Büyük Camimiz Ne Zaman İbadete Açılacak?


Ramazanı Şerif’e sayılı günler kala Büyük Camimizin ibadete açılıp, açılmayacağı konusunda çok sayıda telefon ve mail aldım.

Gidip, gördüm ki; Büyük Cami’nin değil Ramazana, Kurban'a bile yetişmesi mümkün değil.

Çankırı’da geçmişten kalan 2 abide eserden biri olan Kanuni dönemi yadigarı Ulu Cami, daha çok bilinen adıyla Büyük Cami 4 yıldır restore ediliyor…
Kültürel miraslarımızı (Ecdat yadigârlarını) korumada aslına ve ruhuna uygun yapılan restorasyonların büyük önemi olduğu muhakkak.
Bu sayede, bu kıymetli eserler gelecek kuşaklara da sağlıklı bir biçimde aktarılabilmiş olacaktır.
Bu tespiti yaptıktan sonra; şunu da eklemekte yarar var: Restorasyon işlemlerinin kabul edilebilir bir süresi ve bir maliyeti olmalı.

Büyük Camimizdeki kaplumbağa hızıyla yürütülen restorasyon bitmek bilmiyor. İnşaat alanındaki çalışma sınırlı bir ekipmanla yürütülüyor. Restorasyonun uzaması bir zamanlar Çankırı'nın kalbinin attığı yer olan Büyük Cami ve çevresini pel perişan etmiş...Özellikle geceleri çevre sakinlerine korku veriyor...
Bu konuda vatandaşın sorularına artık ezberlediğimiz şu yuvarlak cevaplar veriliyor:

"Yeni sıkıntılar ortaya çıktı, çatlaklar var, onlarla ilgili formaliteler uzun sürüyor, eski tamiratlar kötü olmuş onları da yeniliyoruz, restorasyon çok zahmetli ve sabır isteyen bir iş, çok titiz çalışıyoruz, vs..."

Büyük Cami yıkılıp, yeniden yapılsaydı şimdiye çoktan bitmişti....

"Mimar Sinan’ın kalfalarından Sadık Kalfa tarafından 1522 yılında yapımına başlanan Çankırı Büyük Cami tam 37 yılda tamamlanabilmiştir.

Cami 19. Yüzyılda (M. 1884) yılında II. Abdülhamit Han döneminde büyük bir restorasyon geçirmiştir.
Bu restorasyon sırasında minaresi yenilenmiş, payandalar ve son cemaat yeri eklenmiş, yapının içerisindeki süslemeler tamamen değiştirilmiştir. Daha sonra 1945’te geçirdiği restorasyonda içerisindeki süslemelerin yerine daha basit süslemeler yapılmış, kubbeleri örten kurşunlar yenilenmiş, minare üzerinde çalışma yapılmıştır.

Cami 1967, 1989-94 yılları arasında tekrar restore edilmiş; 1994’de "1945 restorasyonunda ki süslemeler kaldırılarak" 19. yüzyıldaki barok ve rokoko tarzında yapılan süslemelere yakın süslemeler yapılmış, onlar tekrarlanmaya çalışılmıştır.
Yapılan her onarım ve yenileme işleminde camiinin orijinalitesi büyük kayba uğramıştır. "


Bugün restorasyon yapanlar diyorlar ki;"aslına uygun hale getiriyoruz..."
"Hangi aslına" söyler misiniz?
Tamam anladık restorasyonun belirli bir süreyi aldığı muhakkak ama Büyük Camideki restorasyon sonsuza kadar mı sürecek?
Net olarak restorasyonun bitiş yani teslim tarihini açıklar mısınız?

Ayrıca şu ana kadar Büyük Cami'nin restorasyon işini yapan firmaya ne kadar para ödenmiştir?



YORUM EKLE
YORUMLAR
Recep
Recep - 9 yıl Önce

restorasyonun nasıl yapıldığı muğlak bir kere. daha inşaat başlarken derme çatma kalaslarla iskele kurulması gayrı ciddilik. cami inşaatı ve çevresi mezebelelik. , mütahit bu işleri babasının hayrına yapmıyor. tıkır tıkır alıyor parasını. bu gidişle 2020 yılına kadar sürer!!!!

güler
güler - 9 yıl Önce

işin bitiş tarihi niye belirsiz.böyle sacmalik olmaz.

eldivanli Ali
eldivanli Ali - 9 yıl Önce

saltanat vari yaptiklari cami-otopark buyuk sasalarla aciliyor!!! tarihimizin bize emaneti buyuk cami hala bekletiyor. mesele odenek degil hala anlamadiniz mi?

Hüseyin Tecer
Hüseyin Tecer - 9 yıl Önce

valilikten en son 13 mayıs 2014 de basın açıklaması yapılmış yani üzerindden bir yıldan fazla geçmiş.bu nasıl tamiratttır anlayan beri gelsin.

salih saglam
salih saglam - 9 yıl Önce

buyuk caminin hemen ilerisindeki yeni cami restorasyonu tamamlandi. gercekten harika olmus. yillarca bu camide namaz kilmistim gercekten aslina uygun hali cok guzelmis. buyuk cami de ayni olacak goreceksiniz.

Restorasyon
Restorasyon - 9 yıl Önce

restorasyon işlerini bilen bilir. ülkemizde baştan aşağıya yanlış yapılan ve vatandaş tarafından hızlı görülen restorasyon işleri hatalıdır. rrestorasyon uzun sürer eğer geçmişi yaşatmak istiyorsanız. bu restorasyon da öyle. uzun sürsün ama tarih yaşasın. tebrik ediyorum çankırıyı bu konuda. restorasyon en az 1,5-2 yıl sürer böyle önemli tarihi ve büyük camilerde ise daha fazla.

süheyla
süheyla - 9 yıl Önce

evet cevap verin ne zaman bitiyor?

sibel
sibel - 8 yıl Önce

ayıp yahu bu kadar onarım süresi nerde görülmüş?yenisi yapılsa çoktan açılmıştı bile.