banner198

Kınalı Keklikler Yok Olmasın Diye

Avcıların yoğun olarak avladığı kekliklerin yok olmaması için demonstrasyon ünitesinde yoğun bir üretim telaşı başladı.

Kınalı Keklikler Yok Olmasın Diye
banner145

Avcıların yoğun olarak avladığı kekliklerin yok olmaması için Orman ve Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şubesi demonstrasyon ünitesinde yoğun bir üretim telaşı başladı. Yılda ortalama 500 kekliğin üretildiği tesiste, kekliklerin yok olmaması ve doğal dengenin korunması hedefleniyor.

 

 Orman ve Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şube Müdürü Hasan Kozan, müdürlükleri bünyesinde bulunan demonstrasyon ünitesinde keklik ve sülin gibi hayvanların üretimini yaptıklarını söyledi.

 

 

Bakanlık bünyesinde bulunan üretme istasyonlarında çeşitli hayvanların üretiminin yapıldığını dile getiren Kozan,  üretim için popülâsyonu düşük yerlerin tercih edildiğini kaydetti.

 

Çankırı’da bulunan demonstrasyon ünitesine bakanlık tarafından çeşitli izinlerin verildiğini ifade eden Kozan, “Bizim burası deneme ve demantasyon mahiyetinde sadece denemeler yapılmak, kan değişimi ve yerleştirme çalışmalarında örnek çalışmalar yapmak üzere izin verilen bir yer. Yani burası üretme istasyonu değil. Bakanlığımızın direktifleri doğrultusunda deneme ve demantasyon üzerine bu çalışmamızı yapıyoruz. Ayrıca keklik üretimi yapıyoruz. Beç tavuğu üretimi yapıyoruz” diye konuştu.

 

Kekliklerin üretim aşamalarını anlatan Kozan, kekliklerin Nisan, Mayıs aylarında kuluçkaya yattıklarını belirterek, “Keklikler havalar ısındığında doğada yumurtlamasını yaparlar. Ancak biz bunları Ocak ayında hatta Aralık ayının sonu gibi kuluçkahaneye alıyoruz. Ortam ısısını artırıyoruz. Erken yumurtlamasını sağlıyoruz. Normal şartlarda Nisan Mayıs ayında havaların ısınmasıyla yumurtlayan kekliklere, sunni bir ortam yaratarak erken yumurtlamasını sağlıyoruz. Erken yumurta alındığında kuluçka makinesine yumurtalar erken veriliyor. Dolayısıyla erken üretim sağlanmış oluyor. Bunlar 21 günde çıkıyor. Normal şartlarda 16 hafta olduğunda doğaya salınıyor” dedi.

 

 

Kozan, yıl içerisinde 200’ün üzerinde yavru keklik yetiştirdiklerini ve yıl boyunca 500 civarında keklik üretmeyi hedeflediklerini kaydetti.

 

Kekliklerin avcılar tarafından çok sevilen bir yaban hayvanı olduğunu söyleyen Kozan, “Eti çok lezzetli olduğundan avcıların ilgisini çekiyor. Geçen yıl yoğun kıştan dolayı zayiatımız oldu. Yoğun avcı baskısı var.  Biz avcılara kotalı avlama izni versek bile usulsüz ve bilinçsiz avlanma bu hayvanın neslini tehlikeye sokuyor. Birde keklik savunmasız bir hayvan. Kekliğin düşmanı oldukça fazladır. Bu hayvanların beslenmesi tahıllar böcekleri tüketiyor.

 

Doğanın çeşitliliğini yaban hayatının sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlıyoruz. Ekolojik dengede kekliğin bir yeri var. Sebebini bilsekte, bilmesekte keklik bu zincirin bir halkası. Yine kekliğin keneyi topladığını ifade ediliyor” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER