Moderatörlüğünü Çankırı Karatekin Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdulselam Arvas’ın yaptığı; konuşmacı olarak Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu ve Dr. Yaşar Kalafat’ın katıldığı “Türk Kültürü ve Şamanizm” paneli yapıldı.

Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelde ilk sözü alan Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu 2 milyon yıldır insanoğlunun var olduğunu, 250 bin yıldır da insanın fizyolojik ve psikolojik olarak değişmediğini söyledi. Dilin varlığı ile kültürün filizlenip süregeldiğini ifade eden Çobanoğlu, Şamanizm’in de Türk Mitolojisinin çiçeklendiği dönemin eseri olduğunu belirtti. Günümüze kadar değişik ölçeklerde Şamanizm’in ve Şamanizm’in içerdiği olguların devam ettiğini söyleyen Çobanoğlu, Şamanizm’in öteleri anlamlandırmada büyük yer tuttuğunu sözlerine ekledi.

Dr. Yaşar Kalafat sözlerine halk bilimi ile Şamanizm’in arasındaki ilişkileri anlatarak başladı. 81 yaşında olduğunu ifade eden Kalafat: “Anadolu’da kürsüye çıkmadığım şehir kalmadı. Bu şehirlerin hemen hepsinde alan çalışması gerçekleştirdim. Şunu gördüm dilden ve tarihten başka bir ortaklık daha vardır, bu da halk kültürüdür. Bu ortaklık yok sayılmamalıdır yoksa ihtilaf çıkmaktadır. Yaşayan halk kültürü aynı zamanda mitolojiyi de içermektedir.” şeklinde konuştu.

Panel, soru cevap bölümü ve hediye takdimi ile tamamlandı. 

Moda tasarımcısı Dr. Öğretim Üyesi Pınar Olgaç, Çankırı Karatekin üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğrencilerine deneyimlerini aktardı.

Editör: Haber Merkezi