banner198

Selçuklu mirası üniversiteye emanet!

Çankırı’da Anadolu Selçukluları devrinden miras kalan tek tarihi yapı Çankırı Karatekin Üniversitesine devredildi.

Selçuklu mirası üniversiteye emanet!
banner145

Çankırı’da Anadolu Selçukluları döneminden miras, ayakta kalabilen tek tarihi yapı, Çankırı Karatekin Üniversitesine devredildi.

Tarihi, miladi olarak 1235 yılına kadar dayanan ve ilk olarak Şifahane, daha sonra 1242 yılında ise Dâr-ûl Hâdis (Cemaleddin Ferruh Dâr-ûl Hâdisi) olarak inşa edilen ve içerisinde Mevlevihanesi de bulunan Taş Mescit, restorasyon çalışmalarının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından resmen Çankırı Karatekin Üniversitesi’ne tahsis edildi.

Taş Mescit’in yıllar sonra tekrar bir ilim merkezi olacağını ve yapının üniversiteye tahsisi sürecinde uzun soluklu bir gayret içinde olduklarını ifade eden ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, “Bize her aşamada destek olan Sayın Hasan Doğan, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü’ye teşekkür ederiz. Yapının öneminden dolayı, kendisine arz edilen ve tahsise ilişkin son kararı veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ise sonsuz şükranlarımızı sunarız.” dedi.

Çankırı’nın önemli simgelerinden biri olarak bilinen Taş Mescit’in üniversiteye devredilmesiyle beraber, Anadolu’nun ilk hadis derslerinin verildiği yapıda, yıllar sonra yeniden hadis dersleri verilmeye başlanacak. İslami İlimler Fakültesi tarafından verilecek olan hadis derslerinin yanı sıra fakültenin diğer derslerinin bir kısmı için de kullanılması planlanan Taş Mescit’in ayrıca, Çankırı’nın tanıtımı açısından da önemli bir turizm merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.

Anadolu Selçuklu Devleti Hükümdarı I. Alâeddin Keykubat döneminde, Çankırı Atabeyi (Valisi) olarak görev yapan Cemalettin Ferruh tarafından yaptırılan ve halk arasında Taş Mescit olarak isimlendirilen yapıda ayrıca, günümüzde tüm dünyada “Tıp Sembolü” olarak kullanılan birbirine dolanmış iki yılan tasvirinin olduğu figür de yer almaktadır. Yapıda yer alan ve günümüzde “Eczacılık Sembolü” olarak kullanılan bir diğer figür ise şuan Çankırı Müzesi’nde sergilenmektedir. Taş Mescit’te bulunan bu Şifahene, akıl hastalarının müzik ile tedavi edildiği ilk yer olarak da biliniyor. Bu önemli özellikleri ile Taş Mescit, üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından yapılacak olan akademik çalışmalar için de oldukça önem arz ediyor.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2019, 02:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER