CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Kızılırmak Çiftçisinin sorunları bir kez daha meclis gündemine taşıdı. Öğüt, çiftçimizin karşı karşıya olduğu sorunları bu kez Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu.

 

Diğer birçok Çankırı ilçesi gibi Kızılırmak’ın da bir tarım ilçesi olduğunu ve nüfusun çok büyük bölümünün geçimini bu sektörden sağladığını belirten Öğüt, son dönemde izlenen bazı tarım politikalarının Kızılırmak çiftçisini mağdur ettiğini söyledi.

 

Öğüt, önergesinde şu soruları yöneltti:

 

1) Kızılırmak İlçesi'nin Kavaklı, Sakarca ve Karamürsel Köyleri'nde yapılan toplulaştırma projeleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tarafıma ilettiği bilgilere göre, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştır. Ne var ki köylülerin tamamına yakını bu projeden memnun olmadığını tarafıma iletmiştir. Çiftçi, proje sonrası kendilerine verilen arazide küçülme olduğunu söylemektedir. Bunun yanı sıra önceden düz olan ekim alanının proje sonrası engebeli hale geldiği, yapılan kanalların da sulama için yetersiz olduğu dile getirilmektedir.  Proje sonrası çiftçilere eski arazilerinden daha küçük araziler verildiği doğru mudur; gerekçesi nedir? Diğer mağduriyetlerin giderilmesi için ne yapılması planlanmaktadır?

 

2) Ülke genelindeki sulama birlikleri ile ilgili sıkıntılar kamuoyunca bilinmektedir. Kızılırmak İlçesi'nde de sulama birlikleri ile ilgili benze sıkıntılar yaşanmaktadır. İlçede sulama suyunun dönüm fiyatı 12 TL'den, 52 TL'ye yükselmiştir. Bu artışın gerekçesi nedir? Bu artışın birliklerin biriken borçlarıyla alakası var mıdır; varsa zaten sıkıntılı olan çiftçinin sırtına yük eklemek anlamına gelmez mi
Editör: Haber Merkezi