banner198

Kazdıkça topraktan adeta tarih fışkırıyor

Çankırı’da 17 yıldır devam eden Çorakyerler kazısında topraktan adeta fosil değil tarih fışkırıyor.

Kazdıkça topraktan adeta tarih fışkırıyor
banner145
Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol Başkanlığı’nda Çorakyerler’de sürdürülen kazı çalışmalarında günümüzden milyonlarca yıl öncesinde yer alan yaşamla ilgili önemli bulgulara ışık tutan fosil buluntuları arkeoloji bölümü öğrencilerinin özverili çalışmalarıyla adeta samanlıkta iğne kazarak gün yüzüne çıkartılıyor. Çivi, çekiç gibi aletlerin kullanıldığı çalışmalarda kazı ekibi buluntulara zarar vermemek için en ufak ayrıntıyı dahi gözden kaçırmıyor.

 

Bir kısmı Çankırı Müzesinde sergilenen fosillerin bir diğer kısmı ise bilimsel araştırmalar yapılmak üzere müzenin deposunda ayrılan özel alanda muhafaza ediliyor. Kazı heyetinin başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, 17 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarında fil, zürafa, gergedan, antilop, at, maymun ve kılıç dişli kaplan gibi yırtıcıların da yer aldığı onlarca türe ait 3 binin üzerinde fosile ulaşıldığını bildirildi.

 

Vali Özcan Çorakyerler Omurgalı Fosil Kazı Alanında

Öte yandan kazı çalışmalarının yürütüldüğü Çorakyerler alanına gelen Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, bu günkü kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan yetişkin ve yavru iki gergedan kafası ile iki farklı iki türe ait fosilin bir arada bulunduğu alanı da inceledi.  Vali Özcan, Çankırı için önemli bulduğu bu çalışmaya bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da gereken desteği vereceklerini ifade etti.

 

Bilimsel metotlarla yapılan çalışmalar sonucu 7-8 milyon yıla tarihlenen fosiller bilim dünyası tarafından da ilgiyle takip edilmektedir. İlk kez 1969’lu yıllarda MTA ve Alman linyit araştırmaları ekibinin çalışmalarında keşfedilen Çorakyerler Fosil Alanı dünyanın sayılı fosil alanları içerisinde yer alıyor.

Çankırı Çorakyerler

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2013, 04:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER