FİFA Dünya Sıralaması Puanlama Sistemi

FİFA Dünya Sıralaması puanlama sistemi futboldaki performans ölçümüdür. Ulusal ve uluslararası düzeyde değerlendirme yapılırken oynan liglerin durumları da önemlidir.

Puanlama sistemi, futbolun en iyilerini tespit için küresel çapta yapılan değerlendirmedir. Ülkelerin futbol alanındaki performanslarını ölçer. FİFA Dünya Sıralamasını oluşturmada etkiler. Uluslararası maç sonuçlarıyla takımların puanı belirlenmektedir. Puanı etkileyen farklı unsurlar bulunmaktadır. Bunlar değerlendirmelere katılarak ülkenin futboldaki gücü belirlenir. Belirli aralıklarla hesaplanan puan dünya kamuoyuna ilan edilmektedir.

FİFA Dünya Sıralaması Ne Demektir?

FIFA dünya sıralaması, düzenli şekilde güncellenen bir sistemdir. Sıralamayı yapan fifa açılımı Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği yani FIFA' dır. Küresel bazda ulusal futbol takımlarının performansları baz alınarak her ay yenilenir. Bu sayede takımların güncel performans, form, transfer başarıları yansıtılır.

Takımların liglerde aldıkları puanlara göre oluşturulan sıralamanın önemi büyüktür. Küresel çapta itibar sağlayan sistem, maç sonucu, rakip takımın gücü, karşılaşmanın ehemmiyeti, sonuçların açıklanma tarihine dayanıyor. Müsabakalarda galip gelen takımın puanı artarken mağlup tarafınki düşer.

Uluslararası turnuvalara giden temsilcilerimiz açısından önemli referans haline dönüşmüştür. FİFA Dünya Kupası elemeleri ila UEFA Şampiyonlar Ligi vb. etkinliklere katılımda etkilidir. Elde edilen veriler hem spor kanalları hem de futbol meraklıları için güncel performans değerlendirmesi yapma fırsatı vermektedir.

Sistemle takımların global çerçevedeki karşılaştırması yapılabilmektedir. Takım oyuncuların formları, lig içerisindeki performansları öğrenilebildiğinden yapılacak maçlara dair güçlü tahminler söz konusudur. Müsabakalara hazırlanmada referans olarak kullanılan sıralamaya uymayan durumlar yaşanabilir. Bazı takımlar, listede geride olmasına rağmen güçlü olabilir.

FİFA Ülkelerin Puanlarını Nasıl Hesaplar?

FİFA Dünya Sıralaması puanlama sistemi hesaplaması belirli faktörlerin formülleştirilmesiyle belirlenir. Hesaplamada kullanılan faktörler şunlardır;

  • Kullanılan Formül: M x I x T x C= Puan şeklindedir. Buradaki harfler, hesaplamayı etkileyen unsurları gösterir.
  • Maç Sonucu(M): galibiyet 3- beraberlik 1 biçiminde değer almaktadır.
  • Maçın Önemi(I): her müsabakanın derecesi farklı kabul edilir. 0.1 ila 4.0 aralığında değişen katsayılar uygulanır.
  • Rakip takımın gücü(T): unsurun belirlenmesi formüle dayanıyor. Yani birinci takım 200 değerinde ise 151. takım 50 değerinde kabul ediliyor.
  • Konfederasyon gücü(C): rakip takımın bağlı olduğu konfederasyon belirler. Burada farklı katsayılar mevcuttur.

Yukarda verilen değerler dikkate alınarak 1-2-3-4 yıl içerisinde oynanan maç sayısıyla her sene için ortalama bulunur. Sonrasında toplam puanın hesaplaması yapılır. Bu sıralamanın yapılması her iki takımında FIFA üyesi federasyonların en üst düzeydeki futbol takımları olmaları şarttır.

Sıralamanın önemi, dünya futbolunun ülke takımlarının konumlarını göstermektedir. Milli takımların kura çekimleri, turnuva katılımları ila torba tespitinde kullanılır. Takımların başarı yüzdelerini, gösterdikleri gelişimleri takip etmeyi sağlamaktadır. Dünya bazında diğer milli takımlarla rekabet gücünü puanlayan sistemdir. En son güncelleme 30 Kasım 2023' te yapıldı.

FİFA Dünya Sıralaması Türkiye’nin Yeri

Son spor haberleri en son yayınlanan FİFA dünya sıralaması hakkındadır. Birkaç hafta olmasına rağmen takımların değişen yerleri değerlendirilemeye devam etmektedir. Türkiye bu yıl sıralamada 1 basamak yükselmiştir. 2021 yılında 41.sırada, 2022 yılında 38.sırada olan milli takım 37.sıraya çıkmıştır.

