Vali Vahdettin Özcan Başkanlığında yapılan toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9.Bölge Müdürü Zeki Şaltu, Milli Parklar Şube Müdürü Koray Sunamak, Çankırı Şube Müdürü Hasan Kozan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız, Ilgaz Kaymakamı Yusuf Özdemir, Ilgaz Belediye Başkanı Cevdet Çetin, İl Kültür ve Turizm Müdürü M.Kemal Karatatar, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Seyfettin Turan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, Çalışma ve İş Kurumu Müdür Vekili Ercan Irmak ve Ilgaz Orman İşletme Müdürü Mustafa Güven katıldı.

Vali Vahdettin Özcan, Ilgaz Kadınçayırı Tabiat Parkı ile ilgili yapılacak çalışmaları değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini belirterek açtığı toplantı, 9.Bölge Müdürü Zeki Şaltu’nun sunumu ile devam etti.

Bölge Müdürü Şaltu, 19 Haziran2012 teklif edilerek 5 Eylül 2012 tarihinde Bakanlık onayı ile ilan edilen Kadınçayırı Tabiat Parkı’na yapılacak düzenlemeler ile ilgili bir sunum yaparak bilgi verdi. Şaltu, Uzun Devreli Gelişim Planı hazırlamaya Ocak ayında başladıklarını, planın ön çalışma, bilgilendirme, bilgi-belge temini, ofis çalışmaları, arazi çalışmaları sonrası analiz, sentez ve planlama aşamaları ile devam ederek Mayıs ayında tamamlanacağını belirtti.

Şaltu, 1/10.000 ölçekli veya 1/25.000 ölçekli plan paftası hazırlanacağını, alanın mutlak koruma bölgesi, hassas koruma bölgesi, sürdürülebilir kullanım bölgesi ve kontrollü kullanım bölgesi olmak üzere dört bölgeye ayrılarak, giriş, yürüyüş patikaları, piknik alanları, kamelyalar, seyir terasları, gözlem evleri, idareci ve ziyaretçi tanıtım merkezi, çadırlı kamp alanları, açık alan spor aktiviteleri, yağmur barınakları ve seyir kuleleri, kır kahvesi, tanıtım levhaları, çeşmeler, köprüler, oyun alanları ve kütük evler (bungalov) için yer ayrılacağını, ayrıca özürlüler için özel alanlar, wc ve oyun alanları yapılacağını söyledi.

Şaltu, Yıldıztepe Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi  alanında 422 ha.Tabiat Parkı alanının Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Çankırı Şube Müdürlüğüne tahsis edilerek teslim edilmesi ve mera vasfının kaldırılması gerektiğini belirtti.

Vali Vahdettin Özcan, yapılan çalışmalar ile ilgili fikir alışverişinde bulunduktan sonra, Kadınçayırı Tabiat Parkı’nın kış turizmini de destekleyici, Yıldıztepe’de bulunan tesisleri de tamamlayıcı, ayrıca paintball, dağ bisikleti, oriantring yapılabilecek alanları da içine alacak, kaliteli malzemelerle modern bir tabiat parkı olmasını istediğini söyledi.  Tahsis ve mera vasfının kaldırılması çalışmaların hızlı bir şekilde yapılması için kurum müdürlerine talimat verdi.

Bu çalışmaların tamamlanması sonrası Nisan ayında tekrar toplanma kararı alınarak toplantı sona erdi.

Editör: Haber Merkezi