banner198

Haidi’nin Beyaz Keçileri Çankırı’da

Alplerde yaşayan Haidi’nin keçisi olarak bilinen Saanen ırkı keçiler, Alplerden Çankırı’ya geldi.

Haidi’nin Beyaz Keçileri Çankırı’da
banner145

Çankırı Postası –ÖZEL- Bir zamanların en ünlü çizgi film karakteri olan ve Alplerde yaşayan Haidi’nin keçisi olarak bilinen Saanen ırkı keçiler, Alplerden Çankırı’ya geldi.

 

Çankırılı çiftçi Selçuk Bilgin tarafından alınıp Çankırı’ya getirilen Saanen süt keçileri günden güne çoğalıyor ve bakımları yapılıyor.

 

Çankırı’ya ilk kez Saanen ırkı keçinin getirildiğini belirten Selçuk Bilgin, böyle bir çalışmanın katıldığı girişimcilik kursu sonucunda ortaya çıktığını belirterek “Kaz ve hindi üretimi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Ancak daha önce keçi yetiştirme gibi bir düşüncemiz yoktu. Ancak katıldığım girişimcilik kursunda bu keçilerin bol süt verdiğini ve iklim olarak Çankırı’da yetişmeye uygun olduğunu öğrendiğimde araştırdım ve gerçekten bu keçi ırkının bu topraklarda rahatlıkla yetişebileceğini gördüm. Bize bu işi bilenlerin önerisi çok sayıda keçi almak yerine az keçi ile aynı ırkı kendi çiftliğinde çoğaltmak şeklinde oldu. Ben de 15 tane keçi aldım ve şuan 70’e ulaştık. Ve tüm keçilerimiz son derece sağlıklı ve iyi gelişmiş durumdalar. Mart ayından itibaren süt üretimine başlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 

Keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olma özelliğini bulunduğunu söyleyen Bilgin “Şu an Çankırı’da bizim teşvikimizle üç ayrı yerde Saanen Keçileri üretiliyor. Günlük 5-6 litre dolaylarında süt verimi olan bu keçiler  yıllık 400-450 litre süt veriyor. Bu kadar verimli yerli bir ırkımız yok. Arkadaşlarla görüştük. Ürettiğimiz sütleri bir araya getirip ürüne dönüştürmek için çalışmalar yapıyoruz. Üretim iznimizi aldıktan sonra Çankırı’da Saanen keçilerinden üretilen sütlerden yapılmış süt ürünlerini halkımıza sunacağız” dedi.

 

Daha önce esnaflık yaparken esnaflığı bırakan ve kanatlı hayvan ve keçi yetiştiriciliğine başlayan Bilgin, “Çok farklı bir alanda çalışmamıza rağmen huzurlu ve mutluyum. Özellikle kolesterole iyi gelen keçi eti ve anne sütüne en yakın süt olan keçi sütü ve ürünlerine şiddetle talep var. Ağıllarda yetiştirilme özelliğine sahip bu keçilerin yetişmesinde Çankırı ikliminin de artı avantajı olması nedeniyle herkesi keçi yetiştirmeye davet ediyorum” diye konuştu.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Münür Özkan
Münür Özkan - 4 ay Önce

Telefon numarası 05447915262 numaranı mesaz atarmısın

SIRADAKİ HABER