KÜLTÜR SANAT

Devrez Vadisine asfalt haberine doğaseverlerden tepki

Çankırı’da son yıllarda doğa yürüyüşçülerinin uğrak yeri haline gelen Devrez Vadisine, Orta Kaymakamlığınca turizme can vermesi amacıyla asfalt atılacağı haberi doğa severlerin tepkisiyle karşılandı.

Abone Ol

Çankırı’da son yıllarda doğa yürüyüşçülerinin uğrak yeri haline gelen Devrez Vadisine, Orta Kaymakamlığınca turizme can vermesi amacıyla asfalt atılacağı haberi doğa severlerin tepkisiyle karşılandı.

Arkeolojik kazılardan elde edilen verilere göre insanlığın varoluşu ile birlikte yerleşimin başladığı Devrez Vadisinde, iklim ve doğa koşulları ile yüzlerce yıllık süreçte oluşan Peribacalarına giden yola asfalt atılacağı haberi doğa severlerde büyük infiale yol açtı.  #DevrezVadimizeDokunma hastagı ile çalışma baştan doğa tutkunları herkesi bu hastaga destek verme çağrısında bulundu.

Anadolu Ajansı’nın abonelerine servis ettiği habere göre; Orta Kaymakamlığı’nın Devrez Vadisinde bulunan peribacalarına ulaşımın kolaylaştırılması için çalışma başlattığı ve peribacalarına giden yolda alt yapı çalışmaları başladığı bildirildi.

TRT Haber’de yayınlanan haberde, havaların ısınmasının ardından asfalt atılacağı belirtilen yolda, vatandaşların rahat ulaşabilmesi ve piknik alanlarının düzeltilmesi için çalışılıyor. Kaymakam Erkan Minus, bölgede incelemelerde bulunarak, bölgenin gelir kaynağı olarak turizme can vereceğini dile getirdi.

Kaymakam Minus’un açıklamaları turizme darbedir

Devrez Vadisinin korunması ve doğa severlerin kullanımına sunulması için gönüllü olarak yöreyi insanların dikkatini çeken Çankırı Postası Genel Yayın Yönetmenimiz Ercan Şeker, “Kaymakam Minus’un açıklamaları doğa turizmine can vermez, aksine doğa turizmine büyük bir darbeye yol açar” dedi.

Ercan Şeker, “Yörede doğup büyüyen bir kişi olarak yıllarca uzun uğraşlar vererek Devrez Vadisini turizme kazandırıp ilimize bir katma değer oluşturmaya çalışıyoruz. Çankırı gönüllüsü bir grup arkadaşımızla Devrez Vadisini 3 etapta 38 kilometre yürüyerek GPRS ile yürüyüş rotaları oluşturduk.  İstanbul ve Ankara’dan bir sezonda 500’e yakın yürüyüşçü getirdik. TUR şirketleri ve doğa kulüplerinin çok beğendiği ve programlarına aldığı bir lokasyonu ilimize ve ülkemize kazandırdık. Çankırı’nın saklı Cenneti Devrez Vadisini doğa severlere açmak ve doğal dokusunu korumak için emek verirken doğanın ve turizmin ruhunu anlamadan bilinçsizce doğru bir şey yapılıyormuş gibi yaklaşımda bulunulması turizme zarar veriyor.” dedi.

Şeker, “Peribacalarına toprak yoldan rahatlıkla ulaşım sağlanmaktadır. Hiçbir köy bağlantısı olamayan bir araziye turizm adına asfalt doğru bir yaklaşım değildir.  Metropel şehirlerin beton ve asfaltından kaçarak kendisilerini doğaya atan insanlara burada asfalt ve betonla karşılayamazsınız. Asfaltta yürütemezsiniz. Turizmden ve doğa yürüyüşünün ruhundan anlamayanlar lütfen kafalarına göre bir eylemde bulunmasınlar.  Devrez Vadisi bizim için çok kıymetlidir. Görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Bugün Ihlara Vadisine asfalt atmak nasıl abesle iştigal olursa Ihlara Vadisinden daha doğal özellikler taşıyan Devrez Vadisine asfalt atmak, kepçe ile düzleme yapmakta bir o kadar abesle iştigaldir. “ şeklinde konuştu.

Devrez Vadisi kaya oluşumlarının taş çıkartmak amacıyla müteahidlerin hunharca kepçelerle parçaladığı bir yer haline geldiğini belirten Şeker,  Devrez Vadisinin bir kaya parçası bile binlerce yılda oluşarak bu hale gelmiştir. Doğa harikası kaya oluşumları yok edilemez. Bu değer başka ülkelerde,  illerde olsa kamuoyu ayağa kalkar. Halk Vadisine dokundurtmaz.  Devrez Vadisi derhal doğal SİT alanı ilan edilmelidir.  Yöre halkı vadisine sahip çıkmalıdır.“ ifadelerini kullandı.

Devrez Çayında yaşana kirlenmeye dikkat çeken Şeker, “ Yetkililerimiz Devrez Vadisini turizme kazandırmak istiyorlarsa öncelikle atıklarla kirlenen Devrez Çayını korumakla işe başlayabilirler ” dedi.