banner198

Yapıları Su Yalıtımı ile Dayanıklı Hale Getirebilirsiniz

Yapıların kullanım ömrünü artırmak ve aynı zamanda dış etkenlere karşı korumalı hale getirebilmek için çeşitli uygulamalar tercih edilebilmektedir.

Yapıları Su Yalıtımı ile Dayanıklı Hale Getirebilirsiniz
banner145

Yapıları Su Yalıtımı ile Dayanıklı Hale Getirebilirsiniz

Yapıların kullanım ömrünü artırmak ve aynı zamanda dış etkenlere karşı korumalı hale getirebilmek için çeşitli uygulamalar tercih edilebilmektedir. Bu noktada seçilen malzemelerin doğru ve zemine uygun olarak tercih edilmesi son derece büyük önem arz etmektedir. Binaların temellerinde bulunan beton ve çeşitli donatıların dış etkenlerden korunabilmesi için su yalıtım işlemlerinin mutlaka inşaat aşamasında uygulanması gerekmektedir. Aksi durumlarda maliyet çok daha artacak ve kullanılacak olan malzeme seçiminde aksaklıklar yaşanabilecektir. Yapılarda su izolasyonu Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde gerekli olan bir işlemdir. Özellikle deprem bölgelerinde çok daha hassas olunması gereken su yalıtımı için bilinmesi gereken birçok detay bulunmaktadır. Bu bağlamda yapılarda kullanılan su yalıtımı hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz yazımızı okuyabilirsiniz.

Su Yalıtımı Nedir?

Yapıların, suya karşı çok daha dayanıklı olabilmeleri amacıyla gerçekleştirilen profesyonel işlemlere su yalıtımı adı verilmektedir. Dirençli ve koruyucu malzemeler ile gerçekleştirilen bu işlemler ile birlikte yapılara dışarıdan girebilecek olan su ve benzer sıvıların önü kesilmektedir. Böylelikle sudan kaynaklı tahribatların önüne geçilebilen su yalıtımı işlemi, tüm binalarda mutlaka yapılması gereken bir uygulama olarak öne çıkmaktadır.

Yapılarda normal şartlarda su ile temas eden birçok bölüm bulunmaktadır. Örnek olarak temel duvarları, teraslar, banyolar, mutfaklar veya balkonlar yapılarda suya temas eden bölümler olarak gösterilebilmektedir. Binaların su ile temas etmesi durumu sadece bir yerden değil; birden fazla noktadan gerçekleşebileceği için yalıtım açısından da titiz davranılması gerekmektedir. Günümüzde su yalıtımı kapsamında uygulanabilen birçok yöntem bulunmaktadır. Yapıların inşaat aşamasındayken uygulanması gereken bu yöntemler, binaların planına, kullanılan malzemesine veya diğer koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Su Yalıtımı Neden Gereklidir?

Binaların olması gereken şartlardaki solunum koşullarının muhafaza edilerek aynı zamanda su sızıntılarının önüne geçilmesi için uygulanan bu işlemler kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. İç ve dış olmak üzere binanın etrafında koruyucu tabaka oluşturularak yapılan bu işlemlerdeki nihai amaç, yapıların içerisine girecek olan su sızıntılarını engellemektir. Binalar, genellikle oluşabilecek deformasyonlara karşı dayanıklı olarak inşa edilmektedir. Binalardaki beton ve diğer donatılar yapıların genel yük kaldırıcı sistemini oluşturmaktadır. Basınç gibi faktörlere son derece dayanıklı olan binalar, zaman içerisinde bükülme veya esneme gibi durumlara maruz kaldıkları zaman deformasyona uğrayabilmektedir. Yaşanan deformasyon ise bütünlüğü bozmaktadır.

Yapıların bütünlüğü bozukluktan sonra dışarıdan içeriye suyun sızması kaçınılmaz olmaktadır. Bu durum engellenmediğinde ise binanın donatısında korozyona sebep olabilmektedir. Aynı şekilde betonlarda ise deformasyona neden olan durum sonucunda iskeletin taşıyabileceği yük zaman içerisinde azalmaya başlamaktadır. Binanın taşıma gücü azaldığında olası deprem gibi durumlarda yıkılma ihtimali artmaktadır. Bu nedenle binalarda su yalıtımı işlemi son derece özen gösterilmesi gereken bir süreci ifade etmektedir.

Su Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Su yalıtım malzemeleri, kendi içerisinde birçok farklı gruba ayrılmaktadır. Sahip olduğu özelliklerine göre ayrılan malzemeler, temelde işlevsel olarak farklılık gösterebilmektedir. Yüzeysel ve yapısal olmak üzere iki ana gruba ayrılan malzemelerin kullanım yerleri ise binanın yer aldığı şartlara göre değişmektedir. Yüzeysel su yalıtım malzemeleri, binanın yüzeyi ile suyun bulunduğu alan arasında aralıksız yapılan yalıtımlarda kullanılmaktadır. Bunlar da sürme veya serpme olmak üzere çeşitli gruplara ayrılabilmektedir.

Yapısal su yalıtım malzemeleri ise betonarme yapılarda imalatın kolaylaştırılması amacıyla kullanılmaktadır. Böylece daha kaliteli beton meydana getirilmesi ve aynı zamanda suyun sızmasının engellenmesi amacıyla tercih edilmektedir. Sıvı veya toz halinde kullanılan bu ürünler, beton içerisindeki boşlukların kapanmasını sağlamaktadır.

Su Yalıtım Malzemeleri Nasıl Kullanılır?

Yapılarda su yalıtım malzemesi kullanılması sadece binanın dayanıklılığı üzerinde değil, aynı zamanda içeride devam eden yaşamın konforu için de önem arz etmektedir. Tuvalet, banyo, mutfak veya balkon gibi alanlarda bilhassa önemli olan yalıtım malzemelerinin kullanımı da aynı şekilde önem taşımaktadır.

Suların çok kullanıldığı alanlardaki nem, zemin veya duvarlardan betona doğru yayılabilmektedir. Böylelikle betona gömülü donatılar büyük oranda zarar görebilmektedir. Nemin betona yayılımını engellemek amacıyla geçirimsiz bir bariyer kullanılması gerekmektedir. Tam da bu durumlar için tasarlanmış olan akrilik esaslı elastomerik su yalıtım malzemeleri, her türlü nemli alanlar için rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Teras veya balkon gibi yerlerde suların, alt hazneye sızmadan boşaltılabilmesi için yüzeyin eğimli olması gerekmektedir. Su yalıtım örtüsünün bu gibi durumlarda parapet duvarlarını da desteklemesi beklenmektedir. Poliüretan likit membran su yalıtım malzemeleri, bu alanlarda tercih edilmekle birlikte her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir.

Su yapıları yalıtımına dair sektörün öncü tedarikçisi olan Protan Turkey, yapıların, göl ve göletlerin yanı sıra içme suyu depolarının da güvenli kalmasını sağlamaktadır. Yüksek kalite standardına sahip su yalıtım ve su izolasyon malzemelerini listeleyerek ihtiyaçlarınız doğrultusunda siparişinizi oluşturmak için Protan Turkey adresini ziyaret edebilirsiniz. İhtiyaçlarınıza yönelik özel çözümler ile su yalıtımı yüksek kalite standartlarına uygun şekilde yapabilir, uzun süre dayanıklılık elde edebilirsiniz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER