banner198

Bu Şenlik Mezarlıkta Düzenleniyor

Orta ilçesine bağlı Yaylakent beldesinde, 450 yıldır mezarlıkta sürdürülen şenlik...

Bu Şenlik Mezarlıkta Düzenleniyor
banner145

Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Yaylakent beldesinde, yaklaşık 450 yıldır geleneksel olarak kutlanan "Akyel Şenlikleri" bu yılda belde mezarlığında düzenlendi.

 

Cemrenin toprağa düşmesi, karların erimesi ve kışın sona ermesini kutlamak amacıyla belde meydanında toplanan köylüler, ilk olarak bölgede bulunan türbeleri ziyaret etti. Daha sonra belde mezarlığına geçen vatandaşlar, burada yakınlarının mezarlarını ziyaret ederek, beraberinde getirdikleri kuruyemişleri dağıttı.

 

Yaylakent Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Kuvvetliışık burada gazetecilere yaptığı açıklamada, "Akyel" adını verdikleri şenliklerin 450 yılı aşkın süredir devam ettiğini söyledi.

 

 

Bölgede eskiden kışların daha sert ve uzun geçtiğini dile getiren Kuvvetliışık, "Kışların uzun olması dolayısıyla baharın geldiğini anımsatmak adına, cemrenin toprağa düşmesinden sonra 'Akyel Şenlikleri' yapılır. Kış boyunca vatandaşın yemeği, yiyeceği azalır. Baharın gelmesiyle birlikte vatandaşlar, kışı sağ salim atlatmayı kutlamak amacıyla toplanırlar. Mezarlığa gelenler arasında bir taksim, bir paylaşım yapılır. Vatandaşlar yiyeceklerini bir arada toplayarak paylaşım yapar. Bu birlik ve beraberliğin, paylaşımın adıdır Akyel." diye konuştu

 

Kuvvetliışık, eskiden şenliklerde buğday, un, bulgur, yarma, tarhana gibi gündelik yiyeceklerin harmanlanarak dağıtıldığını, geçen süre zarfında bunların yerini kuruyemiş tarzı yiyeceklerin aldığını ifade etti.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER