Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) için hazırlanan ekonomi gündemi raporuna göre, Temmuz ayında en çok haberi yapılan ekonomi başlığı ihracat olurken, enflasyonun beklenenden yüksek seyirde gerçekleşmesi, Merkez Bankası’nı da gündeme taşıdı. Enflasyon, ithalat, işsizlik ve FED, ekonomi basınında sıklıkla yer alan konu başlıkları oldu.

 

İhracat geçen yıla oranla arttı

Medya Takip Merkezi (MTM) tarafından EGD için hazırlanan rapora göre, Temmuz ayında en çok haberi yapılan konu başlığı ihracat oldu. TUİK’in açıkladığı ticaret verilerine göre ihracatın geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 4.2 artış göstermesi, ekonomi basınının konuya ilgisini canlı tuttu.

 

Ayrıca hazır giyimden 192 ülkeye ihracat yapılması da konuyu gündeme taşıdı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün, ülkenin ihracat hızının üzerinde bir seyir izleyerek yılın ilk yarısındaki ihracat miktarını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12.1 arttırıp, 192 ülkeye 9.4 milyar dolar tutarında gerçekleştirmesi, sektörde de heyecan yarattı. Yılın ilk yarısında en fazla ihracatın yapıldığı ülkeler Irak, Polonya ve Romanya şeklinde sıralandı.

 

Enflasyon şaşırttı

MTM’nin aynı araştırmasına göre; ay genelinde gündemde en çok yer alan bir diğer konu enflasyondu. Temmuz ayında, Haziran ayının enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleştiğinin açıklanması, ekonomi haberlerine yansıdı. Haziran ayında enflasyon verilerinin yüzde 8.80 olması beklenirken, rakamın yıllık yüzde 9.16 seviyesine yükselmesi, gözlerin Merkez Bankası’na çevrilmesine neden oldu.

 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2014 yılı sonunda, orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere yüzde 6.7 ile yüzde 8.5 aralığında gerçekleşeceği tahmininde bulundu.

 

İthalat azalışta

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan 2014 yılının Haziran ayı verilerinin yer aldığı raporda, ithalat yüzde 1.1 azalışla 20 milyar 776 milyon dolara gerilemesiyle ekonomi haberlerine konu oldu.

 

Ekonomi Bakanlığı’nın, yılın 3'üncü çeyreğine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi'ni açıklaması da ithalatı gündeme getirdi.  2014 yılının 3. çeyreğinde, 2. çeyreğe göre ithalat beklenti endeksi ise arttı. İthalat Beklenti Endeksi, 2014

 

yılının 3. çeyreğinde, 2. çeyreğe oranla 6,2 puan yükseldi. 2014 yılının 2. çeyreğinde 104.1 olan Endeks, 2014 yılının 3. çeyreğinde 110.3 seviyesinde gerçekleşmesiyle de gündemde yer edindi.

 

Gözler Merkez Bankası’ndaydı

Medya Takip Merkezi’nin araştırmasına göre; Haziran ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde olması, ekonomi dünyasında gözleri Merkez Bankası’na çevirdi. Bu nedenle, Merkez Bankası’nın Temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantısı, ekonomi basınının ilgi odağı oldu. Bu durumda Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam edip etmeyeceği ayın ilk yarısında konuşulurken; banka, daha sonra bir hafta vadeli repo faizini yüzde 8.75'den yüzde 8.25'e, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faiz oranı ise yüzde 8'den yüzde 7.5'e indirmesiyle gündeme geldi.

 

İşsizlik oranı düştü

TUİK’in Nisan ayı işsizlik verilerini açılması konuyu gündeme getirdi. TUİK’in sonucuna göre; işsizlik oranı Nisan ayında yüzde 9.0 olarak ortaya kondu. Böylece Mart ayında yüzde 9.7 olarak ölçülen işsizlik oranının, nisan ayında gerilediği görüldü.

 

FED tahvil alımlarını düşürdü

Temmuz ayı başında Amerikan Merkez Bankası FED, Haziran ayında gerçekleştirilen toplantının tutanaklarını açıklamasıyla gündeme geldi. FED’in ekimde tahvil alım miktarında son 15 milyar dolar kesinti yaparak bitirmeyi planladığının açıklanması, Amerikan Merkez Bankası’nı ekonomi haberlerine taşıdı.

 

FED Temmuz ayının sonunda, Temmuz ayı toplantısının kararlarını açıklamasıyla da tekrar gündeme geldi. Karara göre FED’in, ekonomiyi desteklemek ve faiz oranlarını düşük tutmak amacıyla başlattığı aylık tahvil alımlarını öngörüldüğü üzere 10 milyar dolar daha düşürerek 25 milyar dolara çekmesi, ekonomi basınında sıkça konuşuldu.

 

Fitch'ten Türkiye'ye faiz indirimi uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Analisti Paul Rawkins, ay içinde yaptığı açıklamada Türkiye'nin politik risklerinin rakiplerine göre fazla olduğunu belirtmesi ve sert faiz indiriminin daha fazla kırılganlık yaratacağına değinmesiyle ekonomi haberlerinde yer aldı.

 

Fitch, ayrıca yedi banka için kredi notlarını açıklamasıyla da gündeme geldi. Yayınladığı raporda Fitch, Alternatifbank, Arap Türk Bankası, Bank Pozitif, Tekstilbank, Turkland Bank ve Şekerbank'ın kredi notlarını teyit etmesi, ancak Şekerbank'ın kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesi ile de ekonomi basınında yer aldı.

 

Tekstilbank'ın kredi notu görünümünü "pozitif izlemede" tutan Fitch, Şekerbank dışındaki bankaların not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Anadolubank'ın kredi notunun ise BB+'dan BB'ye indirilmesi ve görünümün "durağan" olarak belirlenmesi, konunun gündemde yer almasına neden oldu.

Editör: Haber Merkezi