Yapay Zeka Gücü için Savaş: Nvidia'nın Hakimiyeti ve Küresel Kıtlıklar

Yapay zeka (Artificial Intelligence) teknolojilerine olan talepteki artış, çip üreticilerinin ayak uydurmakta zorlandığı bir donanım yarışını tetikliyor. ChatGPT gibi YZ modelleri endüstrileri yeniden şekillendirirken, temel donanım o kadar yüksek talep görüyor ki, kıtlık önümüzdeki yıla kadar devam edebilir ve bazı YZ geliştiricilerini potansiyel olarak kenara itebilir.

Bu konuda başı çeken şirket, bir zamanlar oyun donanımına odaklanan ancak şimdi YZ sektöründeki konumunu sağlamlaştıran Nvidia. Küresel GPU pazarının %80'ini kontrolü altında bulunduran Nvidia'nın önemi küçümsenemez. Bununla birlikte, yoğun talep, özellikle H100 ve A100 gibi üst düzey AI GPU'ları için arz sorunlarına neden oluyor. Yeni siparişlerin 2024 yılına kadar karşılanamayabileceği tahmin ediliyor.

Çocuklar teleskopla gökyüzünü inceledi Çocuklar teleskopla gökyüzünü inceledi

Kıtlık sorunlarına ek olarak, ABD kısıtlamaları Rusya ve Çin gibi ülkelere üst düzey GPU ihracatını engelliyor. Nvidia bunu aşmak için veri aktarım hızları değiştirilmiş çipler geliştirerek önemli satışlar elde etti. Örneğin ByteDance'ın sadece bu yıl Nvidia GPU 'larına yaklaşık 1 milyar dolar harcadığı bildirildi.

Yapay zeka ve GPU kıtlığı özellikle akademiyi etkiledi; birçok kurum gerekli ekipmanı karşılayamıyor veya bunlara erişemiyor. Teknoloji devleri büyük veri setleri ve kaynaklar biriktirirken, akademik araştırmacılar genellikle kendilerini geride kalmış buluyor. Dahası, daha iyi kaynakların ve ücretin cazibesi birçok araştırmacının özel sektöre geçmesine neden oluyor. Akademi ile büyük şirketler arasındaki kaynak farklılığı açıkça görülüyor; yapay zeka alanındaki gelişmelere hakim olan özel sektör, akademik katkıları gölgede bırakıyor.

Zorluklara rağmen AMD'den Mahesh Balasubramanian, odakta bir değişimin çözüm olabileceğini öne sürüyor. Araştırmacıların daha küçük, göreve özel YZ modelleri geliştirdiği bir eğilim görüyor. Bu modeller sadece daha ekonomik olmakla kalmıyor, aynı zamanda daha büyük modellerin gerektirdiği ve çoğu kurum ve geliştiricinin ulaşamayacağı büyüklükte bilgi işlem donanımına da ihtiyaç duymuyor.

Kaynak: https://newslinker.co/the-battle-for-ai-power-nvidias-dominance-global-shortages-and-academias-struggle/

Editör: Haber Merkezi