dendi sözü verildi şuan 500 işçi çalışıyor söz verdiklerinden kaç kişiyi işe aldılar soruyorum.Saygılar

Tuncay Csliskan
Tuncay Csliskan - 9 yıl Önce

Cok sevindim Bir cankirili olarak ama lastigin markasi ne olacak onu anlayamadim hayirli günler

SIRADAKİ HABER