banner306
banner198

Çerkeş'te tarihi konak ayağa kalkıyor!

Çankırı’nın Çerkeş ilçesinden Işıklar Konağı restore edilerek yeninden ayağa kaldırılıyor.

Çerkeş'te tarihi konak ayağa kalkıyor!
banner145

Türk sivil mimarisinin en zengin örneklerinin bulunduğu Çankırı’nın Çerkeş ilçesinden Işıklar Konağı restore edilerek yeninden ayağa kaldırılıyor.

Yıkılmak üzereyken Çerkeş Belediyesi tarafından 2004 yılında satın alınarak koruma altına alınan Işılar Konağının restore edilmesi için Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına (KUZKA) başvuruda bulunuldu.

Projenin kabul edilmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan'ın da katılımıyla Çerkeş Belediyesi ile KUZKA arasında protokol imzalandı.

Dört milyon liraya mal olacak projenin 3 milyon lirası KUZKA tarafından karşılanırken proje tamamlandığında konağın butik otel ve restoran olarak hizmete sunulması, yılda bin 500 turist ve 1 milyon lira gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen imza töreninde konuşan Alpaslan, "İnşallah Çerkeş'in hem kültürel hem tarihi değerlerini hep beraber ayağa kaldıracağız. Bakanlık olarak tescilli, özel mülkiyete sahip binaların kurullarımızdan projelerini geçirmeleri şartıyla sivil mimari örneklerinin projelerinde ve uygulamalarında yüzde 40'a kadar destek veriyoruz. Ola ki bu tür projelerde, restorasyonlarda bir çalışmanız olursa mutlaka bakanlığımıza başvurun biz de destek olalım." dedi.

Belediye Başkanı Hasan Sopacı da konağı 2014 yılında belediye bünyesine kattıklarını belirterek, "Konağımızı aldıktan sonra birkaç yıl bir şey yapamadık. Binamızı tescil ettirdik. Daha sonra KUZKA'ya restorasyon projesi sunduk ve kabul edildi. Bundan sonra Işıklar Konağı'nı sizlerin sayesinde otel, restoran ve tarihi yemeklerimizle ortaya çıkarmış olacağız." dedi.

KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç de Işıklar Konağı için harcanacak yaklaşık 4 milyon liralık bedelin yüzde 75'inin ajans tarafından karşılanacağını aktardı.

Konuşmaların ardından Işıklar Konağı için restorasyon sözleşmesine; Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Vali Hamdi Bilge Aktaş, AK Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Çerkeş Kaymakam Vekili Cihat Abukan, Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı ve KUZKA Genel Sekreter Vekili Dr. Serkan Genç birlikte imzalarını attılar.

Törenin ardından heyet, ilçedeki tarihi konakları ve hamamları gezdi. Ardından Çerkeş’teki tarihi hamam ve konaklar incelendi.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2019, 15:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304