banner198

İmaret vakfı asli kimliğine yeniden bürünüyor!

İmaret Vakfı asli kimliği olan eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere Çankırı Karatekin Üniversitesi kullanımına devrediliyor.

İmaret vakfı asli kimliğine yeniden bürünüyor!
banner145

Candaroğulları Beyliği Sancak Bey’i Kıvameddin Kasım Bey tarafından yaptırılan avlu  içerisinde cami ve iki katlı binanın bulunduğu İmaret Vakfı asli kimliği olan eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere Çankırı Karatekin Üniversitesi kullanımına devrediliyor.

İmaret Vakfı, 24. Dönem Çankırı Milletvekili İdris Şahin'in özel çabaları ile  Vakıflar Bölge müdürlüğünce restore edilerek yeniden  ayağa kaldırılmıştı. Restorasyon çalışmalarının ardından Çankırı Belediyesi'nin talip olduğu imaretin, ÇAKÜ'nün kullanımına tahsil edileceği öğrenildi. Üniversitenin bölgeye gelmesi ile birlikte İmaret'in eski cazibeli günlerine dönmesi bekleniyor.   

- Ayrancı ivedilikle ziyaret etti -

Vakfın kullanımının büyük ölçüde Üniversiteye verilmesinin netlik kazanması üzerine  Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı, restorasyonu tamamlanan ve üniversite tarafından yeniden hizmete geçirilecek olan İmaret Medresesi’nde incelemelerde bulundu. 1386 yılında yaptırılan ve Çankırı tarihinin en önemli yapı taşlarından olan medreseyi inceleyen Ayrancı, restorasyon çalışmaları ve ilerleyen süreçte yapılacaklar ile ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı. İmaret Medresesi ile aynı avluda bulunan İmaret Cami Şerifi’ni de ziyaret eden Rektör Ayrancı, Kur’an kursunda eğitim gören çocuklarla özel olarak ilgilendi. Kur’an-ı Kerim harflerini yeni öğrenen çocuklara yardımcı olan Prof. Dr. Hasan Ayrancı, Kur`an-ı Kerim’e geçen çocukların okuduğu surelerde onlara eşlik etti.

Medresenin yanı başında yer alan Osmanlı Devleti ve Candaroğulları Beyliği Sancak Bey’i Kıvameddin Kasım Bey ve ailesinin bulunduğu mezarlığı ziyaret eden Rektör Ayrancı, Fatih Sultan Mehmet Han’ın halası Sultan Hatun’un kabri başında dua etti.

İncelemelerin ardından Çankırılı esnafın misafiri olan Ayrancı, son olarak Doğruyol Gazetesi’ni ziyaret ederek gazete sahibi İrfan Hoşafçıoğlu ile bir süre görüştü. İmaret Medresesi’ne öğrencileri olan enstitüleri getireceklerini ifade eden Rektör Ayrancı, “Burada çalışacaklar, kitaplar çıkaracaklar. Lisansüstü, yüksek lisans,  doktora,  tarih, iktisat, İslam tarihi hocalarımız ağırlıklı olarak burada olacak. Öğrenciler hocalarını burada görecek. Buraya insanlar sürekli gelip-gidecek. Yaşayan doku haline getireceğiz.” şeklinde konuştu.

- Eski cazibeli günlerine dönmesi bekleniyor -

Üniversitenin şehir içerisinde yerleşmesi, üniversite şehir bütünleşmesi açısından büyük önem taşıyor.  Üniversite'nin imaret bölgesine gelmesi ile birlikte hareketli günlerini mumla arayan esnafın insan yoğunluğunun artması ile eski cazibeli günlerine dönmesi bekleniyor.

Öte yandan medresenin bu eğitim sezonuna yetişip yetişmeyeceği konsunda henüz üniversiteden bir açıklama yapılmadı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2018, 03:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER