banner198

Nıelsen Raporu 2019

Bu raporda PlatinMarket E-ticaret Paketleri olarak en önemli başlıklar üzerinde kısaca durduk ve sayısal verileri sizinle paylaştık. Yazının sonundaki linkten tüm rapora ulaşabilirsiniz.

Nıelsen Raporu 2019
banner145

NIELSEN RAPORU 2019

Bu raporda PlatinMarket E-ticaret Paketleri olarak en önemli başlıklar üzerinde kısaca durduk ve sayısal verileri sizinle paylaştık. Yazının sonundaki linkten tüm rapora ulaşabilirsiniz.

Nielsen’in Türkiye’de FMCG Trendleri ve E-ticaret adlı raporu son bir yıl içinde e-ticaretteki nitel ve nicel değişimleri gözler önüne serdi. İnternet kullanım oranlarından, sosyal medya kullanıcı dağılımlarına, e-ticarette geçen yıllara göre gelişim oranlarından, tercih edilen ürün ve alışveriş eğilimlerine, kullanılan ara yüzlere kadar birçok başlık altında anket gruplarından alınan cevaplar ile sonucu oluşturan rapor gerçekten dikkat çekici.

Dünyada 3,5 Milyar sosyal medya kullanıcısı içinde nüfusunun %63’lük kısmı yani 52 milyon kullanıcıya sahip Türkiye’de yaşayan herhangi bir sosyal medya kullanıcısı günde ortalama 2 saat 46 dakika zaman harcıyor. Çin’de 1 saat 57 dakika ABD’de 2 saat 4 dakika harcanırken. Kullanıcı sayısı olarak Facebook’ta 9. Instagram’da 5. sırada olan ülkemiz, sesli arama ve sesli komut kullanım oranlarında da dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor. Dünya ortalaması %39 iken Türkiye’de %44 oranında. Sırasıyla Hindistan, Çin, Endonezya, BAE, Tayland’ın arkasındayız.

Dünya’da 2018 yılı e-ticaret %18 oranında büyürken, 2.9 trilyon dolarlık bir ciroya ulaştı. Türkiye’de son 5 yılda 2013-2018 arasında e-ticaretin, toplam perakende satışlar içindeki payı %5,3’e yükselirken, online alışveriş yapanların oranı %67’lere yükseldi. 6,5 milyar dolarlık e-ticaret hacmi ile 2018 yılını kapatan ülkemiz, 2017 yılına göre %38 oranında e-ticarette büyüdü.

Nielsen Perakende Hizmetleri verileri ve sektör kaynakları kullanılarak yapılan tahmin ve hesaplamalar sonucunda elde edilen verilerin ışığında FMCG Pazarında (Fast-Moving Consumer Goods (Hızlı Tüketim Ürünleri) G.Kore %18, Çin %16, İngiltere %6,3, Fransa % 6.1 Tayvan %5.6, ABD %5.4, Avustralya %3 oranında iken Türkiye %2’lik bir paya sahiptir. Bu pazarda Türkiye için ön plana çıkan ürün kategorileri; Bebek bakım, kişisel bakım, ev temizlik ürünleri olarak dikkat çekmektedir.

Nielsen’in 2018 Küresel E-ticaret Raporuna göre; Türkiye’de hızlı tüketim ürünlerini tercih edenler yüzdelik oranlara göre sıralandığında; %41 fiziksel mağazaları tercih ederken, %10 nadiren online alışveriş yapanlar, %8 düzenli olarak online alışveriş yapanlar, %42 online alışveriş yapmayı düşünenlerden oluşmaktadır.

7,7 milyarlık dünya nüfusunun %57’si yani 4,4 milyarı, 82 milyonluk Türkiye’nin %72’si 59 milyonu internet kullanıyor. ABD’de günde 6 saat 31 dakika, Çin’de 5 saat 52 dakika internette geçirilen süre iken, Türkiye’de bu süre 7 saat 15 dakikalık ortalama ile hayli yüksektir. Mobil kullanıcı sayısı ise dünyada 5,1 milyar iken, Türkiye’de %73 oran ile 60 milyon kişilik kullanıcı sayısına sahiptir.

Türkiye’de geçirilen ortalama 7 saatlik süre harcarken online alışverişler ağırlıklı olarak akıllı telefon üzerinden ve web sitesi aracılığıyla yapılmaktadır. Online alışverişlerde kullanılan ara yüz incelendiğinde kullanıcılar %85 oranında web sitesini kullanırken, kullanıcıların %52’si de applicationları tercih ettiği ortaya çıkmıştır. Kullanıcılar arasında her iki arayüzü de kullananlar belirtilen oranları etkilemektedir.

Online alışveriş yapanların sıklık derecesi incelendiğinde ise %13 2-3 ayda bir kez, %11 ayda bir kez, %46 ayda birkaç kez, %12 haftada bir kez, %14 haftada birkaç kez, %4 her gün cevabını vermiş.

Online alışveriş yapanların %90’ı promosyon ve indirimlerin satın alma tercihlerini belirlediğini belirtiyor. Satın alma tercihlerini etkileyen etkenler incelendiğinde ise, promosyon ve indirimlerin ardından genel kapsamlı ürün araştırması, önceden planlanan alışveriş, marka sadakati karşımıza çıkıyor.

İnsanlara online alışverişi tercih etme nedenleri sorulduğunda;

  • “Aldığım ürünler internette daha ucuz”
  • “İnternette daha çok çeşit var”
  • “Daha hızlı alışveriş”
  • “Aldığım bazı ürünler sadece online olarak satılıyor”
  • “Aradığım ürünleri yaşadığım şehirde bulamıyorum” cevapları alınmış.

En çok alışveriş yapılan sektörler içinde ise

  • Giyim ve ayakkabı
  • Teknoloji ve elektronik
  • Kişisel bakım ve kozmetik
  • Kitap, Film, Müzik, Oyun, Hobi
  • Yemek Siparişi yukarıdan aşağı doğru sıralanmakta.

Kaynak: https://www.platinmarket.com/wp-content/uploads/2019/09/PlatinMarket-Nielsen-Sunumu_ETI%CC%87K.pdf

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2019, 23:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER