banner198

Çankırı’da pulluğa 1700 yıllık pitos takıldı!

Çankırı’da bir çiftçi tarlasını traktör ile sürerken traktör pulluğuna takılmasıyla ortaya çıkan tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı.

Çankırı’da pulluğa 1700 yıllık pitos takıldı!
banner145

 Çankırı Merkez Tuzlu köyünde bir çiftçi bakkal göl mevkiinde ki tarlasını traktör ile sürerken traktör pulluğu bir taşa takıldı. Traktöründen inerek pulluğa takılan nesneyi inceleyen çiftçi silindirik biçimdeki kapağı kaldırdığında toprağa gömülü halde bir küple karşılaştı.

 

Çiftçinin haber vermesi üzerine tarlaya gelen müze yetkilileri yaklaşık 1700 yıllık tarihi geçişi olduğu tahmin edilen Roma dönemine ait bir küple (pitos) karşılaştı. Kepçe yardımıyla topraktan çıkartılan tarihi eseri İl Özel İdaresine ait kamyona yükleyerek İl Kültür Müdürlüğü bahçesinde yer alan diğer arkeolojik eserler arasına indirildi.

Kuru tarım ürünleri depolamakta kullanıldığı tahmin edilen küpün bu güne kadar Çankırı’da çıkartılan çeşitli dönemlere ait küpler içerisinde en büyüğü olduğu bildirildi.

 

Geçici süre ile İl Kültür Müdürlüğü bahçesinde bekletilen tarihi eser, restorasyon çalışmaları devam eden eski adliye binasının tamamlanması sonrasında buraya taşınacak olan Müze’nin bahçesinde sergilenecek.

 Foto galeriye git


Bilindiği üzere  Antik Çağ'da genelde şarap ve zeytinyağı gibi sıvı ürünlerle kuru tarım ürünlerini depolamakta kullanılan büyük çapta küplere pitos deniliyordu.


Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2017, 04:41
YORUM EKLE
YORUMLAR
Muallim
Muallim - 10 yıl Önce

1700 yıl önce bu topraklarda insanların yaşamış olması ve onca insanın kepçeyle kaldırdığı küpü hangi şartlarda yapıp oraya gömdükleri açıkçası çok şaşırtan bir olay

Metin&Zeki
Metin&Zeki - 10 yıl Önce

tam zeki alasya metin akpınarın filmi gibi bir hikaye olmuş. peki küp sizin oldun içinde altın var mıydı atın?

mehmet
mehmet - 10 yıl Önce

Bende derinden duruyorum ama birşey cikmıyor be ya

Tuzlulu
Tuzlulu - 10 yıl Önce

la valla bizim koy ya. hemen tarlaya gidip araştırmalara başlıyorum

Harun
Harun - 10 yıl Önce

yurdumun topraklarında nice bakirlikler var bilinmeyen. karunun hazineside buralarda olmasın

hamit aga
hamit aga - 10 yıl Önce

çok sağlam görünüyor nasıl bir teknoloji ile yapmışlar acaba

Ödül
Ödül - 10 yıl Önce

sayın editör sahibine ödül vermişler mi? lütfen açıklamada bulunurmusunuz

SIRADAKİ HABER