Çankırı’da Türk kadınının kahramanlık öyküsünü anlatan Yanığın Emine anısına dikilen heykel, bakımsızlıktan perişanları oynuyor.

Anadolu’nun gözü pek kadın sembolü Yanığın Emine Anıtı, Heykeltıraş Sait Rüstem tarafından 2007 yılında yapılarak törenle İstasyon Kavşağına konulmuştu. On yedi yıldır bulunduğu yerde sergilenemeye devam eden anıtta, doğal olmadığı tahmin edilen sebeplerden ötürü birçok deformeler yaşandı. Heykelin orijinal halinde Yanığın Emine’nin sırtında kundağa sarılı bebeği ile urganla öküzleri çektiği, çift öküzlerin ise boyunduruğa bağlı şekilde kağnıyı çektiği temsil edilmekteydi. Ancak tahrip edilen ve bakımsızlığa terk edilen heykelin içler acısı halini, Çankırı Potası Haber Merkezimiz görüntüledi. 

I M G 3589

Kağnı yerlerde sürünüyor-

Tahrip edilen heykelin öküzlere bağlanan boyunduruğu kişi yada kişiler tarafından ne zaman olduğu bilinmeyen bir tarihte tahrip edilerek yok edildi.  Boyunduruğa bağlanan kağnı evi direkleri yere yapışmış bir vaziyette kaderine terk edilmiş vaziyette duruyor.

I M G 3588

 Bir metre urgan alıp bağlayamıyorlar mı?

Yanığın Emine Anıtında normalde urganla öküzleri çekiği ipin dahi yenilenmemesine tepki gösteren S.G. adlı duyarlı vatandaş, “1 metre urgan alıp bağlayamıyorlar mı? Tarihimizin simge kahramanına gösterilen bu vefasızlı değil mi ?” diye sordu.

I M G 3597

“Çocuk tekrar olur, ancak vatan tekrar kazanılmaz!”

Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarından Yanığın Emine, mermi nem kapmasın diye çocuğunun üstündeki örtüyü cephanenin üstüne örtmüştü.  Yanığın Emine, “Çocuk tekrar olur, ancak vatan tekrar kazanılmaz!” sözleri ile adını tarihin unutamaz sayfalarına altın harflerle yazdırmıştı.

I M G 3601

Projeyi Merhum Vali Ali Haydar Öner hayata geçirmişti

Çankırı'da 84 yıl sonra Çankırı kadınının cephe gerisinde verdiği mücadele dönemin Valisi merhum Ali Haydar Öner’in girişimleri ile anıtlaştırılmıştı. Vali Ali Haydar Öner tarafından yaklaşık iki yıl projelendirilen ancak maddi olanaksızlar nedeniyle yapılamayan "İstiklal Yolunda Kadın kahramanlarımız Anıtı" işadamı İbrahim Arıkan'ın katkılarıyla gerçekleşmişti. Dünyanın birçok yerinde eserleri sergilenen Heykeltıraş Sait Rüstem tarafından yapılan anıtın tüm masraflarını Arıkanlı Holding kuruluşu olan Yurtiçi Kargo karşılamıştı.

A291013 E

Fotoğraf Arşiv: İHA

Çankırı Postası Genel Yayın Yönetmenimiz Ercan Şeker, 25.05.2022 tarihinde yayımlanan  "Senede bir gün değil, senede her gün İstiklal!" başlıklı köşe yazısında ," Çankırı İstasyon Kavşağında bulunan Yanığın Emine Bacı Anıtı, İstiklal Yolu Parkında daha görünür bir alana alınarak sergilenmelidir." önerisinde bulunmuştu. 

Candaroğlu Kasım Bey’in 1397 tarihli Çankırı’daki eseri Candaroğlu Kasım Bey’in 1397 tarihli Çankırı’daki eseri

A291013 E 03

Fotoğraf Arşiv: İHA
Editör: İrem Akgümüş