2024 Avrupa Şampiyona' sına katılım hakkı kazanan millilerimiz 2021 Aralık aynından sonraki en iyi puanı aldı. D Grubu Elemelerinde mücadele edecek olan ay-yıldızlı takım, futbol tarihinde ilk defa kura çekiminde 2. torbadan katıldı.

İzmir'den Dünya Pazarlarına CONSTMACH, Komatek Fuarında Göz Doldurdu İzmir'den Dünya Pazarlarına CONSTMACH, Komatek Fuarında Göz Doldurdu

Euro 2024 yolcusu olan Türk Milli Takımı kadrosunda yıldız isimler yer alıyor. Kalecileri Uğurcan Çakır, Altay Bayındır, Ertaç Özbir oluştururken stoper, sağ bek, sol bek oyuncuları da en iyilerdir. Ozan Kabak, Rıdvan Yılmaz, Salih Özcan, Berat Özdemir, Çağlar Söyüncü kadrodadır.

FİFA kadar önemli olan UEFA ülkeler sıralamasında Türkiye 12.' dir. 27. 850 puan toplayan ülkemiz 2024-2025 sezonunda Avrupa Kupaları için ön elemelerle birlikte beş takım gönderecektir. Spor kanalları karşılaşmalara ciddi önem verir ve tüm güncellemeler açıklanır.   

FİFA Sıralamasında Yükselen Takımlar

Ülke milli takımlarının performans değerlendirmesi işlevindeki sıralama aylık yenilenmektedir. Uluslar lig maçları, FIFA Dünya Kupası maçları gibi organizasyonlardaki başarılarla hesaplanan sıralamada yükselen takımlar mevcuttur. Bu takımlardan birisi Türkiye' dir. Yükseliş gösteren takımların birkaçı;

  • İngiltere: 1 basamak yükselerek 3. sıraya yerleşmiştir. Puanı 1800,05 olan takım, 1966 senesinde Almanya ila yaptığı maçtan galip ayrılarak tek Dünya Şampiyonluğu kupasını almıştır.
  • Uruguay: 4 basamak birden çıkarak ciddi bir başarı yakalamıştır. 1665,99 puanla en iyiler sıralamasında 11'inci olmuştur. 1930 yılında ilk kez Dünya Kupası düzenleyerek kupayı kazanan ülkedir.
  • Kolombiya: 2 basamak çıkarak 1651,20 puanla 15. olmuştur. 1957 yılından beri Dünya Kupası elemelerine katılan takım, ilk defa 1962' de FIFA Dünya Kupasına katılmıştır.

FİFA Dünya Sıralaması puanlama sistemi kapsamında üst sıralara tırmanan takımlar bunlarla sınırlı değildir. Almanya, Güney Kore, Avusturya, Hollanda, Japonya sıralamada öne çıkan takımlardır. Suriye, Ermenistan, Belarus gibi ülkelerde puanlarını artırmışlardır.

FİFA Puanı Düşen Ülkeler

Yayınlanan en son spor haberleri FIFA sıralamasıyla ilgilidir. Yükseliş gösteren takımlara ek düşüş yaşayanlarda ilgiyle takip edilmektedir. Sıralamada gerileyen takımlar Filistin, Kırgızistan, El Salvador, Gürcistan, Ürdün, Kazakistan oluşturur.

Kanada, İsveç, Galler, Sırbistan, Peru geriye düşen ülkeler arasına girmiştir. İsviçre, 4 basamak gerileyerek 1613 puanla 18. sıraya yerleşmiştir. İlk 20 ülkenin içerisindeki isimlerde ciddi değişim olmamıştır. Birkaç basamak gerileyen veya ilerleyen takımlar belirtilen listedeki yerlerini korumuşlardır.

Arjantin, Fransa, İspanya, İtalya kulüpleri yerlerinde kalmıştır. Düşüş yaşayan takımların son aylardaki performanslarının baz almaktadır. Yeni sıralamanın Aralık ayı ortalarında açıklanması beklenmektedir. Bu derecelendirme dünya takımları arasındaki rekabeti görmeyi sağlar.

Sıralamanın önemi takımların katılacakları turnuvalardaki rakiplerinin belirlenmesini etkileyecek olmasından kaynaklanmaktadır. Sistem konusunda tartışmalar yaşansa da ülkelerin global çerçevedeki turnuvalardaki performanslarını analiz etme açısından önemlidir. Hesaplanmasın çeşitli etkenlere dikkat edilen puan dostluk maçları dahil oynanan tüm karşılaşmaları kapsamaktadır.

Editör: Haber Merkezi