banner198

Çankırı'da işitme engeliler tercümansız kaldı!

Çankırı’da işitme engellilerin hastane, adliye, noter, tapu gibi resmî kurumlarda tercümanlık hizmetini sağlayan görevli Semih G’in, Kurşunlu ilçesine gönderilmesi il merkezinde boşluk doğurdu.

Çankırı'da işitme engeliler tercümansız kaldı!
banner145

Çankırı Merkezde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde 40’a yakın işitme engelliye tercümanlık hizmeti veren deneyimli işaret dili görevlisi Semih Güneş’in, kurum idaresi tarafından sadece 2 işitme engellinin yaşadığı Kurşunlu ilçesine gönderilmesi tepkiyle karşılandı.

Çankırı’da işitme engellilerin hastane, adliye, noter, tapu gibi resmî kurumlarda tercümanlık hizmetini sağlayan görevli Semih Güneş’in, Kurşunlu ilçesine gönderilmesi il merkezinde boşluk doğurdu.

Haber Merkezimizin WhatsApp ihbar hattına ulaşan ismini vermek istemeyen bir vatandaş; işitme engelli bireylerin işaret dili bilmeyen görevlilerle anlaşması, işaret dili tercümanlarının aracılığıyla sağlandığını söyleyerek, hastane, karakol, adliye gibi yerlerde işlerini göremediklerini ifade etti.

İşaret dili tercümanlarını bir an önce il merkezine geri isteyen vatandaş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün, Görev ve Çalışma Esasları Yönergesinin 6. Maddesi (y) bendine göre; İşitme engelli ve konuşma bozukluğu olan ve işaret dili tercümanlığı hizmetinden kurum/kuruluş aracılığıyla yararlanmak isteyen kişilerin taleplerinin karşılanmasına yönelik iş ve işlemleri yürütmekle yükümlü olduğunu vurguladı.

İstek ve taleplerinin doğru bir şekilde ifade edebilmesini sağlayacak bir tercüman isteme hakları olduğunu söyleyen vatandaşımız, Çankırı’da yaklaşık 1 aydır mağduriyet yaşadıklarını belirtti. Tercümanın görev yerinin değiştirilmesinden dolayı kendilerini cezalandırıldığını söyleyen 18’e yakın engelli bireyin bakanlığa dilekçe gönderdiği edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

İl Müdürü Hasan Tahsin Yıldırım'dan cevap geldi -

Haber merkezimize açıklamada bulunan İl Müdürü Hasan Tahsin Yıldırım, Çankırı’da işaret dili tercümanı eksikliği olmadığını, İl Milli Eğitim Müdürlüğünde işaret dili personeli olduğunu, kurumlardan herhangi bir talep geldiğinde bu ihtiyacın kolaylıkla karşılayabileceklerini söyledi. Kurumlarına işitme engelliler tarafından yoğun bir tercüman talebi olmadığına dikkat çeken Yıldırım, son 2 ay içerisinde kuruma tercüman talebinde bulunan kimse olmadığını vurguladı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2019, 02:40
YORUM EKLE
YORUMLAR
Bil bakalım
Bil bakalım - 4 yıl Önce

Editor zahmet olacak ama sevgili tercumana sorabilir misin daha bir kaç ay önce Ankara ya tayin yazmamış mı Ankara olsa engelli kardeşlerim madur olmuyordu da Kurşunlu olunca mı maduriyet oluştu. Bu engelli bireyleri kullanmaktan baska birsey değil. İhtiyaçları olduğunda madur edilmezler merak etmeyin.

emrah tuna
emrah tuna - 4 yıl Önce

işe gelmediği için sürdüler demogoji yapmasın

emrah tuna
emrah tuna - 4 yıl Önce

mümkün değil

Demir us
Demir us - 4 yıl Önce

Ben ona elli kere dedim bu kadar iyi isler yapma diye ;) bak birilerine dokundu yolladilar..

Şaban Nuhoğlu
Şaban Nuhoğlu - 4 yıl Önce

InşAllah en kısa zamanda geri getirilir

Recep NUHOĞLU
Recep NUHOĞLU - 4 yıl Önce

Çankırı işitme engelliler dernek baskaniyim nasıl da yalan söylüyorsunuz 2 hafta içinde işitme engelli 10 arkadaşımız başvurdu dilekçemizi bile almadınız biz duymuyoruz sesimizi duyuramıyoruz diye dernek üyelerimizden biri hamile hastaneye gidemedi sizin yüzünüzden onun çocuğuna bisey olsa iletişimsizlik yüzünden vebalini hasan tahsin yıldırım mi verecekti???
Siz milli eğitim deki tercümanları yeterli mi zannediyorsunuz ben halk egitimde gördüm hala davam var siz saçma sapan konuşuyorsunuz...
2 aydır başvurumuzu bile almıyorsunuz çünkü müdürlük olarak bizi anlamıyorsunuz Müdürlüğünuz engellilere yönelik hizmet vermek zorunda bunu tercüman varken bize hizmet verdirememek sizin çankırı ilinde ki işitme engellileri "engelli " görmediğiniz gösterir.
Ben en son dernek açılışına bile tercüman istedim ona bile tercüman vermediniz yazıklar olsun size..
Bu mücadelemiz hem dernek olarak hemde şahsi olarak devam edecek
Sizi ALLAH a havale ediyorum

Turan Ak
Turan Ak - 4 yıl Önce

GÜZEL ÜLKEMİN KURUMUNDA BULUNAN İDARECİNİN AÇIKLAMASI ŞAKA GİBİ... ENGELLİLERE HİZMET VERMEKTE OLAN BİR KURUMUN MÜDÜRÜ OL. KADRONDA İŞARET DİLİ TERCÜMANLIĞI HİZMETİ VERME GÖREVİ OLAN PERSONELİN OLSUN.ONU HERHANGİ BİR NEDENLE MERKEZDEN 50 KM ÖTEYE GÖNDER.İŞİTME ENGELLİLER MAĞDUR OLUP TEPKİ GÖSTERİNCE RESMİ OLARAK İŞARET DİLİ TERCÜMANI OLMAYAN VE GÖREVİ EĞİTİM VERMEK OLAN BİR KURUM OLAN MİLLİ EĞİTİMDEN DESTEK ALIYORUZ DE. DEVLETTE HİZMETTE DEVAMLILIK ESASTIR KEYFİ UYGULAMALAR DEĞİL... LİYAKAT LİYAKAT.

Hesap kitap...
Hesap kitap... - 4 yıl Önce

Editör mağdur var diyor,aklı kıt kimseler hasimlarina laf yetiştiriyor sayfada.besbelli bu olayın kirli bir yüzü var,isitme engelliler magdursa çözün bu sorunu,kişisel kavgalarinizi başka kumda çözün.iddaalar araştırılsın,olay yargıya tasinsin.


SIRADAKİ HABER

banner304