banner198

Çankırı’da Festival Ateşi Yakıldı

Çankırı Belediyesinin ev sahipliği yaptığı Uluslararası Çankırı Tuz Festivali başladı. Festivalin ateşi, Atatürk Anıtı önünde protokol tarafından yakıldı.

Çankırı’da Festival Ateşi Yakıldı
banner145

Çankırı Belediyesinin ev sahipliği yaptığı Uluslararası Çankırı Tuz Festivali başladı. Festivalin ateşi, Atatürk Anıtı önünde protokol tarafından yakıldı. Festival ateşi, Türk dünyasından katılımcılar ve konuklar eşliğinde Belediye önünden şehir turu ve kortej yürüyüşüne katılan misafirleri de etrafında topladı.

Yöresel ürünler pazarı, tuz ve sanayi fuarlarının açılışının yapıldığı festivalin ilk günü, yöresel halk oyunları ve mehteran gösterileri ile devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, “Her yerin kendine has festival konusu var. Bizim festivalimiz de tuz üzerine kurgulandı. Çankırı halkı için önemli bir miras. Bu konuya değinmek ve sizlere de anlatmak isterim. İnsanlar yerleşimlerini suya yakın yerlere kurmayı tercih etmişlerdir, ama tarih kitapları bizlere gösteriyor ki Çankırı’nın yerleşim yeri olarak tercih edilme sebeplerinden birisi de tuza yakın olmasıdır. Bu da konuya ekonomik bir boyut kazandırarak Çankırı’da eski dönemlerden beri tuz üretimi ve ticareti yapıldığının kanıtıdır.”  dedi.

Tuzun dünyada yüzyıllardan beri insanlar için önemli bir baharat olduğuna değinen Esen,  tuzun medeniyetleri nasıl şekillendirdiğini örnekler ile açıkladı. “Peygamber Efendimiz, Hazreti Ali’ye hitaben “Ey Ali, yemeğe tuzla başla! Çünkü 70 derde devadır.” buyurmuşlardır. Çünkü tuz şifadır.Biz, yaraya tuz basarız. Çünkü tuz temizleyendir.Bir şey onarılamayacaksa eğer  “ tuzla buz oldu” deriz.Kaybedecek bir şeyi yoksa “tuzu kuru” diye ifade ederiz. Bir şeye katkı sağlanması bekleniyorsa “çorbada tuzu olsun” isteriz.Bir şeyin maliyeti çok olursa “tuzluya mâl oldu”, birisi sohbette yüksekten uçsa “tuzlayım da kokma” deriz. Tuz, kimi zaman sağlıklı bir nefes, kimi zaman sofralarımızın vazgeçilmezi, kimi zaman işte bugün olduğu gibi birlik ve beraberliğimizin bir vesilesi. Kısacası, tuz hayatımızın her yerinde.” şeklinde konuşarak tuzun milli birlik ve beraberliğimizi, ortak bilincimizin başka bir ifade biçimi olduğunu ifade etti.

Esen, festival tarihini 23 Ağustos Atatürk’ün Çankırı’ya gelişi ve şapka inkılabının 97. yıl dönümü ile 30 Ağustos Zaferi’nin 100. yıl dönümüne özellikle denk getirdiklerini belirterek “Bugün, üç yıl önce söz verdiğimiz bir hayalimizi daha gerçekleştirdiğimiz bir gün. Üç yıl önce halkımızın takdiri ve güveni ile çıktığımız hizmet yolculuğumuzda en büyük hedeflerimizden birisi de Çankırı’da turizmin kılcal damarlarını açmak, kendi halkımız başta olmak üzere, Türkiye’ye ve tüm dünyaya tanıtmaktı. Elimizde bizlere miras bırakılmış beyaz bir elmasımız var. Tuzun bütün nimetlerinden herkesi faydalandırmak istiyoruz. Dünyada ilk üçe giren tuz madenimiz, ülkemize 400 yıl kadar yetecek rezervi ile Çankırı’mızın göz bebeği. Hepinizin huzurunda bir kez daha altını çizerek ifade etmek isterim ki; tuz görmek için Everest’e çıkmanıza gerek yok. Bugün sizleri kaya tuzunun başkenti ile tanıştırıyoruz. Çankırı, yanı başınızda. Hitit uygarlığına ev sahipliği yapmış Tuz Mağaramız, çok yakın zamanda Yer Altı Tuz Şehri ile turizmin cazibe merkezi olmaya aday. Daha şimdiden 500 bine yakın ziyaretçi ağırlıyor.

Festivalin hazırlanmasında gecesini gündüzüne katarak çalışan tüm mesai arkadaşlarıma, festivalimizin tüm paydaşlarına, değerli sanatçılarımıza ve varlığı ile değer katan sizlere canı yürekten teşekkür ediyorum....Bugün, görevimiz süresince bitirdiğimiz ve birkaç aya bitmekte olan 53 projemizin temel atma ve toplu açılış törenini de birlikte gerçekleştireceğiz. Çankırı’mıza hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Pelin Yılık, yiğitliğin ve mertliğin sembolü Çankırı halkını selamlayarak başladığı konuşmasında festivali hazırlayan Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ve ekibine teşekkür etti. Yılık, “Çankırı ehil ellerdedir. Günden güne güzelleşmektedir.” şeklinde konuştu.                              

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ise Çankırı’nın İstiklal harbinde oğlunu, eşini, babasını cepheye gönderip Ilgaz dağlarından sırtında bebeği ile  mühimmat taşıyan kadınların, Gazi Mustafa Kemal’in yanında durup onun izinden gidenlerin şehri olduğunu vurguladı.  Ağustos ayının Türk'ün zaferler ayı olduğunu belirten Durmaz, "Milli kimliklerin inşasında tarihi hafıza çok önemlidir. En başta tarihimizle bugünü buluşturmak, yarını inşa etmek açısından önemlidir. Biz de tarihimizin omuzlarımıza yüklediği sorumlulukla 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran iradeyle 2023'e giriyoruz. 1453'te Konstantinapol'ü İstanbul yapan şuurla 2053'e, 1071 Malazgirt Zaferinden aldığımız ilhamla 2071 hedeflerine yürüyoruz." ifadelerini kullanarak böyle güzel bir organizasyon hazırlayarak Çankırı'ya değe’ kattığı için Başkan Esen’e, ekibine ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Müzik, eğlence ve çeşitli etkinlikler ile devam eden festival 28 Ağustos gecesine kadar devam edecek.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2022, 11:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER