banner198

Tarihi Gerçeklik Çarpıtılarak Aktüal Siyasetin Aracı Yapıldı

Ali İbrahim Savaş, Tarihsel gerçekliğin çarpıtılarak aktüel siyasetin bir aracı haline getirildiğini ifade etti.

Tarihi Gerçeklik Çarpıtılarak Aktüal Siyasetin Aracı Yapıldı
banner145

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından gerçekleştirilen “Medyada Tarihsel Gerçeklik ve Görsel İçerik Sorunu” adlı konferansta konuşan Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Tarihsel gerçekliğin çarpıtılarak aktüel siyasetin bir aracı haline getirildiğini ve bunun da görsel bir içerikle dolaşıma sokulduğunu ifade etti.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, RTÜK’ün Ankara Bilkent`teki merkezinde gerçekleşen “Medyada Tarihsel Gerçeklik ve Görsel İçerik Sorunu” konulu konferansta RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun başta olmak üzere çok sayıda üst kurul çalışanına hitap etti.

Tarih biliminin sınırlarının aşınmaya başladığı günümüzde tarih metodolojisinin öneminin altını çizerek başladığı konuşmasında Savaş, tarihin bir toplumun hafızası olduğunu bu yüzden bir bilim olarak tarihin bilimselliğinin ciddi bir sorun olarak önümüzde durduğunu ifade etti. Savaş, tarihçilerin objektif ya da sübjektif gibi kavramlar üzerinden değil bilimsellikleri üzerinden değerlendirilmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Tarihsel gerçekliğin çarpıtılarak aktüel siyasetin bir aracı haline getirildiğini ve bunun da görsel bir içerikle dolaşıma sokulduğunu ifade eden Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, yalan yanlış oluşturulan bu içeriklerin bilim insanlarının önemini bir kez daha artırdığını belirterek toplumumuzda var olan önyargıların büyük çoğunluğunun bilgi eksikliğinden kaynaklandığını ve bu eksikliğin bulanıklıktan nemalanan kişilerin işine geldiğini ifade etti.

Türk toplumunda var olan tanımlama, kılıf giydirme, şekilcilik gibi algı biçimlerine de değinen Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, bunların yaygınlaşmasında görsel kültürün etkisinin yadsınamayacağını belirterek algıların gerçek olarak sunulduğunu örneklerle anlattı.

Batı medeniyetinin kendini formüle etmeyi başarmasının ardından dünyada avantajlı bir konuma geldiğini, kendi toplumumuzun ise geçmişte son derece estetik bir formülasyonla kurduğu medeniyetin şimdi yerinde yeller estiğini ifade eden Savaş, geçmişte yarattığımız dil, kültür ve medeniyet mutfağımızı tanımadan var olan sorunlarımızın üstesinden gelemeyeceğimizin altını çizerek hafızamızı tazelemenin elzem olduğunu belirterek konuşmasını noktaladı.

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun konferansa katılımından dolayı Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş’a teşekkür etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER