banner198

Anayasa yapamayan ülke barışı sağlamakta zorluk çeker

Doğu Ergil, Anayasa yapamayan ülke barışı sağlamakta zorluk çeker

Anayasa yapamayan ülke barışı sağlamakta zorluk çeker
banner145

Akil İnsanlar Heyeti üyelerinden, sosyolog ve siyaset bilimci Doğu Ergil de yaşanan sürecin başarılı olması için toplumun arkasında durmasının önemine işaret ederek, "Bu işi çözelim artık. Bu savaş dışarıdan gelen düşman ordusuyla 30 yıldır sürmüyor. Yurttaşlar birbirine kırdırılıyor. O halde bir sistem sorunu var. Devletin karşısındaki silahlı örgütün ortadan kaldırılmasıyla sorunun ortadan kalkmayacağı ortadadır. Örgütü doğuran nedenlerin ortadan kaldırılması gerek" diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Doğu Ergil, "Sadece karşımızda silahlı örgüt var bu örgütü ortadan kaldırırsak bu sorunu çözeriz dersek yanılırız. Bu iş silahlı örgüt sorunu değil. Ortada bir sistem sorunu var. Bu sistem sorununu nasıl gidereceğiz. Örgütü doğuran nedenleri ortadan kaldırmamız lazım" diye konuştu..

Çekilme sürecine değinen Ergil, "Çekilme sadece bir sürecin başlangıcı. Sadece uzun ince bir yolun ilk adımı. Tabi çekilmeden önce silahların susturulması lazım. Bu silahlar bırakılacak.  Bundan sonra silahlı siyasetin devlet eliyle de yapılan kısmını önünün kesilmesi lazım. Yani siyasette silah ve şiddet sistemin dışına itilecek. Bunun için hepimizin barış içerisinde yaşamamız için gereken  şartların oluşması lazım. Bu şartların belgesi nedir? Anayasadır. Siz bana elinize vicdanınıza koyup söyleyin PKK'yı bir kenara atın.  Anayasa yapabiliyor mu bu ülke? Anayasasını yapamayan bir ülke kendi içerisinde barışını sağlamakta çok zorluk çekecektir. Çünkü, anayasa bir barış belgesidir. Anayasayı yapamazsak bizim silahlı örgütle varmış olduğumuz anlaşma hiç önemli değil. Barış, birlikte nasıl kavga etmeden yaşayacağımızın önce oturup şartları oluşturmak  bu şartları bir mukaveleye bağlamaktır. Oda anayasadır. Anayasayı yapamayan bir ülke anayasayı yapacak kurum ve aktörlerin kendi aralarında avaz avaz bağırarak çekişmesi şartlarda anlaşmamasına yoğunlaşmıyoruz da karşımızda 5-6 binlik bir silahlı örgütü muhatap alıyoruz. Yanlış yapıyoruz. Barış silahlı kuvvetler arasında yapılan bir şey değildir. O eylemsizlik halidir." şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER