banner198

Devrez Vadisi yürüyüşçüleri hayran bırakıyor

Hitit dilinde Dahara adı verilen Devrez Vadisi, görenleri kendine hayran bırakıyor.

Devrez Vadisi yürüyüşçüleri hayran bırakıyor
banner145

Hitit dilinde Dahara adı verilen Devrez Vadisi, görenleri kendine hayran bırakıyor.

İncegeliş Tuzyolu Tematik Kültür rotası parkurları arasında yer alan Devrez Vadisi’nin son misafirleri Ankara Madadost grubu üyeleri oldu. Genel Yayın Yönetmenimiz Ercan Şeker’in rehberliğinde Devrez Vadisi'nin 22 kilometrelik 2 etabı bir günde geçilerek bir ilk gerçekleştirildi. Orta Sakaeli köyü Kaya Mezarları önünde başlayan yürüyüş, Sonbahar'ın renk cümbüşü eşliğinde Kurşunlu Köpürlü köyünde son buldu. Yürüyüşçüler; Sakaeli Kaya Mezarları, Kurşunlu Peri Bacaları, Kaya Yerleşimleri, harabe durumda ki su değirmenleri, Hititler döneminden kalma kale kalıntıları, Yedikapılı mağara yerleşimi, Sünürlü eski köy yerleşiminin yanında doğada yetişen bitki türlerini görme fırsatı yakaladı. Derin vadi tabanından yürüyen trekking grubu, kimi zaman zirveye çıkarak vadiyi yukarıdan gözlemlediler. Yer yer yağışlı havada devam eden yürüyüş 9 saatte tamamlandı.

Yer yer yağışlı havada devam eden yürüyüş 9 saatte tamamlandı.

Vadide sıklıkla karşılaşılan Kaya mezarlarının varlığı, bölgenin Paleolitik dönemden bu yana insanların yaşamakta olduğunu gösteriyor. Bölgenin adeta hayat damarı olan Devrez çayı, Orta Sakaeli köyünden itibaren Kurşunlu Sumucak köyüne kadar oldukça derinleşen vadiler boyunca, Ilgaz’a doğru ise sakin ve yüzeysel akıyor. Devrez, Kızılırmak nehrini besleyen 3 ana koldan birisini oluşturuyor. 211 kilometre uzunluğunda ki Devrez, Kızılcahamam sınırlarında Yıldırım ormanlarında doğuyor. Aydos ve Yıldırım dağlarından beslenerek Çankırı, Kastamonu sınırlarından geçtikten sonra Çorum’un Kargı ilçesinde Kızılırmak nehrine karışıyor.

Güzel anılar ve dostluklar biriktirdik. Bu vesileyle Çankırımızın doğal ve kültürel değeri, Devrez Vadisinin büyüleyici güzelliğini her insanın hayatında bir kerede olsa mutlaka görmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Yürüyüş rehberi Ercan Şeker, “Çankırı doğa turizmi açısından Devrez Vadisi oldukça etkileyici bir lokomotif özelliği taşıyor. Bu potansiyelimizi ‘Ihlara Vadisi’ gibi tanıtarak turizm açısından cazibeli hale getirebiliriz.  Devrez Vadisi Çankırı tanıtımına önemli katkılar sağlayacak bir bölge. Yürüyüşümüz boyunca doğanın sunduğu açık hava büfesinden yararlandık. Bol bol karamuk, kuşburnu gibi meyvelerin tadına vardık. Devrez çayını 11 defa karşıdan karşıya geçerek yağmur altında yürüyüşümüz saatlerce devam etti. Şekerler Termal Andinata Otelde kaplıca keyfi ile yorgunluğumuzu attık. Güzel anılar ve dostluklar biriktirdik. Bu vesileyle Çankırımızın doğal ve kültürel değeri, Devrez Vadisinin büyüleyici güzelliğini her insanın hayatında bir kerede olsa mutlaka görmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2021, 01:52
YORUM EKLE
YORUMLAR
ALİ  KEDERSİZ
ALİ KEDERSİZ - 2 yıl Önce

ÇOK GÜZEL OLMUŞ.TEBRİK EDERİM

SIRADAKİ HABER

banner304