banner198

Çankırı Kültür Evi Törenle açıldı!

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çankırı Kültür Evi’nin açılışını yaptı.

Çankırı Kültür Evi Törenle açıldı!
banner145

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çankırı Kültür Evi’nin açılışını yaptı. Uzunyol’da Yöresel Mutfak ve Kültür Evi ile aynı sokakta bulunan Çankırı mimarisine örnek tarihi ev, Çankırılı ailelerin bağışladığı yöresel ürünler ile düzenlendi. Eskiden Çankırı’da gündelik yaşamın nasıl olduğu, şehrin örf ve ananeleri hakkında bilgi veren Çankırı Kültür Evi’nin açılışına vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Başkan Esen, katkı sağlayan Çankırılı tüm kadınlara teşekkür ederek belge verdi.

Açılış konuşmasında Şehr’ül Emin olarak öncelikli derdinin Çankırı’yı daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek, Çankırı halkının yaşam standartlarını yükseltmek, yöresel kültürün gelecek nesillere aktarılmasını ve tanıtılmasını sağlamak odluğuna vurgu yapan Esen, beş yılda gerçekleştirdiği 63’ü büyük proje olmak üzere 178 projenin ana fikrini bu temeller üzerine kurduklarını söyledi.

Çankırı kültürünün önemine dikkat çeken Esen, “Çankırı’mızın zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olması, Belediyecilik anlayışımızda yapacağımız hizmetleri de çok yönlü hale getirmektedir. Bu zenginliğimiz, kültürel ve turizm potansiyelimiz açısından çok önemlidir. Yâran kültürümüz, yöresel yemeklerimiz, örf ve ananelerimiz, somut ve somut olmayan kültürel miraslarımız bizlerin önemli birer kültürel motivasyonlarımızdır. Gerek çalışmalarımızda gerekse festivallerimizde bu motivasyonu yükseltmek ve tanıtmak için büyük gayret gösterdik. Bugün hep birlikte açılışını gerçekleştireceğimiz Çankırı Kültür Evi, geçmiş nesillerin aziz hatıralarını ve yöresel yaşam biçimlerini gelecek nesillere iletmek istediğimiz anlayışın ürünüdür.” dedi. Esen, Çankırı Kültür Evi’nin, yerli ziyaretçilerine çocukluklarında yaşadıkları ya da aile büyüklerinden duydukları anıları yeniden canlandırırken onların birçok kuşak sonrası nesline de referans olacağını;  yabancı konuklara da şehrimiz ve insanımız hakkında önemli bilgiler vereceğini belirtti.

Yaren gösterisinin ve çorba ikramının yapıldığı açılışta daha sonra kurdeleler kesilerek içerisinde Çankırı kültürünü yansıtan gelin, sünnet odaları ve oturma odaları, mutfak, kabul salonları bulunan ve folklorik öğeler ile bezenen kültür evi, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Çankırı’ya ait gelinlikler, kaftanlar, ayakkabılar, kına kıyafetleri, yağlıklar, damatlıklar, kadın ve erkek giysileri, şalvarlar, günlük kıyafetler, araç, gereç ve aletler, mutfak eşyaları, gaz lambaları gibi geçmişte günlük hayatta kullanılan malzemeler gezenleri eskilere götürdü.

Verilen Ürünler İçin Envanter kaydı oluşturuldu

İçerisindeki tüm ürünlerin kültür evinin demirbaşı olup Çankırı turizminin önemli bir parçası olduğunun altını çizen Esen, verilen her ürün için envanter kaydı oluşturularak kayıtlarda eserlerin muhteviyatı, kim tarafından verildiğine de yer verildiğini belirtti.

Çankırılı Kadınlara özel teşekkür

Konuşmasında, Yâran meclisinde kadın olmadığını söyleyen Esen,  geri planda her ince detayında kadınların emeği, alın teri ve ileri görüşlülüğünün olduğunu söyledi. Çankırı Kültür Evi’nin kurulmasında kadınların güç birliği yaptığını söyleyerek kültürümüzün yarınlara aktarılmasına katkı sağlayan tüm kadınlara teşekkür etti. 

Katılımcılar, Çankırı Hatırası yazan alanda hatıra fotoğrafı çektirdi.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2024, 23:53
YORUM EKLE
YORUMLAR
Kamil Umut
Kamil Umut - 2 ay Önce

MHP Genel Merkezi Hakkı Başkanın bütün emeklerini hiçe saydı. Kaybetmesi için yapılan meclis üyesi listesi Hakkı başkanı çok üzdü.

SIRADAKİ HABER