banner198

Süleymanlı arazisinin usulsüz satışına köylüler isyan etti!

Çankırı Süleymanlı köyü muhtarı Orhan Akyol ve köylüler, köyleri sınırları içindeki hazine arazisine tuz fabrikası yapılması için Çankırı’dan özel bir firmaya verilmesine tepki gösterdi.

banner145

Çankırı'nın Merkez Süleymanlı köyünde, köy arazisinin usulsüz şekilde ihale edildiğini iddia eden köylüler, ÇED raporunun dahi doğru hazırlanmadığını söyleyerek, yargıya rağmen firmanın arazide çalışma başlatmasını kamuoyunun gündemine taşıdı. Firmanın araziye Tuz fabrikası kuracağını söyleyen köy sakinleri, buraya fabrika yapılırsa bölge hayvancılığı ve tarımı büyük zarar görecek iddiasında bulundular.

Süleymanlı köyü muhtarı Orhan Akyol ve köylüler, köyleri sınırları içindeki hazine arazisinin uydu kent yapılması için TOKİ’ye verildikten sonra projenin iptal edilip tuz fabrikası yapılması için Çankırı’dan özel bir firmaya verilmesine tepki gösterdi. Muhtar Akyol, Çankırı Valisi ve milletvekilleriyle görüştüğünü ancak bir sonuç alamadığını söyledi.

2016 yılında Çankırı’da uydu kent yapılması için merkeze bağlı Süleymanlı köyü yakınlarındaki hazine arazisi TOKİ’ye tahsis edildi. Ancak aradan geçen 5 yılda bölgeye ne uydu kent yapıldı ne de bir çalışma. TOKİ’ye verilen arazinin de Çankırı merkezli özel bir firmaya verilerek tuz fabrikası yapılacağını öğrenen köy muhtarı olayı yargıya taşıdı. Mahkemelik olan olayda, mahkeme kararı vermeden firma çalışmalara başladı. Zemin etüdü yaklaşık 4 ay önce yapılan bölgede, araziye tel örgü ile çevirmek üzere beton direkler dikildi.

Tarım ve hayvancılığa zarar verecek –

Yapılması planlanan tuz fabrikasının köyün yanı sıra hem tarıma hem de hayvancılığa zarar vereceğini dile getiren Süleymanlı Köyü Muhtarı Orhan Akyol, “Bizim köyümüzün sınırları içerisinde kalan hazine alanı arazisi 2016 yılında bedelsiz olarak TOKİ’ye devrediliyor. Buraya konut yapılacaktı. Bu zaman içerisinde TOKİ bu projesinden vazgeçiyor. 2019 yılının 12. Ayında bir firmaya satılıyor bu arazi. 180 dönüm bu arazi. Bedelsiz olarak devredilen yer para ile satılıyor. Köylüden hiçbir görüş alınmıyor.  Kültür varlıkları var burada, bunlarla ilgili hiçbir çalışma yapılmıyor. Bir firmaya ÇED raporu alınsın diye görevlendiriliyor. Bu firma 15 gün içerisinde çalışmalarını bitiriyor. Hiçbir kurumda köyden görüş almıyor. Mera mı tarım arazisi mi bunlarla ilgili hiçbir çalışma yapılmıyor.” dedi.

Muhtar Akyol, mahkeme kararı sonuçlanmadan yapılan çalışmalar tepki göstererek, “Bana gelen belgede ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararı alınıyor. Ve buraya tuz fabrikası yapılacak. Tuz fabrikası yapıldığı zaman tarım bitiyor. Benim köyümde 4 bine yakın küçükbaş var. 400 civarında büyükbaş var. Bu resmi kayıtlarda. Bunlar hiç göz önüne alınmıyor. Biz yargıya başvurduk. Mahkemeye sunduk. Mahkeme süreci devam ederken firma kendine öyle bir güveniyor ki, hiç kimseyi takmıyor, mahkemeyi de takmıyor. Gelip arazinin halini görüyorsunuz. 2 numaralı parseli çeviriyor. Çevirdikleri gün ben gelip dedim ‘mahkeme kararını versin, sonuç ne olursa hepimize eyvallah.’ Adamlar kimseyi takmıyor.” diye konuştu.

Köyümüzün mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz -

Mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen Akyol, şunları söyledi: “Köyümüz fakir, gücümüz yok. Bir avukat zor tuttuk. Onlar istediği kadar avukat tutuyorlar. Benim köyümün mağduriyetinin giderilmesi için başta Cumhurbaşkanımızdan, Çankırı valimizden, milletvekillerimizden, siyasi partilerimizden yardım bekliyorum. Köyümün bu bölgede hiçbir metre kare arazisi kalmadı. Köyümün hayvancılığı biter burası çevrildiği zaman. Köyümün tarımı biter. Ben devlet büyüklerimizden, yetkililerden yardım bekliyorum. Köyümüzün mağduriyetinin giderilmesi için.

Bu köylü ne yapsın, hırsızlık mı yapsın?-

Firma temsilcileri ile görüştük. Adamlar kimseyi takmıyor. Bize dedikleri ‘Tapulu arazim, müdahale edemezsin, biz yaparız, yapacağız.’ ‘Mahkeme sürecini bekleyin’ diyoruz onu da beklemiyorlar. Mahkeme devam ediyor.  Burası kültür varlıklarıyla dolu, gelip burada çalışma yapılsa buraya kesinlikle ve kesinlikle izin verilmez. Çünkü biz cahil halimizle görüyoruz, burada yaşam olmuş. Tarihi eserler var, parçalar çıkıyor, görüyoruz. Onlar hiç incelenmemiş. Bu alan benim meralarım. Yarın buraya tuz fabrikası yapıldığı zaman benim meralarım bitecek. Benim köydeki hayvanlar nereden ot ihtiyacını karşılayacak? Karakışla mahallesinden gelen hayvanların yolunu kapatmış. Oradan gelen hayvan su ihtiyacını nasıl karşılayacak? Ben özel idareden bunun için yardım aldım. Burası kapandığı zaman yol kapanacak. Bu köylü ne yapsın, hırsızlık mı yapsın? Köylü aç. Sen elindekini de aldığın zaman bu köylü ne yapacak? Bu yüzden devlet büyüklerimizden yardım bekliyorum. Bu köyün mağduriyetinin giderilmesini istiyorum.

Süleymanlı köyüne yazık -

Burası 180 dönüm arazi. Daha büyüktü, bir kısmı Toprak Mahsulleri Ofisine verildi, bir kısmı Göç İdaresine verildi. Kala kala bu arada 180 dönüm yer kaldı. Diğer köyün civarına dokunma yok ama her şey Süleymanlı için. Her şey Süleymanlı’ya geliyor. Ve benim köyümde hiçbir yardım yok. Köyümün içinde parke taşları yarım. Yıl 2021. Cami avlusunda parke taşım yok. Mezarlık yolum berbat. Köy içi berbat. Süleymanlı köyüne de yazık. Biraz köyün hakkını koruyalım. Ben devlet büyüklerimizden bunu istiyorum.”

istanbul russian girls

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2021, 16:27
YORUM EKLE
YORUMLAR
Vatandas
Vatandas - 3 yıl Önce

Hey gidi sahipsiz kimsesiz öksüz yetim Çankırım. Oraya fabrika yapilacaksa yakınkent osb neden var.demekki uydukent iptal olduguna gore oradada yiyecek define buldular.cankirinin yiyicileri rantcilari yatacak yeriniz yok.kuldan utanmiyorsunuz bari Allah'tan korkun

SIRADAKİ HABER