banner198

Doğrudan temin mi adrese teslim mi?

Kara Kuvvetleri Komutanlığı 28’nci Mekanize Tugay Komutanlığı Askeri Gazino Müdürlüğü’nün EKAP’a yüklediği doğrudan temin ilanı kafaları karıştırdı.

Doğrudan temin mi adrese teslim mi?
banner145

Kara Kuvvetleri Komutanlığı 28’nci Mekanize Tugay Komutanlığı Askeri Gazino Müdürlüğü’nün EKAP’a yüklediği doğrudan temin ilanı kafaları karıştırdı.

Çankırı’da Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden 01.02.2024 tarihli, 24DT123037 doğrudan temin numaralı, bilgisayar alım ilanı duyurusu yapıldı. Ancak duyuru ilanında teknik detaylar, alınacak malın özellikleri yer almadı. Aynı gün sisteme girilen ve aynı gün Saat 11.30’da sona eren ilanda ise fiyat teklifinin verileceği yer olarak mal alımının yapıldığı iddia edilen “Tekofis Büro Mak.” adlı firma adres gösterildi.

İlanı görerek teklif vermek isteyen bir firmanın dikkatini çeken durum sonrasında ise ilan EKAP sisteminden kaldırıldı. Firma yetkilisinin 4 madde şeklinde sorduğu sorulara ise aydınlatıcı cevap verilmedi. Firma yetkilisi, “Fiyat teklifi için bu kadar kısa süre verilmesinin sebebi nedir” diye sordu? Yetkili, “Bilgisayar alımına ilişkin doğrudan teminde; kaç teklif verildiği, verilen fiyat tekliflerinin bedel bilgisi de yine ilana ait EKAP ekranında bulunmamaktadır.” uyarısında bulundu.

Firma yetkilisini uyarısı üzerine EKAP sisteminde yer alan ilan kaldırıldı. Firma yetkilisine verilen yazılı cevapta ise şu ifadeler kullanıldı.

“01.02.2024 tarihinde, 24DT123037 doğrudan temin numaralı bilgisayar alım ilanı duyurulmuştur. Bu ilan, birliğimiz tarafından doğrudan temin kapsamında alınan bilgisayar sistemlerinin EKAP’a işlenmesi esnasında oluşan bir yanlışlıktan dolayı meydana gelmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı bir kurum olarak alıma dair bir fesat söz konusu değildir. Yapılan yanlış ilan işlemden sonra durum fark edilip sistem üzerinden yanlışlık geri çekilmiştir”

EKAP sistemi niye var?

Kurumların mal alımlarında hızlı ve güvenilir bir şekilde sistem üzerinde ilan vermeleri sağlanırken, firmalarında rekabetçi ortam içerisinde en uygun teklifi vermesi ve adam kayırmacılığın önüne geçilmesi de sağlanmış oluyor. Devletin zarar uğratılmasına da engel olunmuş oluyor. Fakat önceden malı bir firmadan alıp, hazır teklif mektupları toplayarak farklı firmalardan fiyat dahi alınmayarak büyük bir suistimalin kapıları aralanırken, rekabet ortamının oluşmamasına yol açılıyor. Bu uygulamalar ise, malı önceden alıp göstermelik şekilde EKAP’a girecekseniz, EKAP sistemi niye var? sorusunu beraberinde getiriyor.

Çankırılı Esnaf ne istiyor?

Çankırı’da birçok kamu kurumunda fiyat alımlarında yaşanan adaletsizlik özellikle küçük esnaf açısından büyük tepki ile karşılanıyor. Özellikle çalıştığı kamu kurumlarını kendisine müşteri yapan bazı memurların mal alımlarına yön verdiği de iddialar arasında yer almakta.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2024, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER