banner198

HES perişan etti! Kızılırmak’ta 2 bin dekar arazi sular altında kaldı...

Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde bulunan hidroelektrik (HES) santraline su taşıyan kanalın duvarı çöktü. Binlerce dekar arazi sular altında kaldı.

HES perişan etti! Kızılırmak’ta 2 bin dekar arazi sular altında kaldı...
banner145

HES perişan etti! Kızılırmak’ta 2 bin dekar arazi sular altında kaldı...

Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde bulunan hidroelektrik (HES) santraline su taşıyan kanalın duvarı çöktü. Binlerce dekar arazi sular altında kaldı.

Kızılırmak ilçesi Karaömer köyü Bayanpınar mevkiinde, saat 21.30’da HES’e su taşıyan kanalın 35 metrelik kısmı suyun şiddetini taşıyamayarak kağıt gibi yarıldı. Taşkında yaklaşık 2 bin dekar tarım arazisi sular altında kaldı. Çökme sonucu Kızılırmak-İskilip- Bayat karayolu üzerinde taşkın meydana geldi. Yol trafiğe kapatılırken kanalın akşam saatlerinde patlaması olası can kaybının önüne geçti.  Bozulma yaşanan karayolunda tamir çalışmaları sürerken, karayolunda ulaşım jandarma ekipleri tarafından kontrolü şekilde sağlanıyor.

Tarla ve bahçelere rusubat aktı -

Yaşanan taşkın sonucunda 2 bin dekar arazinin etkilendiği öngörülüyor. Arazide hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Selle birlikte gelen (mil, çakıl, kum) rusubatın arazileri mahvettiği gelen bilgiler arasında yer alıyor.

DSİ kanalı hasar gördü –

HES kanalında yaşanan çökme sonrasında çeltik üreticisine su taşıyan DSİ sulama kanalında da hasar meydana geldiği edinilen bilgiler arsında yer alıyor.

Vatandaş HES’e tepkili! Anadolu’nun Çukurovası mahvedildi..

Anadolu’nun Çukurovası diye bilinen Kızlırmak ovasında Türkiye’nin çeltik üretiminin %15’i gerçekleştiriliyor.  Yanlış bir şekilde en verimli tarım arazilerinden geçirilen HES kanalının 3 bin dönüm araziyi betonlaştırmasına çiftçiler tepkili.  2 megavat enerji için düz ovadan HES kanalı geçirildiğini en verimli arazilerin ikiye bölündüğünü söyleyen çiftçiler, HES kanalına verilen su nedeni ile Kızılırmak nehrinin 30 km’lik kısmı kurudu. Çoğu zaman tarlalarımıza yeterince su alamıyoruz eleştirisinde bulundular.

Öte yandan HES kanalının su taşıma kapasitesinin olmadığını ileri süren ismini vermek istemeyen bir yetkili, “Kanallar çok kötü, suyu fazla alınca taşıyamadı ve çökmeler meydana geldi. Kırk dönüm alanda Güneş enerjisi ile elde edilecek enerji için en verimli Kızılırmak ovasının betonlaştırılmasını hayretle karşılıyoruz. HES'e ait mevcut kanallarda göçme tehlikesi hala devam etmekte olup halk huzursuz.“ dedi.

AK Partili Kızılırmak Belediye Başkanı Bayra Soysal'da 2 ay önce düzenlediği basın toplantısında HES projesine isyan etmiş ve Kızılırmak nehrini 30 km boyunca bitirdiğini dile getirmişti. 

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2021, 03:34
YORUM EKLE
YORUMLAR
Kızılırmak halkı
Kızılırmak halkı - 3 yıl Önce

Köy halkı olarak hesten memnun değiliz. Köylerin dibine dibine sokulup yapıldı bu kanal. Derinliği çok fazla ve çogu kısımda özellikle köylerin oldugu yerlerde tel örgüler yok. Yapıldığından beridir hayvanlarımız kanala düşüyor. En son kışın Boyacıoğlu köyünden düştü insanlar beline ip baglayıp kanala indiler hayvanlarını kurtarmak için. Ak parti milletvekili geldi söyledik yapmadılar kaymakam geldi söyledik hala aynı duruyor. Eger bu patlama gündüz olsaydı can kaybı olurdu. Köy sıgırları çobanlar çiftçiler arazideydi. Kanalın şefine ve ak parti li milletvekili göre hiç bir ihmal sıkıntı yok. İnsanlar çok uyardı bu kanal patlar diye ama dinlemediler. Hes bizi mahvetti. Eger imkanımız olsa köyümüzü bile taşıyacagız bu kanal yüzünden.

Kimoki San
Kimoki San @Kızılırmak halkı - 3 yıl Önce

Gelecek seçimde oylar yine malum partiye..

Kamil alabaş
Kamil alabaş - 3 yıl Önce

Böyle acemi mutahitler söyleseydiniz biraz az çalsaydı çimentoyu fazla olaydı yıkılmazdi hırsız cok

SIRADAKİ HABER