banner198

Çayırpınarlılar Kültür ve Kardeşlik Festivalinde buluştu

Kültür ve Kardeşlik Festivali’nin 8’incisi Çayırpınar Köyünde yapıldı.

Çayırpınarlılar Kültür ve Kardeşlik Festivalinde buluştu
banner145

Çankırı Merkez Çayırpınar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Çayırpınar Köyü Muhtarlığınca geleneksel hale getirilen Kültür ve Kardeşlik Festivali’nin 8’incisi 2-3 Temmuz 2011 tarihlerinde Çayırpınar Köyünde yapıldı.

 

Çayırpınarlıların “Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap ve keder vardır.” düsturundan hareketle köylüleri arasındaki dayanışmayı, yardımlaşmayı, kalkınmayı, gurbette yaşayan köylülerini bir arada tutmayı, köylülerinin tanışıp kaynaşmalarını sağlamayı, yeni nesillere birlik ve beraberliğin önemini anlatmayı, eski âdet ve gelenekleri yaşatmayı amaçladıkları çalışmalarından bir tanesi de “Kültür Festivalleri”dir.  Düzenlenen etkinliklere her geçen yıl katılımın daha fazla olduğu görülmektedir. Festival vesilesi ile gençler birbirlerini tanır hale gelmişlerdir. Atalarımız yüreklerinin sesini şu ifadede ne de güzel beyan etmişlerdir: Gönül ne çay ister ne çayhane, gönül ''sohbet ister çay bahane.

 

Festival programına   Çankırı Milletvekili Hüseyin FİLİZ, Çankırı Belediye Başkanı İrfan DİNÇ, AK Parti Çankırı İl Başkanı Salim Çivitcioğlu,  Çankırı Belediye Başkan Yardımcısı  Mithat KILIÇ, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Şube Başkanı Metin MEMİŞ , İl Genel Meclis Üyesi Visali KARA, Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat GAMZELİ, Ziraat Odası Genel Sekreteri Necati TAŞ, İl Özel İdaresi Saha Amiri Vekili Hilmi MANTAR ve çok sayıda davetli katılmışlardır.

 

Çayırpınarlılar yetkililere köyleri için yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür ettiler. Genel talep olarak Çankırı’da bir buğday borsasının kurulmasını ve borsanın işler hale getirilmesini hükümet yetkililerine ilettiler. Çiftçiler “Emeğimizin karşılığını heba etmek istemiyoruz, ürünümü artık hak ettiği değerden satmak istiyoruz.” dediler.

 

2 Temmuz Cumartesi günü başlayan program il dışından gelen köylülerin karşılanmasıyla başlamıştır. Çeşitli sebeplerle faklı illerde ikamet edip şenlik için köye gelenler bir birleri ile sohbet ederek gurbet özlemlerini gidermeye çalışmışlardır. Kurbanlar kesilmiş ve hakka niyazda bulunulmuştur. Mevlit-i Şerif kıraat olunmuştur. İkindi namazı müteakibinde katılımcılara kıymalı pide ve ayran ikramında bulunulmuştur. Akşam saatlerinde çocuklar için tertiplenen fakat büyüklerin de büyük ilgi gösterdiği uçurtma şenliği düzenlenmiştir. Gök yüzünde adeta görünmeyecek kadar yükseklere çıkan rengarenk uçurtmalar gençlere ve ailelerine unutulmaz dakikalar yaşatmıştır.

 

Akşam saatlerinde Çenederin Kaşta sinsin ateşi yakılmış, ateş etrafında davul zurna eşliğinde küçük, büyük bütün katılımcılar bu geleneğin tadını doyasıya çıkarmışlardır. Birlik ve beraberlik içerisinde el ele tutuşulup çekilen halaylar, çıkarılan oyunlar köylüleri doyasıya eğlendirmiştir. Bayanlar kendi aralarında geleneksel köy kınası yaparak eğlenmişlerdir. İlerleyen saatlerde gökyüzünde köyün atmosferine farklı bir görünüm katan havai fişekler de ayrı bir renk cümbüşü oluşturmuştur.

 

3 Temmuz Pazar günü saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan program köy muhtarı Celalettin ÖZKAN, Çankırı Dernek Başkanı Muammer ÖZTÜRK, İstanbul Dernek Yönetimi Yusuf GÜLŞEN konuşmaları ile devam etmiştir. Ömer ŞENTÜRK kendi yazdığı şiiri seslendirirken hüzünlü dakikalar yaşandı. Çocuklar ve gençler arasında tertiplenen orta oyunları ile çocuk oyunları programa ayrı bir estantene katmıştır. Gençlerin hazırladıkları gelin kaynana skeci ise toplumsal bir problemin ibret verisi yönlerini ortaya koyması bakımından takdire şayandı. Yarışmalara ve programdaki etkinliklere katılanlara dernek yönetimince çeşitli hediyeler takdim edildi.

 

Bayan kardeşlerimizin öz veri ile ortaya koydukları 16 tepsi baklava ile  6 çuval undan hazırlanan yufkalar katılımcılara ikram edilmiştir.

 

Ankara Büyük Şehir Belediyesi Mehteran takımı tarafından icra edilen tarihi mehter takımı gösterileri katılımcılar tarafından büyük ilgi görürken köylüler mehterena eşlik ederek tarihi anlar yaşadılar.

 

Festival öğle yemeği ikramının ardından Dernek Başkanı Muammer ÖZTÜRK ve Çayırpınar Köyü Muhtarı Celalettin ÖZKAN. 8. Kültür ve Kardeşlik Festivalimize destek veren tüm köylülere, esnaflara, hizmet eden geçlere, gayretlerinden ve derneğe olan katkılarından dolayı bayanlara dernek yönetimince teşekkür edildi. Sevginin, barışın, kardeşliğin galip geldiği bir toplum ve bir sonraki festivalde buluşma dileğiyle akşam saatlerinde program sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER