banner198

Çankırı Valiliği Tatlıçay'da ki balık ölümlerini doğrulandı!

İlk açıklamanın aksine balık ölümleri doğrulandı!

Çankırı Valiliği Tatlıçay'da ki balık ölümlerini doğrulandı!
banner145
Çankırı Valiliği’nden balık ölümleri ile ilgili ikinci bir açıklama daha geldi. İlk açıklanan raporun aksine, ikinci raporda çayda yaşayan balık ölümlerinden bahsedilmesi, yaptığımız haberin doğruluğunu da kanıtlamış oldu.


İlk açıklamanın aksine Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan tetkik ve araştırmalar sonucunda çayda yaşayan balık ölümlerinin Tatlıçay’a bayatlamış birkaç kasa deniz balığı dökülmesi sonrasında geliştiğini ve buna paralel olarak balık ve kurbağa ölümlerini gerçekleştiği ifade edildi.


Çankırı Valiliği hazırlanan raporlar doğrultusunda ki ilk açıklamada balık ölümleri olmadığını, çaya hamsi kasarlı ile hamsi balığı döküldüğünü her hangi bir canlı balık ölümünün yaşanmadığını açıklamıştı. Böylece iki rapor arasında ki çelişkide kanıtlandı.


Valilikten gelen Tatlıçay’da balık ölümleri haberleriyle ilgili açıklama şöyle:


“Tatlıçay’da Balık Ölümleri” ile ilgili İlimiz basınında 13 Şubat 2014 tarihinde yer alan haberler nedeniyle Sayın Valimiz Vahdettin Özcan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğünü konunun araştırılması için talimatlandırmıştı.


Bu kapsamda ilgili kurumlarca yapılan araştırmalar ve Tatlıçay’dan alınan numunelerin uzmanlarca tahlil edilmesi sonucunda düzenlenen 14.02.2014 tarihli ve 2014/6 sayılı bilirkişi raporunda; “Akarsuyun oksijen, PH ve sıcaklık değerlerinin normal aralıkta olduğu tespit edilmiş, ölü balıkların ise çaya dökülmüş hamsi kasalarındaki balıklar olduğu görülmüştür” denilmiş, ayrıca sudan ve ölü durumda olan balıklardan alınan numunelerin tahlili ile ilgili detaylı araştırma yapılmak üzere ilimizin bağlı bulunduğu Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiği açıklanmıştı.


Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan tetkik ve araştırmalar sonucunda düzenlenen 17.02.2014 tarihli, üç ayrı uzmanca birlikte tanzim edilerek imzalanan bilirkişi raporunda; parametrelerde bakteriyolojik, toksikolojik, parazitolojik ve biyokimyasal analizlerin yapıldığı, yalnızca parazitoloji laboratuarınca Myxobolus sp. türü protozoon tespit edildiği, bu tür protozoonun kitlesel balık ölümüne neden olmayacağı, diğer analizlerde de kitlesel balık ölümlerine neden olabilecek herhangi bir bulguya rastlanılmadığı ifade edilmiştir.


Olay yerindeki bulgular ve laboratuar analizleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde Tatlıçay’a bayatlamış birkaç kasa deniz balığı (hamsi, istavrit) döküldüğünün anlaşıldığı ve bu alandan sonra balıklarla birlikte kurbağa ölümlerinin de görüldüğü, bu bilgiler ışığında Tatlıçay’da görülen kitlesel balık ölümlerinin, dökülen bayat balıkların çaydaki balıklar ve kurbağalar tarafından gıda olarak tüketilmesi neticesinde meydana geldiği kanaatine varıldığı belirtilmiştir.


Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2014, 02:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304